by Sfatul Parintilor | 06/07/2021 18:08
Miere[1] de Manuka este un produs intrat de putina vreme in Romania, insa despre beneficii se stie de acum mii de ani.
Miere de Manuka se produce numai in Noua Zeelanda, unde albinele polenizeaza tufele de Manuka.
Mierea are multiple beneficii pentru sanatate si este utilizata in scopuri medicale inca de pe vremea faraonilor. Arheologii sustin ca in mormintele acestora din Egipt s-au gasit recipient cu miere. Mierea apare si in Biblie unde se vorbeste despre taramul unde curg numai “lapte si miere”.
In urma industrializarii, mierea nu mai este ce a fost si exista peste 300 de tipuri. Regula este “primesti ceea ce platesti”. Daca vrei miere de calitate, platesti pentru ea. Iar miere de Manuka nu este un sortiment ieftin, dimpotriva.
Citeste si: Ce boli vindeca mierea de Manuka[3]
Inmultirea bacteriilor nesanatoase din intestine poate fi stopata cu ajutorul mierii de Manuka, gratie proprietatilor antibacteriene pe care le are. Cu miere de Manuka poti sa tratezi refluxul gastric si alte afectiuni ale sistemului digestiv.
Desi nu exista studii clinice care sa certifice beneficiile pe care le are miere de Manuka asupra acneei sau eczemelor, sunt dovedite stiintific proprietatile antibacteriene ale acestui produs apicol. Exista un studiu asupra efectelor mierii de Manuka asupra dermatitei atopice si s-a dovedit ca produsul poate trata leziunile cauzate de afectiune. Studiul a fost realizat la nivel celular si mai este nevoie de cateva studii clinice pentru o documentare si mai buna a beneficiilor.
Este destul de greu sa scapi de stafilococi, mai ales de stafilococul auriu, care a devenit rezistent la antibiotice. Un studiu realizat la Universitatea Metropolitana din Cardiff s-a descoperit ca mierea de Manuka modifica structura genetica a stafilococului
Potrivit unui studiu publicat in Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products, mierea de Manuka grabeste vindecarea si reduce durerea cauzata de arsuri, taieturi si ulcere. Bogata in antioxidanti, miere de Manuka are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii.
Mai multe studii au scos la iveala faptul ca mierea de manuka previne si trateaza gingivitele si alte boli periodontale, gratie proprietatilor antimicrobiene. Mestecand miere de Manuka poti reduce cu pana la 35% placa dentara. De asemenea, calciul, zincul si fosforul pe care le contine trateaza dintii.
Studii de laborator, facute pe cobai, au scos la iveala faptul ca mierea de Manuka protejeaza intestinele impotriva unor afectiuni precum inflamatii la nivelul colonului si neutralizeaza efectele radicalilor liberi.
Un studiu publicat in Journal of Leukocyte Biology a scos la iveala faptul ca un compus al mierii de Manuka stimuleaza celulele sistemului imunitar.
Un studiu realizat in Finlanda a demonstrat faptul ca mierea de Manuka amelioreaza simptomele de alergie si reduce nevoia unui tratament medicamentos.
Consumand zilnic Manuka vei avea parte de mai multa energie. In plus pielea va avea un tonus mai bun.
Poti folosi miere de Manuka si pe post de exfoliant pentru fata sau masca pentru par, pentru mentinerea sanatatii si stralucirii tenului si a podoabei capilare.
Consuma miere de Manuka si vei avea un somn mai bun. Mierea iti va ajuta organismul sa elibereze melatonina, un hormon necesar somnului. Multe boli sunt asociate cu lipsa somnului sau cu somnul de proasta calitate, de aceea este foarte important sa dormi bine.
Mierea de Manuka are un profil nutritional uimitor. Ea contine:
Dupa recoltarea din stupi, mierea este testata in laboratoare, unde se face catalogarea ei si apoi punerea la dispozitia publicului.
Exista 3 mari categorii:
Cea mai mare parte a mierii de Manuka se incadreaza aici, fiind o miere fara activitate antibacteriana semnificativa.
Sau miere cu activitate antibacteriana peroxidica. Datorita activitatii enzimei glucozoxidaza din miere este produs agentul antibacterian numit peroxid de hydrogen, cel mai important component al acestei mieri. Desi se regaseste in majoritatea tipurilor de miere, aceasta activitate peroxidica se regaseste aici in proportii mult mai mari, neidentificate la nici un alt tip. Aceasta activitate poate atinge in mierea de Manuka chiar si un nivel de 30+, ceea ce face ca aceasta sa fie unica in lume. Cantitatea de miere cu activitate intensa, in special cea cu nivelul peste 20, este mult mai limitata decat cea obisnuita, de consum.
Sau miere cu activitate antibacteriana non-peroxidica. Aceasta miere contine enzima metilglioxal (MGO), acizi aromatici, fenoli si flavonoizi, si o serie de compusi inca necunoscuti, dar care au proprietati chimice antibacteriene.
In anul 1981, cercetatorii de la Universitatea din Waikato, Noua Zeelanda au descoperit ca mierea de Manuka are un nivel de enzime mai mare decat mierea obisnuita.
Pentru fiecare tip de miere exista un indicator al calitatii (UMF) care ii masoara puterea antibacteriana.
Cel mai mic UMF este de 5, iar cel mai mic grad pentru a putea beneficia de proprietatile curative ale mierii de Manuka este 10+. Tot ce depaseste UMF 16 se considera de supercalitate.
Nu cumpara miere de Manuka daca:
Pentru a beneficia de proprietatile terapeutice ale mierii de Manuka este recomandat sa se consume 1-2 linguri pe zi, dar niciodata doua linguri la o singura administrare.
Este de preferat se se adauge mierein ceai, iaurt sau sa fie intinsa pe paine integrala.
Desi pare greu de crezut, totusi, mierea de Manuka are si reactii adverse si contraindicatii:
Reactii alergice (in special la persoanele alergice la veninul de albina)
Creste nivelul glicemiei
Poate interactiona cu substantele folosite in chimioterapie.
Inca se efectueaza studii pentru a urmari beneficiile, dar si efectele adverse ale mierii de Manuka.
Sursa: DrAxe.com
Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/miere-de-manuka-beneficii/
Copyright ©2024 Sfatulparintilor.ro unless otherwise noted.