Pentru mama epuizata: ce sa nu uiti niciodata - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Pentru mama epuizata: ce sa nu uiti niciodata

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Pentru mama epuizata: ce sa nu uiti niciodata
epuizare - oboseala - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - woman-918981_1920

Dupa ce visul de a deveni mama ti s-a implinit, incepi sa fii pusa in fata unor provocari la care nu te-ai fi gandit nicicand. Vei incepe sa constientizezi tot mai mult cat este de dificila, dar totodata si de minunata, „meseria” de mama. De asemenea, va fi inevitabil, pe acest parcurs, sa nu fii si in situatia de a simti ca nu mai poti, ca esti complet epuizata. Asa cum vei afla si din articolul de mai jos, de tine va depinde cel mai mult sa poti realiza un echilibru intre asteptarile pe care le ai de la tine si ceea ce poti face in mod concret. Mai presus de toate, ne sfatuiesc specialistii, este necesar sa gasim acele modalitati prin care sa ne putem conserva energia pentru micutii nostri, astfel incat sa ramanem sanatoase si sa-i putem creste asa cum ne dorim.

 

 

De ce mamele ajung sa fie epuizate

Fie ca devii mama pentru prima oara, fie ca ai deja experienta, psihologii spun ca nu va fi deloc greu sa te epuizezi rapid.

Inca din primele zile de viata ale copilului tau, o sa-ti dai seama ca a fi mama presupune sa inveti sa fii tare, in conditiile in care nu vei mai avea control asupra programului tau, vei fi adesea contra cronometru, mereu vor interveni schimbari, copilul tau va trece prin multiple transformari pe parcursul dezvoltarii sale, vei avea insuficient timp pentru tine, ca sa nu mai punem la socoteala ca va dura ceva timp pana cand vei ajunge sa ai din nou parte de un somn odihnitor sau de o vacanta in care sa te poti relaxa.

Mai ales cand esti mama pentru prima data, va fi si mai dificil sa-ti asumi noul rol intrucat nu ai „antrenament” pentru asa ceva. Practic, viata unei fiinte fragile se afla in mainile tale, iar tu va trebui sa fii 100% disponibila pentru ea.

 

Dar, asa cum s-a precizat deja, dificultatile ce reies din a fi mama intervin oricand si pot fi legate si de:

Tu esti principala responsabila pentru cresterea copilului tau
Daca in societatile traditionale au existat perioade cand comunitatea se implica, intr-o anumita masura, in cresterea unui copil, acum noi, mamele suntem principalele responsabile pentru acesta. Practic, noi suntem cele ce vom lua cele mai importante decizii privitoare la copilul nostru, avand sau neavand experienta, invatand „din mers” cum sa gestionam diverse situatii.

Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:
Data articol: 27/04/2018