10 moduri in care sa cresti copii care mananca inteligent - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

10 moduri in care sa cresti copii care mananca inteligent

alimente copii familie - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - vintage-930005_1280

 

Pune mancarea in farfurii in bucatarie

Acolo le poti pune in farfurie alimentele sanatoase si poti controla cat si ce mananca, in loc sa duci platourile cu mancare la masa din sufragerie sau la televizor si sa-i lasi sa manance la intamplare ce doresc ei de acolo (evitand garnitura de legume). In acest fel, copiii invata si sa recunoasca si sa invete corect in ce consta o portie normala de mancare pentru un copil sau pentru un adult.

 

 

Da copilului control asupra a ce mananca

Roaga copilul sa ia cate trei muscaturi din fiecare fel de mancare din farfuria sa apoi sa ii dea note, cum ar fi „foarte bine”, „bine”, „satisfacator”, „insuficient”. Cand o mancare sanatoasa, in special legumele, primesc de la copil nota maxima, tine minte si serveste-i acest fel de mancare mai des. Ofera-i mai rar acele alimente pe care copilul nu le prefera. Acest procedeu permite copilului sa participe si el la luarea deciziilor cu privire la mancare. Pana la urma, alimentatia este o afacere de familie. Copilul nu trebuie sa manance numai ce ii dictezi tu.

 

 

Tine legatura cu pediatrul

Intotdeauna discuta cu medicul copilului inainte sa iei neinspirata decizie de a pune copilul la vreun regim, incercand sa il faci fie sa ia in greutate, fie din contra, sa se mai subtieze un pic. Nu diagnostica niciodata un copil drept prea gras sau prea slab doar dupa opinia ta. Un copil aflat in crestere nu are voie sa fie pus la niciun fel de dieta care sa ii deregleze metabolismul, uneori pe viata. Specialistii spun ca pana la 15 ani un copil nu are voie sa tina dieta, nici de slabit nici de ingrasat. Cu tact, ii poti regla alimentatia impreuna cu pediatrul sau fara ca el sa perceapa ca are anumite restrictii sau impuneri alimentare. Factorul psihic din jurul alimentatiei se declanseaza ireversibil la aceste varste fragede.

 

 

„Totul este sa faceti schimbari gradate, nimic peste noapte si in niciun caz alimentatia copilului nu este batalia parintilor”, spun specialistii WebMD. „Din contra, parintii trebuie sa ajute copiii, intrucat tot ce se gaseste in afara casei incearca sa ii faca pe copii sa creasca in greutate. Reclamele agresive si comercializarea produselor nesanatoase a capatat proportii ingrijoratoare. Din minutul in care ei ies afara din casa, in permanenta sunt oameni, magazine, mesaje directe sau subliminale care incearca sa ii faca sa manance prea mult si prea prost”.

 

Insa copilul poate invata de la tine obiceiuri alimentare sanatoase, care sa il protejeze toata viata, daca urmezi in viata ta de familie aceste ponturi folositoare.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 12/05/2017