Cum sa tii sub control dementa - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa tii sub control dementa

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cum sa tii sub control dementa

Erau timpuri cand uitatul numelui unei persoane era putin jenant. Insa cand este vorba despre Alzheimer acest lucru poate fi infricosator, date fiind efectele bolii. Totusi, vestea buna este ca oamenii pot face mai multe pentru a-si mentine sanatatea mintala mai multa vreme, spune doctorul Gary Small. In calitate de director al UCLA’s Longevity Center, Small si-a petrecut mai multe de doua zeci de ani cercetand modul in care stilul de viata afecteaza memeoria. In cartea sa, The Alzheimer’s Prevention Program, omul de stiinta sustine cu argumente ca este posibil sa lupti cu succes impotriva acestei forme de dementa. Chiar daca vor mai trece multi ani pana cand studiile vor demonstra la scara larga ceea ce sustine Small, acesta considera ca oamenii nu ar trebui sa astepte pana atnci pentru a-si modifica comportamentul.

Iata cele mai bune sfaturi ale sale oferite pentru oprah.com.

 

I: In cartea dumneavoastra afirmati ca exercitiile moderate, precum o simpla plimbare zilnica, pot reduce riscul de Alzheimer cu pana la 45%. Este chiar atat de simplu?

R: Cand inima pompeaza cu putere creierul primeste mai multi nutrienti. In plus, in timpul activitatii fizice corpul secreta chimicale protectoare, inclusiv o proteina numita factorul neurotrofic cerebral despre care se crede ca ajuta la dezvoltarea neuronilor. Bineinteles ca sportul nu poate garanta ca nu te vei confrunta cu Alzheimer. Totusi, se spera ca prin miscare sa se amane declansarea boli astfel incat sa nu incepi sa experimentezi simtomele sale cat traiesti.

 

 

I: Exista vreo dovada care sa sustina ca jocurile dedicate creierului si puzzle-utile pot imbunatati performanta mintala?

R: Este adevarat ca puzzle-urile precum si dezlegarea de cuvinte incrucisate sunt asociate cu reducerea riscului de Alzheimer, totusi nu exista dovezi batute in cuie. Insa, ca regula generala, orice activitate care pune creierul la treaba este binevenita.

 

I: Am inteles ca exercitiile mintale repetitive nu sunt la fel de folositoare precum cele nefamiliale. Este adevarat?

R: Da. Odata ce o sarcina devine repetitiva creierul trece pe automat (adica implica o activitate neutra mai scazuta iar acest tip de activitate este cea care formeaza noi legaturi in creier). Asadar, ceea ce te ajuta pe tine din punct de vedere al creierului este exercitiul dificil, fara a deveni, totusi, stresant. Intrucat stresul agreseaza memoria. Dr. Robert Sapolsky specialist Stanford in stiintele neuronale, a observat ca soarecii din laborator care se afla sub stres cronic au mai putini neuroni in hipocampus – centrul de memorie al creierului. In ceea ce-i priveste pe oameni, s-a descoperit ca stresul interfereaza cu procesul de invatare si amintire a informatiilor. Din fericire, efectul este temporar. Odata ce te relaxezi, creierul incepe sa functioneze norma.

 

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie: , ,
Data articol: 25/11/2015