Diabetul zaharat. Ce este. Tipuri de diabet. Cum se trateaza. Sfaturi pentru prevenire

by Sfatul Parintilor | 10/10/2022 18:09

Diabetul zaharat este o boala cu evolutie cronica in cadrul careia organismul nu poate folosi glucidele din alimentatie. Glucoza este principala sursa de energie a organismului, dar pentru a putea fi utilizata, ea trebuie sa patrunda in celule. Patrunderea glucozei in celule se face cu ajutorul insulinei, hormon secretat de pancreas. Diabetul apare atunci cind organismul nu produce destula insulina sau nu o foloseste cum trebuie. La persoanele cu diabet, glucoza in loc sa fie folosita ca substanta nutritiva de catre celule, ramane in sange (creste glicemia) si poate fi eliminate prin urina (glicozurie).

Diabetul zaharat. Tipuri

Organizatia Mondiala a sanatatii recunoaste trei forme principale de diabet zaharat : Diabetul zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2 si diabetul gestational[1] (de sarcina).

Cele mai frecvente forme sunt diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2. Termenul diabet zaharat tip 1 a inlocuit mai multi termeni vechi cum ar fi diabet juvenil si diabet insulino-dependent. La fel, termenul diabet zaharat tip 2 a inlocuit denumiri vechi, printre care si diabet insulino-independent (non insulino-dependent).

Diabetul zaharat tip 1

Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizeaza prin distrugerea celulelor beta pancreatice producatoare de insulina din insulele Langerhans din pancreas, fapt care conduce la un deficit de insulina. Principala cauza este o reactie autoimuna mediata de limfocitele T. Diabetul zaharat tip 1 reprezinta aproximativ 10% din cazurile de diabet zaharat din Europa si America de Nord. Majoritatea pacientilor prezinta debutul in plina sanatate, frecvent la varsta copilariei (desi poate sa apara la orice varsta). Sensibilitatea la insulina este normala mai ales in stadiile incipiente.

Diabetul zaharat de tipul 1 necesita tratamentul cu insulina prin injectie. Suplimentar, este necesara o dieta destul de stricta, cu cantarirea alimentelor la fiecare masa si calculul numarului de carbohidrati, plus autocontrol glicemic (masurarea glicemiei din deget cel putin inaintea fiecarei mese).

Desi progresele din ultimii ani sunt remarcabile (pen-uri de insulina tot mai avansate, pompe de insulina, inclusiv wireless, senzori de monitorizare continua a glicemiei), pancreasul artificial sau un alt remediu al acestei boli intarzie inca sa apara.

Citeste si: Diabetul la copii – cauze, simptome, prevenire si tratament[2]

Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 se datoreaza rezistentei crescute la insulina a tesuturilor, insotita de scaderea secretiei de insulina. Lipsa de raspuns la insulina a tesuturilor se datoreaza cel mai probabil modificarii receptorului pentru insulina de pe membrana celulara. Factorii care pot cauza diabetul tip 2 includ: regimul sedentar de viata si abundenta calorica a dietei moderne, fapt concretizat in obezitate sau macar indici ai masei corporale ridicati, fumatul de tutun, o marire a nivelului de colesterol, tensiune (presiunea) arteriala inalta.

Tipul 2 este tratat cu medicatie orala o lunga perioada, el necesitand aportul extern de insulina doar din momentul in care tratamentul oral nu mai este eficient in controlul concentratiei glucozei sanguine (tipul 2 este caracterizat printr-o insulinemie ridicata (ca efect compensatoriu), fapt care duce, in timp, la epuizarea capacitatii endogene de secretie; noile medicamente orale care ridica sensibilitatea celulelor la insulina au tendinta sa protejeze functia de secretie, in contrast cu cele care dimpotriva, isi bazeaza actiunea pe stimularea acesteia).

Diabetul zaharat.  Cauze

Cauzele diabetului zaharat sunt elucidate doar partial. Pe de o parte, se stie ca aparitia ambelor tipuri de diabet este legata intr-o oarecare masura de factori ereditari, genetici. Pe de alta parte, factorii de mediu joaca si ei un rol important.

Unul dintre factorii de mediu despre care se crede ca determina in multe cazuri aparitia diabetului zaharat de tip 1 ar fi un virus care infecteaza celulele beta, producatoare de insulina, din pancreas. Aceasta ipoteza este sustinuta de dovezi clinice si experimentale. Infectia virala poate induce diabet fie prin distrugerea celulelor producatoare de insulina, fie prin declansarea unei reactii imune.

Un alt factor care pare sa predispuna la diabet autoimun (tip 1) ar fi consumul de lapte de vaca sau produse de lapte la sugarul mic. Cercetarile sugereaza ca albumina din laptele de vaca ar duce la aparitia unor anticorpi care, prin reactivitate incrucisata, afecteaza in cele din urma celulele beta pancreatice si astfel contribuie la aparitia diabetului zaharat.

In aparitia diabetului de tip 2, cei mai importanti factori modificabili sunt greutatea corporala excesiva si lipsa de exercitiu fizic, adica sedentarismul.

Un alt factor notabil ar putea fi stresul psihic excesiv. Imediat dupa cutremurul din 1977, diabetologii din Bucuresti au putut constata o incidenta crescuta a diabetului zaharat. Astfel, unii autori mentioneaza ca posibil factor diabetogen stresul, in special stresul de aglomeratie.

Printre factorii incriminati este si abuzul alimentar, respectiv excesul de produse zaharoase. Toti acesti factori ar putea explica de ce diabetul zaharat este mai frecvent in mediul urban. In functie de cauze, diabetul se imparte in diabet zaharat primar si diabet zaharat secundar. Atunci cand nu exista nicio alta boala asociata, vorbim de diabet zaharat primar.

Te mai poate interesa si: Cum e sa fii gravida si diabetica… Povestea unei mamici care a aflat ca are diabet dupa ce a ramas insarcinata[3]

Diabetul zaharat. Prevenire si tratament

Fie ca vrei sa previi, fie ca vrei sa tratezi diabetul zaharat, natura are o multitudine de remedii. Iata cateva abordari in ceea ce priveste diabetul zaharat.

Evita antibioticele

Consumul exagerat de antibiotic a fost asociat cu aparitia diabetului de tip 2. Evita tratamentul cu antibiotice dupa ureche, consulta intotdeauna medicul. Mare atentie, infectiile in cazurile de diabet sunt foarte periculoase.

Deficienta de vitamina A

Deficienta de vitamina A a fost legata de aparitia diabetului de tip 2. Nutrientul este necesar pancreasului pentru a produce insulina. Vitamina A se gaseste in peste, dar si in fructele si legumele portocalii (dovleac, mordov, cartofi dulci). Cere sfatul medicului pentru a fi sigur daca ai sau nu nevoie de suplimente alimentare cu vitamina C.

Scortisoara

Scortisoara este excelenta pentru un plus de savoare in bauturi si alimente. Condimentul te ajuta sa reglezi nivelul glucozei din sange.

Tablete conenzima Q10

Organismul produce acest nutrient esential, dar productia incepe sa scada odata cu inaintarea in varsta. Din fericire, exista tablete cu coenzima Q10 care te pot ajuta sa previi aparitia diabetului, sa ridici nivelul energiei si sa echilibrezi nivelul glicemiei.

Vitamina D

Deficienta de vitamina D a fost legata de cresterea riscului de aparitia a diabetului de tip 2. In timp ce expunerea la soare este benefica, in realitate multi oameni nu primesc doza recomandata, in special persoanele care locuiesc in partile nordice, unde soarele nu-si face prea des aparitia. Cere sfatul medicului cu privire la doza zilnica recomandata de vitamina D, in cazul tau.

Ghimbir

Ghimbirul poate reduce rezistenta la insulina, ceea ce previne aparitia diabetului. Adauga ghimbir proaspat in supe, curry-uri sau fa-ti ceai de ghimbir[4]. Cere sfatul medicului pentru a sti daca ai sau nu nevoie de suplimente alimentare cu ghimbir.

Probiotice

In timp ce antibioticele pot duce la aparitia diabetului, probioticele il pot contracara. Alege probioticele care contin Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. rhamnosus, L. bulgaricus, Bifidobacterium breve, B. longum sau Streptococcus thermophiles.

Evita apa de gura

Apa de gura poate distruge bacteriile benefice din gura, ceea ce poate creste riscul aparitiei diabetului. Sunt recomandate, insa, gargarele cu ceai de menta sau musetel.

Nu rata nici: 6 sfaturi să ţii diabetul sub control[5]

Dieta bazate pe vegetale

S-a demonstrat ca o dieta bogata in fructe si legume reduce riscul aparitiei diabetului. Evita, insa, fructele bogate in zahar precum ananasul si banananele daca esti diabetic.

Mai putina carne

Mai putina carne inseamna reducerea riscului aparitiei diabetului . Daca nu poti renunta definitiv la carne, fa un obicei din a avea zile in care sa mananci numai fructe si legume, fara carne.

Renunta la sucuri acidulate

Opteaza pentru apa plata sau carbogazoasa (daca iti place gustul intepator), adauga zeama de lamaie sau indulcitor precum stevia. In apa mai poti adauga castravete sau alt fruct pentru un plus de gust. Daca renunti la sucuri, poti reduce riscul aparitiei diabetului cu pana la 22%. Nici sucurile dietetice nu sunt o alternativa pentru ca ele contin aspartam si pot influenta valorile glicemiei.

Lapte de brusture

Extractul din lapte de brustrure imbunatateste nivelul glicemiei. Cere sfatul medicului cu privire la beneficiile acestui remediu si vezi ce varianta ti se potriveste.

Urzici

Primavara, fa o cura cu urzici. Ele ajuta la reglarea glicemiei si imbunatateste simptomele diabetului. Cumpara urizici proaspete din piata sau urizici uscate. Poti face tocanite, poti adauga in supe sau poti face ceai de urzici.

Muguri de broccoli

Ca si broccoli, mugurii de broccoli contin sulforafan, o substanta care imbunatateste nivelul glicemiei. Ii poti adauga in salate, sandvisuri si wrap-uri.

Alimente fermentate

Alimentele fermentate contin probiotice, care regleaza nivelul glicemiei. Poti consuma varza acra, kimchi, iaurt din plante.

Surse: care2.com, Wikipedia.com

foto: Pixabay.com[6]

Endnotes:
  1. diabetul gestational: http://sfatulparintilor.ro/zona-verde/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-diabetul-gestational-si-consecintele-lui/
  2. Diabetul la copii – cauze, simptome, prevenire si tratament: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/alimentatie-prescolari/educatie-pentru-sanatate-diabetul-la-copii-cauze-simptome-prevenire-si-tratament/
  3. Cum e sa fii gravida si diabetica… Povestea unei mamici care a aflat ca are diabet dupa ce a ramas insarcinata: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/cum-e-sa-fii-gravida-si-diabetica-povestea-unei-mamici-care-a-aflat-ca-are-diabet-dupa-ce-a-ramas-insarcinata/
  4. ceai de ghimbir: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/ceai-de-ghimbir-beneficii-contraindicatii-cea-mai-buna-reteta-de-ceai-de-ghimbir/
  5. 6 sfaturi să ţii diabetul sub control: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/6-sfaturi-sa-tii-diabetul-sub-control/
  6. Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/diabetul-zaharat-ce-este-tipuri-de-diabet-cum-se-trateaza-sfaturi-pentru-prevenire/