Spirulina. Tot ce trebuie sa stii despre alga-minune. Beneficii si precautii

by Sfatul Parintilor | 08/07/2021 18:08

Spirulina este una dintre cele mai sanatoase alge de pe planeta. Ea creste in ape calde si dulci. Spirulina este folosita din cele mai vechi timpuri si chiar exista dovezi ca aztecii o culegeau din apele lacului Texcoco (de sub ceea ce este acum Mexico City, capitala Mexicului).

Totusi, alga-minune a capatat faima mondiala abia in 1970, cand a fost produsa la scara larga de francezi. Pana atunci, doar americanii si japonezii o foloseau, dar pe plan local.

Citeste si: Despre sanatate: Obiceiuri care te mentin tanar[1]

De ce ai nevoie de spirulina

Spirulina are valori nutritionale excelente. O singura lingura de spirulina pudra contine:

La acestea se adauga o cantitate insemnata de antioxidanti si polifenoli.

Antioxidantii care dau culoarea algei sunt unici in natura. Ei contribuie la protejarea sistemului cardiovascular, reduce riscul aparitiei bolilor de inima, inhiba productia moleculelor care cauzeaza inflamatiile in organism[2] si scade riscul aparitiei cancerului.

Nu rata nici: 13 alimente care curata in mod natural colonul. Asa iti detoxifici rapid organismul[3]

Beneficii spirulina

Spirulina are o multime de beneficii pentru sanatate. Dintre acestea va enumeram numai cateva.

Elimina metalele grele

Poti elimina toxinele acumulate in organism din cauza poluarii cu ajutorul spirulinei. Ea contribuie la detoxifierea organismului, imbunatatind functionarea organelor.

Reduce tensiunea arteriala

Bolile de inima sunt cauza principala a deceselor la nivel mondial. Iar tensiunea arteriala ridicata contribuie la sporirea ratei mortalitatii. Cand tensiunea este mare se pune presiune pe vasele de sange care se pot sparge, cauzand hemoragii, cheaguri sau blocaje ale sangelui in artere. Rezultatul: atac de cord sau accident vascular.

Din fericire, alga-minune are efecte benefice asupra sanatatii inimii si reduce tensiunea arteriala, dilata vasele de sange si pastreaza inima sanatoasa.

Protejeaza impotriva cancerului

Mai mutle studii au scos la iveala faptul ca spirulina reduce riscul aparitiei cancerului. Antioxidantii pe care ii contine reduc inflamatiile din corp si imbunatatesc sistemul imunitar, ceea ce reprezinta o bariera puternica impotriva aparitiei si dezvoltarii celulelor canceroase.

De asemenea, potrivit unui studiu, s-a descoperit ca alga-minune vine in ajutorul persoanelor care sufera de leucoplazia (leziuni orale precanceroase cauzate de mestecarea tutunului). Persoanele care au luat spirulina in timpul studiului si-au sporit sansele de vindecare fata de cei care nu au luat spirulina.

Un alt studiu, realizat in Cehia, a scos la iveala faptul ca spirulina a scazut proliferarea celulelor cancerului pancreatic, in vitro, ceea ce da sperante mari  pentru gasirea unui tratament al acestei boli.

Reduce efectele secundare ale antibioticelor

Spirulina este excelenta in protejarea bacteriilor bune pe care le distrug antibioticele. Alga-minune este probiotic si contribuie la dezvoltarea unei bacterii foarte importante din tractul digestiv L.acidophilus, de care sistemul digestiv si sistemul imunitar au mare nevoie pentru o functionare optima.

Combate colesterolul[4]

Spirulina scade nivelul LDL-ului, al trigliceridelor si creste nivelul colesterolului bun (HDL), ceea ce duce la reducerea riscului de aparitie a placii pe vasele de sange. Se reduce astfel si riscul de atac de cord, accident vascular, ateroscleroza si alte boli ale arterelor.

Mentine greutatea optima

Spirulina NU este un tratament miraculos pentru kilogramele in plus. Insa contribuie la mentinerea unei greutati optime astfel:

Ajuta sistemul digestiv

Dincolo de faptul ca este un probiotic excelent, alga-minune contine si fibre care vor imbunatati tranzitul intestinal si, astfel, se vor elimina mai repede toxinele din organism.

Contraindicatii spirulina

Sursa: positivehealthwellness.com

Foto: pixabay.com

Endnotes:
  1. Despre sanatate: Obiceiuri care te mentin tanar: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/despre-sanatate-obiceiuri-care-te-mentin-tanar/
  2. inflamatiile in organism: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/alimente-care-pot-produce-inflamatii-in-organism/
  3. 13 alimente care curata in mod natural colonul. Asa iti detoxifici rapid organismul: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/13-alimente-care-curata-in-mod-natural-colonul-asa-iti-detoxifici-rapid-organismul/
  4. colesterolul: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/colesterol-marit-10-alimente-cu-grasimi-trans-care-te-pot-ucide/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/spirulina-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-alga-minune-beneficii-si-precautii/