Ghid responsabil: ce trebuie sa faci daca esti muscat de o capusa - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ghid responsabil: ce trebuie sa faci daca esti muscat de o capusa

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Ghid responsabil: ce trebuie sa faci daca esti muscat de o capusa
ce sa faci daca esti muscat de capusa
Momentul in care esti muscat de o capusa se poate dovedi unul dificil, in primul rand din cauza pericolului pe care il presupune boala Lyme. Vei afla pas cu pas ce trebuie sa faci daca ti se intampla acest lucru, precum si recomandari din partea specialistului.
Ce sa faci daca esti muscat de o capusa
1. Pastreaza-ti calmul. Desi pare dificil de pus in practica, atunci cand descoperi o capusa pe tine sau pe un membru al familiei, asigura-te ca iti pastrezi calmul. Medicul Malika Ilias, din cadrul Programului de Cercetare pentru Boala Lyme sustine ca „cel mai important lucru pentru oameni sa stie este ca daca gasesc o capusa pe ei nu trebuie sa se panicheze. ” Specialistul subliniaza ca dureaza de obicei 36 ore pentru ca bacteriile care cauzeaza boala Lyme sa circule din intestinul capusei pana la glandele sale salivare si apoi in corpul gazdei.
2. Indepartarea corecta a capusei. Este de asemenea un pas extrem de important. Doctorul Ribeiro declara ca exista o multime de mituri cu privire la modul in care se extrage corpul unei capuse din piele. Unele persoane discuta chiar despre apropierea unei tigari aprinse de ea. Adevarul este insa ca trebuie sa folosesti instrumentele potrivite precum o penseta si sa apuci intreaga capusa si sa o extragi.
Iata cum trebuie procedat: apuca trompa capusei impotriva pielii, folosind o penseta ascutita. Trebuie sa ai rabdare deoarece trompa mai lunga este acoperita cu ghimpi, prin urmare indepartarea sa poate fi dificila si poate dura. Trage in mod constant pana cand usurezi extragerea ei din piele. Nu trage brusc de ea; acest gest poate rupe trompele de corpul sau si le poate lasa incorporate in piele.
Daca se intampla acest lucru, nu te panica! Trompele incorporate nu transmit boala Lyme. Nu strange sau nu zdrobi corpul capusei; acest gest poate forta lichidele corporale infectate ale capusei sa intre in piele. Nu aplica substante precum vaselina, lac de unghii sau un chibrit aprins cat timp capusa este atasata. Aceste metode pot sa o agite si sa forteze mai mult lichid infectat in piele. Retine ca este important timpul pentru care este atasata capusa: indepartarea in decurs de 36 ore de la atasare reduce riscul de infectie.
3. Odata ce ai indepartat capusa, spala locul muscaturii si mainile tale cu sapun si apa. Observa locul muscaturii pe durata urmatoarelor 2 saptamani pentru semne de extindere a unei eruptii rosii. Este posibila testarea pentru identificarea unei infectii, dar nu este recomandata de rutina. Trebuie sa discuti cu medicul pentru a evalua metodele in care poti interveni in continuare.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Data articol: 20/05/2018