Primii dinţi definitivi. Căderea dinţilor de lapte

09 septembrie 2013, , Vizualizări: ...
cadere dinti lapte copii - sfatulparintilor.ro - freedigitalphotos.net

Un dinte slăbit! Dintele se clatină din rădăcină şi apare întrebarea — când va cădea? Este una dintre primele experienţe ale vieţii pe care nu o dăm vreodată uitării. Însă ştiţi ce se întâmplă cu adevărat atunci când copiilor încep să le cadă dinţii?

 

După ce copiilor le apare un set complet de dinţi de lapte, începe să se producă o schimbare majoră în cavitatea lor orală: încep să erupă dinţii definitivi.

Aceşti dinţi definitivi au crescut de ceva timp în ţesutul osos de sub gingie, însă doar în jurul împlinirii vârstei de 6 ani primii dinţi definitivi încep să străpungă gingiile. În acest proces — aceasta este partea extraordinară — se dizolvă rădăcina dintelui de lapte, iar acesta începe să se mişte.

Pe măsură ce dinţii definitivi ai copilului ies prin gingie, apasă pe rădăcinile dinţilor de lapte, determinând slăbirea acestora. În cele din urmă, dinţii definitivi îi vor împinge complet pe cei de lapte — şi atunci apare Zâna Măseluţă.

 

 

Cum trebuie procedat atunci când cade un dinte

Într-una din zile, unul dintre copiii dumneavoastră va veni în casă de la joacă sau vă va întâmpina în staţia de autobuz cu un surâs ştirb. Apar dinţii definitivi!

Cel mai important este să ţineţi dintele în condiţii de siguranţă! Zâna Măseluţă îşi va face apariţia pentru a-l lua. Am creat câteva activităţi pentru a vă pregăti de vizita Zânei Măseluţă, împreună cu copilul dumneavoastră. Puteţi crea amândoi o cutie în care să  păstraţi dinţişorii. Aceştia vor aştepta asemenea unei comori venirea Zânei. Tipăriţi sau scrieţi un  mesaj  pe care să îl strecuraţi sub perna copilului împreună cu recompensa pentru copii.

 

 

Schimbările continue din cavitatea bucală

Cel mai interesant lucru despre cavitatea bucală a unui copil între vârsta de 6 şi 12 ani este acela că prezintă ceea ce medicii dentişti numesc “dentiţie mixtă”. Există şi dinţi de lapte şi dinţi definitivi şi, astfel, apar alte necesităţi faţă de un adult. Este important periajul regulat şi corect — timp de 2 minute de două ori pe zi.

Periajul dentar trebuie să fie o parte esenţială a obiceiurilor de dimineaţă şi de seară ale copilului dumneavoastră. Învăţaţi periajul dentar pentru a-l putea învăţa şi pe el modul optim de periaj şi de folosire a aţei dentare pe măsură ce creşte”.

 

 

Printeaza de aici graficul pentru periaj si incurajeaza-ti copilul sa se spele pe dinti, bifand de fiecare data cand a facut-o! (PDF)

 Grafic periaj - Aquafresh

Credit foto: freedigitalphotos.net

Cuvinte cheie: , , , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu