Alimentaţia unui copil pentru a avea dinţi sănătoşi

by Sfatul Parintilor | 15/09/2013 21:11

O alimentaţie sănătoasă este una dintre cele mai importante căi pentru a avea o cavitate orală sănătoasă. Unii dintre nutrienţii din alimentele pe care le consumăm ajută la formarea dinţilor puternici, iar unele dintre componentele alimentelor pot reprezenta provocări pentru sănătatea cavităţii orale.

În cazul în care din alimentaţia dumneavoastră lipsesc anumiţi nutrienţi, ţesuturile din cavitatea orală vor fi mai puţin rezistente împotriva infecţiilor. Aceasta poate contribui la apariţia gingivitelor, o cauză majoră a căderii dinţilor la adulţi. Deşi alimentaţia precară nu este o cauză directă a parodontitei, numeroşi cercetători consideră că boala progresează mai rapid şi că poate atinge stadii mai severe la persoanele din alimentaţia cărora lipsesc anumiţi nutrienţi.

Dacă veţi şti ce alimente să le daţi copiilor, dar şi momentul în care trebuie să le daţi şi care alimente trebuie evitate, îi veţi ajuta să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase care pot atrage beneficii pe toată durata vieţii, nu numai un zâmbet sănătos.

Dinţii de lapte sunt mai vulnerabili la apariţia cariilor dentare. Hrănirea la cerere şi cu biberonul poate agrava problema cariilor. Învăţaţi cum să luptaţi împotriva zahărului, cariilor dentare şi eroziunii în urma acţiunii acizilor din alimentaţie.

 

 

Zaharuri vs. Dinţi

Copiii sunt înnebuniţi după dulciuri. Din nefericire, dinţilor copiilor nu le priesc deloc. Cauza este faptul că atunci când consumăm zaharuri, bacteriile care determină apariţia plăcii dentare transformă zahărul în acid, care apoi atacă stratul de smalţ. De cele mai multe ori, sistemele naturale de apărare din cavitatea orală şi periajul cu o pastă de dinţi care conţine fluor contrabalansează această problemă. Însă în cazul în care copilul consumă o cantitate mare de alimente şi băuturi cu conţinut de zahăr sau le consumă foarte des, dinţii vor fi expuşi la acizi mai mult timp. Atunci apar cariile dentare.

 

 

 

Hrănirea la cerere

Hrănirea la cerere poate deveni uşor o obişnuinţă în cazul sugarului, însă poate determina probleme ulterioare. Motivul este acela că acidul produs din zaharurile din alimentele pe care le consumăm continuă să aibă acţiune nocivă asupra dinţilor după consumul acestora. Dacă zaharurile intră foarte des în contact cu cavitatea orală fără a se efectua periaj dentar pentru îndepărtarea lor, creşte şi intervalul în care dinţii copiilor sunt atacaţi de substanţele acide.

După ce începe erupţia dinţilor de lapte şi se efectuează şi diversificarea alimentară, hrănirea la cerere trebuie să înceteze.

 

 

 

Băutul din sticlă

Când copiii beau din sticlă, lichidul intră în contact direct cu dinţii şi gingiile, iar orice băutură care conţine zahăr (chiar şi sucul de fructe diluat) va creşte probabilitatea de apariţie a cariilor dentare. De aceea, cel mai bun sfat pe care putem să vi-l dăm este să puneţi doar lapte sau apă în sticlă. La culcare, este important ca în sticlă să nu puneţi decât apă, deoarece şi expunerea prelungită la zaharurile din lapte poate determina apariţia cariilor.

 

Desigur, copiii sunt copii, şi vor fi şi ocazii în care vor dori o băutură îndulcită. Folosiţi atunci o cană şi un pai îndreptat la distanţă de dinţi astfel încât lichidul să fie orientat spre partea posterioară a cavităţii orale. Dacă este posibil, cel mai bine e ca acest lucru să se întâmple doar la mese.

Învăţaţi ce alimente să cumpăraţi pentru sănătatea dinţilor copiilor dumneavoastră.

Alimentele şi băuturile acide, cu conţinut de zahăr sunt cele la care trebuie să fiţi atenţi. Citiţi eticheta cu ingrediente ale produselor alimentelor şi alegeţi alimentele şi băuturile cu conţinut redus de zaharuri. Numeroase alimente şi băuturi la care nu vă aşteptaţi pot conţine adaos de zahăr.

 

 

Alimente care trebuie să existe în lista de cumpărături

Pentru starea generală bună de sănătate, printre alimentele recomandate se numără:

• Laptele, brânza, boabe de soia şi tofu. Acestea sunt bogate în calciu, cu efect benefic pentru dinţi şi oase.

• Cereale îmbogăţite pentru micul dejun, peşte gras. Toate aceste alimente fiind surse de vitamina D, vor ajuta la menţinerea nivelurilor mari de calciu din sânge.

• Carne, peşte, leguminoase şi legume verzi. Datorită conţinutului mare de fier, aceste alimente sunt bune pentru menţinerea sănătăţii sângelui.

• Peştele este o sursă importantă de proteine, vitamine şi minerale, având în acelaşi timp un conţinut redus de grăsimi saturate. Peştele gras cum ar fi somonul, macroul şi sardinele are de asemenea un conţinut înalt de acizi omega 3 benefici.

• Citricele (precum portocalele) au un conţinut mare de vitamina C. Nu uitaţi însă că aceste fructe au un conţinut mare de este acizi, astfel încât deşi gustările de fructe sunt bine venite între mese, cantităţile nu trebuie să fie excesive. Sucul de fructe trebuie diluat cu apă (1 parte suc şi 10 părţi apă) şi aportul limitat la momentul meselor.

• Lapte, unt, legume verzi, morcovi şi caise – toate conţin vitamina A care menţine sănătatea pielii şi a vederii.

 

Printeaza de aici graficul pentru periaj si incurajeaza-ti copilul sa se spele pe dinti, bifand de fiecare data cand a facut-o! (PDF)[1]

grafic periaj aquafresh[2]
Endnotes:
  1. Printeaza de aici graficul pentru periaj si incurajeaza-ti copilul sa se spele pe dinti, bifand de fiecare data cand a facut-o! (PDF): http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2013/09/aquafresh-calendar.pdf
  2. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2013/09/A4-brushing-chart-_ro-01-303x4301.jpg

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/igiena-dinti-copii-cu-aquafresh/alimentatia-unui-copil-pentru-a-avea-dinti-sanatosi/