Ceaiuri care trateaza constipatia copiilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ceaiuri care trateaza constipatia copiilor

Sfatulparintilor » Preșcolari » Alimentație prescolari » Ceaiuri care trateaza constipatia copiilor
Ceaiuri care trateaza constipatia copiilor - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - tee-2665267_1920

Constipatia se instaleaza la copii atunci cand scaunele devin tari si dificil de eliminat. Frecvent, defecatia dureroasa ii determina sa refuze evacuarea scaunului de teama durerii. Exista o serie de ceaiuri care trateaza constipatia copiilor, insa acestea trebuie sa vina in completarea unei alimentatii bogate in fibre.

Constipatia apare frecvent la copii din urmatoarele cauze: beau prea mult lapte sau nu beau lichide suficiente, se joaca mult si refuza sa se duca la toaleta, trec prin schimbari importante – schimba mediul, calatoresc sau au inceput gradinita sau scoala.

Citeste si: Constipatia la copii: Cauze, simptome, tratament

Cum previi constipatia la copii cu ajutorul alimentatiei

Poti preveni sau trata constipatia micutului tau facand cateva mici schimbari in alimentatia lui. Da-i sa bea mai putin lapte (o cana pe zi sau chiar la doua zile), in schimb, prepara-i sucuri naturale: fresh-uri de portocale, de pere, de prune.

Redu cantitatea de dulciuri rafinate din alimentatia micutului, dar si produsele de patiserie, orezul, pastele fainoase, painea alba. Pana isi regleaza scaunul, poti renunta sa ii dai din alimentele enumerate mai sus sau ii dai maximum o data pe saptamana. Painea alba i-o poti inlocui cu paine intermediara.

Ceaiuri care trateaza constipatia copiilor

Cele mai eficiente ceaiuri care trateaza constipatia copiilor sunt cele pe baza de crusin, fenicul, papadie, soc, volbura si frasin. Nu ii administra micutului tau ceaiul cu cana, ci cu ceasca. Da-i cate o ceasca de ceai dimineata sau seara, timp de cateva zile, pana la reglarea tranzitului intestinal.

Foarte important! Nu-i administra niciun ceai inainte de a fi discutat cu medicul pediatru.

Crusinul contine antraquinone, compusi cu un puternic efect laxativ. Totodata, aceasta planta creste capacitatea colonului de a se contracta spontan si reduce absorbtia apei de catre intestine, ceea ce inseamna ca in colon ramane mai mult lichid. Acest lucru duce la inmuierea scaunelor.

Pentru prepararea ceaiului de crusin, ai nevoie de o lingura de coaja de crusin maruntita, care se opareste in 250 ml de apa. Se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se fierbe la foc mic 30 de minute. Se strecoara fierbinte, iar ceaiul se bea caldut, fie seara la culcare, fie dimineata, pe stomacul gol.

Te mai poate interesa: Cum iti ajuti copilul cand este constipat

Feniculul relaxeaza muschii digestivi, in plus, elimina toxinele din organism. Totodata, imbunatateste digestia si apetitul, elimina flatulenta, balonarea si indigestia.

Ceaiul il prepari din 2 lingurite de seminte de fenicul proaspete, pe care va trebui sa le zdrobesti in mojar. Pune semintele zdrobite intr-o cana si acopera-le cu apa fierbinte. Lasa la infuzat 10 minute in cana acoperita. Strecoara apoi ceaiul si indulceste-l cu miere.

Papadia elimina balonarea si constipatia ocazionala si actioneaza ca diuretic, adaugand mai multa apa sistemului digestiv si scaunelor. Acest lucru inmoaie materiile fecale, ceea ce duce la combaterea constipatiei.

Infuzia se realizeaza din frunzele plantei, uscate natural. Se adauga o lingura de frunze in 250 de mililitri de apa clocotita si se lasa la infuzat, intr-o cana acoperita, 10 minute. Se strecoara si se bea caldut, indulcit cu putina miere.

Nu rata nici: Tot ce trebuie sa stii despre constipatia la copiii mici

Socul contine substante care au proprietati detoxifiante si laxative si care stimuleaza peristaltismul intestinal. Ceaiul de soc combate rapid constipatia si balonarea.

Pentru prepararea acestuia, adauga o lingura de flori in 250 de apa fierbinte. Acopera recipientul si lasa planta la infuzat timp de 5 minute. Strecoara ceaiul si indulceste-l cu miere.

Volbura, cunoscuta si sub denumirea de „rochita randunicii”, contine substante care inmoaie fecalele si stimuleaza peristaltismul intestinal, favorizand, astfel, eliminarea fecalelor.

Peste 2 linguri de planta macinata toarna 250 ml apa fiarta. Acopera recipientul si lasa la infuzat timp de 30 minute, dupa care strecoara ceaiul.

Frasinul contine taninuri, uleiuri volatile, glucozide si vitamina C. Se foloseste o lingura de planta la o cana cu apa fierbinte si se lasa la infuzat 10 minute, dupa care se strecoara si se indulceste cu miere.

Data articol: 01/12/2021