Dermatita seboreica. Ce este si cum o poti trata - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Dermatita seboreica. Ce este si cum o poti trata

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Dermatita seboreica. Ce este si cum o poti trata
dermatita seboreica - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - beauty-3063761_1920
Credit foto: pixabay.com

Dermatita seboreica este una dintre cele mai cunoscute afectiuni inflamatorii ale pielii. Desi o poti trata, dermatita seboreica este incurabila. Boala este caracterizata printr-o remisie spontana, dar si prin explozii exacerbate.

Ce este dermatita seboreica

Dermatita seboreica este o afectiune inflamatorie a pielii care cauzeaza aparitia unei iritatii rosiatice pe portiuni din scalp, sprancene, fata, urechi, piept, spate. Ea apare indiferent de varsta. La copii si la bebelusi apare in zona scalpului sau zona acoperita de scutec.

Citeste mai multe despre dermatita atopica aici.

Dermatita seboreica vs. psoriasis

Avand in vedere faptul ca dermatita seboreica apare in zona scalpului si provoaca mancarimi, afectiunea este deseori confundata cu psoriazisul. Diferenta este ca dermatita provoaca eczeme, iar psoriazisul papule si plagi de piele descuamata.

Dermatita seboreica vs. matreata

Matreata este o productie in exces de piele in zona scalpului. Ea este intalnita atat in cazurile de dermatita seboreica, dar si in cazurile de psoriazis.

Te mai poate interesa: Coji in cap la bebelus. Ce este si cum se trateaza dermatita seboreica infantila

Cum se trateaza dermatita seboreica

Afectiunea se trateaza cu sampoane speciale care sa usureze iritatia scalpului. Medicul dermatolog iti poate recomanda cele mai bune produse, in urma unui control de specialitate. De asemenea, medicul poate recomanda tratament cu crème care contin steroizi topici slabi, cum ar fi hidrocortizonul. Daca nu da roade acest tratament, medicul poate opta pentru crème un steroizi topici mai puternici.

Ce cauzeaza dermatita seboreica

Cauzele dermatitei seboreice nu sunt intelese. Este clar ca ea apare din cauza productiei de sebum in exces, insa nu este clar ce anume declanseaza aceasta productie excesiva de sebum. De asemenea, pacientii care au probleme cu sistemul nervos central (dementa, traume craniene) sunt mai predispusi la dermatita seboreica.

Care sunt simptomele dermatitei seboreice

Dermatita seboreica nu este contagioasa. Primele semne care apar sunt iritatia, eczema, de culoare rosie si cu cruste. Aparitia matretii este, de asemenea, un simptom, foarte deranjat pentru multa lume.

De cele mai multe ori, iritatia este insotita de mancarimi, mai ales in zona capului.

Diagnosticul se pune in urma unui control clinic de specialitate. Ocazional, medicul poate recomanda analiza la microscop a scuamelor, pentru a exclude o infectie fungica. In cazuri si mai rare se poate ajunge la o biopsie a pielii.

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 12/03/2023