Dilema mamelor: Oare mananca suficient copilul meu mic? - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Dilema mamelor: Oare mananca suficient copilul meu mic?

dilema mame - mancare copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - vitamins-2002561

Grija la ce ii pui in fata

Un alt element important despre alimentatia copiilor mici este data de selectia corecta a alimentelor. Multi copii au anumite produse preferate pe care ar dori sa le manance tot timpul. Cei mici si foarte mici sunt imaturi emotional si fara capacitate de a discerne, dorind puternic sa manance doar ce le place. Acest lucru este descurajant pentru multi parinti care nu stiu cum sa faca sa determine copilul de 2-3 ani sa inteleaga clar ca nu poate manca acelasi aliment la fiecare masa, saptamani la rand. Copilul nu coopereaza pentru ca pur si simplu nu este suficient de maturizat mental ca sa inteleaga ce I se spune si reactioneaza doar la ce ii place si vrea.

Continua cu perseverenta sa ii oferi o permanenta varietate de alimente copilului, pentru ca el se va orienta rapid spre altceva nou pe care il descopera si care ii place. Copilul trebuie sa primeasca si sa vada zilnic in fata sa la masa minim trei grupe de alimente diferite, ca sa incurajezi o nutritie corecta a copilului precum si cooperarea lui.

Atunci cand alegi alimente pentru copilul mic, este cazul sa te pui in pielea lui. Alege legume moi ca sa fii sigur ca nu se ineaca. Variaza textura produselor alimentare oferite. Copilului ii vor placea unele gusturi, unele texturi, densitati de alimente, in timp ce altele nu ii vor placea iar acest fapt nu il transforma in mofturos sau copil problema la mancare. Copilul nu e obligat sa agreeze mancarea de conopida numai pentru ca asa ai decis tu sa gatesti in acea zi pentru intreaga familie.

Incearca diverse temperature ale mancarurilor. Unii copii refuza hrana pentru ca este prea rece sau prea fierbinte, releva un studiu din 2010 pe aceasta tema.

Nu te descuraja daca ai un copil care nu agreaza toate alimentele pe care i le pui in fata la masa. Tine minte ca un copil mic trecut de 2 ani nu mananca asa de mult ca atunci cand era mai mic si nu era in miscare.

Nu in ultimul rand, nu trai dupa prejudecati sau dupa ce zic alti parinti sau bunicii ori bonele cu privire la cat trebuie sa manance copilul, la cat este “normal”.  Copiii nu seamana intre ei la acest capitol. Ceea ce pentru unul este putin sau mult, pentru altul este suficient. Urmeaza-ti propriul instinct de parinte, da la o parte fricile ca nu este hranit destul, ai incredere in natura si in faptul ca va cere singur de mancare, de foame, daca sare o masa si vei gasi singur raspunsul daca copilul tau mananca suficient sau nu.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 29/09/2017