Vitamina C scurteaza durata racelilor

by Sfatul Parintilor | 18/12/2012 21:07

In perioadele in care organismul se confrunta cu infectii, nivelul de vitamina C din corp scade. Potrivit specialistilor, aceasta este dovada ca sistemul imunitar foloseste vitamina C ca resursa in lupta cu bolile. Numita si acid ascorbic, vitamina C contribuie la apararea antiinfectioasa, la limitarea simptomelor din raceli si din gripe prin proprietatile antioxidante dar si prin faptul ca sustine imunitatea ajutand mencanismele antiinfectioase ale corpului.

Vitamina C este folosita pe scara larga drept remediu pentru raceli si pentru sustinerea organismului in caz de viroze si de gripe inca din anii 70. Dar foarte important este ca antioxidantii din vitamina C[1] mentin in general sanatatea organismului fiind sustinatori ai imunitatii generale. De asemenea, vitamina C este folosita de corp pentru a sustine sanatatea oaselor, a muschilor si a vaselor de sange. In plus, vitamina C ajuta la productia de colagen din tesuturi si la absorbtia fierului in organism.

 

Face gripele mai usor de suportat

Potrivit webmd.com, intr-un studiu realizat in 2007 cercetatorii au descoperit ca administrarea unor suplimente cu vitamina C[1], zilnic, reduce din frecventa, durata si severitatea racelilor. Mai exact, daca se administreaza Vitamina C in mod constant, durata si severitatea racelii scade cu 8% la adulti si cu 14% la copii. Interesant este ca efectul cel mai puternic se inregistreaza la persoanele care au activitati ce forteaza limitele organismului. De exemplu, in cazul alergatorilor de maraton, administrarea de suplimente cu vitamina C scade la jumatate riscul de a face o viroze si raceli.

 

Ajuta creierul sa primeasca nutrienti

O dificultate pe care o au specialistii in ceea ce priveste tratarea peroblemelor aparute la nivel cerebral este bariera sangvina cerebrala . Mai exact, aceasta bariera se refera la faptul ca substantele, fie ele si medicamente, nu ajung la nivel cerebral fiindca nu pot trece bariera “de securitate” a creierului. Aceasta este in masura sa previna patrunderea unor substante cu potential letal pentru creier, dar este activa si in cazul substantelor “bune” care nu pot penetra acolo unde este nevoie de ele. Insa, un studiu recent a demonstrat faptul ca vitamina C[1] se poate mixa cu alte substante facand posibila livrarea nutrientilor benefici dincolo de bariera circulatiei cerebrale. Potrivit cercetatorului Stefano Manfredini[2] de la Universitatea Ferrara, Italia, aceasta problema poate fi rezolvata cu ajutorul vitaminei C care poate asigura patrunderea in creier a substantelor administrate in terapiile alopate pentru afectiunile neurologice. Studiul realizat de cercetatorii italieni si publicat in Joural of Medicinal Chemistry a fost centrat pe observarea receptorilor SVCT2 care joaca un rol important in transportul vitaminei C[3] la nivel cerebral. Savantii au observat ca acesti receptori raman sensibili si transporta vitamina C la nivel cerebral, chiar si atunci cand aceasta intra in combinatie cu alte substante din medicamente. Prin urmare, asa se obtine o livrare mai buna a medicamentelor la nivel cerebral si creste eficienta tratamentelor clasice destinate sustinerii creierului pentru o buna functionare. In plus, vitamina C[1] stimuleaza sinteza unor neurotransmitatori precum acetilcolina, dopamina, norepinefrina si serotonina, care echilibreaza functiile cerebrale.

 

Vitamina_C - secom

 

Avem nevoie, constant, de vitamina C

Organismul uman nu poate stoca vitamina C[1], de aceea trebuie obtinuta prin aport exterior. Iar nevoia de vitamina C[1] este constanta in organism fiindca stimuleaza imunitatea celulara (antivirala, antibacteriana, antiparazitara, antifungica, antitumorala), are rol antiinflamator si stimuleaza sinteza unor substante esentiale in organism precum colagenul, care intra in structura muschilor, vaselor de sange, tendoanelor, ligamentelor, si oaselor. De asemenea, contribuie la sinteza unor neurotransmitatori, a glucocorticoizilor si aminoacizilor, precum si a carnitinei. Efectul antioxidant atenueaza din nocivitatea stresului oxidativ asupra organismului, iar efectul antihistaminic reduce din simptomele suparatoare date de sensibilitatea la anumite substante.

Produsul Vitamin C[4] 1000mg (adulti)100 capsule vegetale de la Secom® contine 1000mg vitamina C si bioflavonoide pentru biodisponibilitate maxima. Vitamina C este extrasa din fructe de maces si de acerola, doua dintre fructele cu cel mai ridicat continut de vitamina C[1]. In plus, produsul are si bioflavonoide din citrice si din  macese care potenteaza actiunea vitaminei C[3]. Vitamin C[4] 1000mg (adulti) de la Secom®  ajunge pana la 100 de zile de administrare.

Detalii despre produsele Secom® poti obtine accesand www.secom.ro[5] . Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800.873.266, iar pentru concursuri si articole noi, viziteaza oricand pagina de Facebook[6] a companiei.

Endnotes:
  1. vitamina C: http://www.secom.ro/produse/portofoliu/vitamin-c-1000mg-adulti
  2. Stefano Manfredini: http://docente.unife.it/stefano.manfredini/curriculum
  3. vitaminei C: http://www.secom.ro/produse/portofoliu/vitamin-c-1000mg-adulti
  4. Vitamin C: http://www.secom.ro/produse/portofoliu/vitamin-c-1000mg-adulti
  5. www.secom.ro: http://www.secom.ro
  6. Facebook: http://www.facebook.com/SecomRomania

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/zona-verde/vitamina-c-scurteaza-durata-racelilor/