Despre prietenie: 4 motive care duc la ruperea unei prietenii

by Sfatul Parintilor | 09/07/2023 18:09

Dovezile stiintifice si nu numai arata ca prieteniile[1] apropiate ajuta la eliminarea stresului si imbunatatesc starea de spirit. Cercetatorul englez Tirril Harris a studiat efectul pe care poate avea o confidenta asupra femeilor[2] in depresie[3]. Dupa un an de intalniri regulate cu confidente care le-au fost repartizate, 65% din femei si-au revenit din depresie, comparativ cu numai 40% din cele care nu am avut intalniri cu confidente. Efectele „prietenelor[4]” au fost comparabile cu cele are antidepresivelor sau ale terapiei.

Cand femeile devin stresate, instinctul este sa isi gaseasca un prieten cu care sa discute despre problema. Si discutiile si atingerile determina eliberarea de oxitocina – hormonul apropierii si al imbratisarii – care are efect calmant ca un balsam pentru trup si minte. Totusi, preocuparile vietii moderne fac mai dificila mentinerea unei prietenii.

Citeste si: 4 secrete ale prieteniilor de o viata[5]

Iata 4 din cele mai comune motive pentru care relatiile se racesc si cateva sugestii pentru a le depasi. 

„Sunt prea ocupata pentru prietene”

Desi prietenele pot reduce stresul, pot sa te simti adesea prea presata de timp pentru a mai avea cand sa intretii o relatie. Asta se poate intampla oricui, mai ales femeilor care incearca mereu sa se imparta intre cariera si familie. Dar incearca sa pastrezi macar saptamanal legatura cu prietenele tale de suflet. Si vei vedea ca te pot scoate dintr-o pasa si poate iti vor ameliora si migrenele datorate tensiunii la care te supui.

„Prietenele vor profita de mine”

Daca iti este teama sa nu fi secata de puteri din cauza problemelor altora, incearca sa impui din start niste limite realiste. Lucrezi de acasa? Roaga-ti prietena sa te sune dupa ora 5 dupa-amiaza. Te-ai saturat sa tot imprumuti bani prietenei tale? Spune-i ca de aici incolo nu o mai imprumuti decat daca si-a acoperit restul datoriilor la momentul rugamintii. O vei incuraja sa devina mai chibzuita si poate mai serioasa. Daca prietena ta este prea insistenta, explica-i sincer dar cu delicatete ca tu esti mai ocupata si iti doresti sa ii asculti problemele si povestile dar numai dupa ce iti termini si tu socotelile. Te vei simti bine ca iti ajuti prietenele la nevoie, atata timp cat asta nu te secatuieste de puteri sau de bani.

„Nu dau de prietena mea”

Cand prietena ta cea mai buna, cea cu care ai stat nopti intregi de vorba si v-au prins zorii adesea spunandu-va oful, se indragosteste, este inevitabil ca relatia voastra sa se schimbe. Acum iese la cine romantice cu iubitul ei seara in loc sa stea la palavre cu tine la telefon. Esti fericita pentru ea, dar iti este dor de momentele voastre si te simti lasata pe dinafara. Daca relatia prietenei avanseaza, se casatoreste si are copii, asta inseamna ca programul de vizite se schimba radical. Relatia voastra trebuie sa se muleze pe astfel de schimbari normale in viata unui om. Nu este sfarsitul unei prietenii ci o noua etapa.

Te mai poate interesa si: Ce ai de facut cand adolescentul tau are prieteni cu influenta proasta[6]

„Suntem in faze diferite ale vietii noastre”

Ne facem adesea prieteni datorita intereselor noastre comune. Dar, in timp lucrurile se schimba si scopurile noastre la fel. Asta inseamna ca prietenia dispare? Nu este nicio regula conform careia o prietenie trebuie sa dureze o viata. Uneori legatura se poate intari chiar daca ati luat-o pe cai diferite. Daca una este mai orientata spre cariera si cealalta incepe sa isi doreasca si sa isi intemeieze o familie, cu atat mai bine. Va puteti sfatui reciproc in aspectul in care va descurcati mai bine si astfel  va puteti ajuta reciproc sa aveti un echilibru in viata.

Motivele enumerate sunt numai scuze si nu sunt cu adevarat motivel de a incheia prietenii adevarate. Puteti trece impreuna peste orice obstacol si orice schimbare din viata voastra atata timp cat prietenia are o baza solida. Nu lasa motive banale si cotidiene sa te indeparteze de persoane apropiate ce iti doresc binele.

foto: Depositphotos.com[7]

Endnotes:
  1. prieteniile: http://sfatulparintilor.ro/33853/prietenia/
  2. femeilor: http://sfatulparintilor.ro/29705/8-prieteni-de-care-orice-femeie-are-nevoie/
  3. depresie: http://sfatulparintilor.ro/30751/12-lucruri-surprinzatoare-care-iti-provoaca-depresia/
  4. prietenelor: http://sfatulparintilor.ro/28721/poti-sa-fii-prietenul-copilului-tau/
  5. 4 secrete ale prieteniilor de o viata: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/4-secrete-ale-prieteniilor-de-o-viata/
  6. Ce ai de facut cand adolescentul tau are prieteni cu influenta proasta: https://sfatulparintilor.ro/adolescenti/comportament-si-dezvoltare-adolescenti/ce-ai-de-facut-cand-adolescentul-tau-prieteni-cu-influenta-proasta/
  7. Depositphotos.com: https://ro.depositphotos.com/252922046/stock-photo-self-portrait-of-nice-attractive.html

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/despre-prietenie-4-motive-care-duc-la-ruperea-unei-prietenii/