VSH crescut? Fuga la medic! De ce trebuie să-ți verifici VSH anual

by Sfatul Parintilor | 18/05/2017 20:07

De obicei, o trecem cu vederea și intrăm în panică abia atunci când sesizăm că valorile ei depășesc limitele normale. Și asta pentru că orice modificare a vitezei de sedimentare a hematiilor sau VSH poate fi semn de boală gravă.

Tu știi ce este VSH?

Sună tehnic și nu prea interesează pe nimeni viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), atunci când se încearcă descifrarea listei analizelor de sânge. Dar, deși pare inutilă, această analiză joacă un rol foarte important. Căci hematiile nu sunt altceva decât globulele roșii din sânge, responsabile de transportul în bune a condiții al oxigenului către celule. Dacă valorile VSH sunt prea mari sau prea mici, atunci înseamnă că organismul se poate confrunta cu o infecție puternică, cu afecțiuni cronice sau chiar cu leucemia.

Cum se face

Procedura este foarte simplă. Trebuie să mergi la laborator și să lași specialiștii să-ți recolteze sânge din venă. Apoi, știu ei ce au de făcut. Sângele, amestecat în prealabil cu o substanță anticoagulantă, se separă în plasmă și globule roșii. Valorile VSH sunt date de numărul de milimetri de plasmă ieșită la suprafață (la fel ca uleiul în apă), într-o oră și în două ore. Cu cât grosimea stratului de plasmă este mai mare, cu atât e mai ridicată și valoarea VSH.

Calcul simplu: VSH normal la bărbați=vârsta/2, la femei=(vârsta+10)/2

Citeste continuarea pe libertateapentrufemei.ro[1]

Endnotes:
  1. libertateapentrufemei.ro: http://www.libertateapentrufemei.ro/articol/vsh-65362

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/vsh-crescut-fuga-la-medic-de-ce-trebuie-sa-ti-verifici-vsh-anual/