Shop

Cum influenţează ceasul biologic sistemul imunitar – STUDIU

11 aprilie 2012, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - Cum influenţează ceasul biologic sistemul imunitar – STUDIU

Cecetătorii de la Facultatea de Medicină din Yale (SUA) au descoperit recent că sistemul imunitar este influenţat de „ceasul biologic”. Ştim cu toţii că acesta reglează ciclul metabolic pe parcursul a 24 de ore, dar se pare că are un cuvânt de spus şi asupra sistemului imunitar.

„Oamenii care au probleme cu somnul, au tendinţa de a se îmbolnăvi mai repede. Se pare că orice deranjare a ceasului biologic îi face pe oameni mai sensibili la agenţii patogeni”, a explicat Erol Fikrig, profesor de epidemiologie şi patologie microbiană, coordonatorul studiului. Ei au descoperit o proteină a sistemului imunitar (TLR9) care are abilitatea de a detecta toate formaţiunile bacteriene şi virale. Aceasta este în directă legătură cu ceasul biologic. Experimentele s-au făcut pe cobai, cărora le-a fost provocată septicemia. Severitatea bolii a fost influenţată de momentul în care s-a făcut infectarea. Dacă şoarecii erau odihniţi, ceasul biologic le funcţiona normal, deci aveau un nivel crescut al proteinei TLR9.

 

Pornind de la această ipoteză, cercetătorii vor să extindă studiul asupra persoanelor care sunt la terapie intensivă pentru optimizarea tratamentului şi îmbunătăţirea sistemului imunitar. Ei cred că persoanele de la terapie intensivă nu se pot vindeca corespunzător întrucât ceasul lor biologic este dat peste cap de expunerea prelungită la zgomotele produse de aparate sau lumina artificială. Dacă medicaţia ar stimula producerea proteinei TLR9, i-ar putea ajuta pe pacienţi să-şi revină mult mai repede, prin fortificarea sistemului imunitar.

 

Studiul a fost publicat în publicaţia “Immunity” din Statele Unite.

Cuvinte cheie: , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (1)

  1. marinec spune:

    asta e adevarul! este ora 1 noaptea si eu nu am deloc somn..si maine parca avd ca o sa fie somonoasa, certareata si nervoasa

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu