Constipatia. Solutii ayurvedice holistice - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Constipatia. Solutii ayurvedice holistice

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Constipatia. Solutii ayurvedice holistice
triphala constipatie - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - reading-2798775_1920

Analiza constipatiei din perspectiva ayurvedica poate aduce un plus de informatie despre cauzele acestei probleme. Ayurveda, considerata cel mai vechi sistem medical din lume, priveste constipatia drept o tulburare vatica, deoarece dosha vata guverneaza tranzitul intestinal si eliminarea (precum si sistemul nervos). Si orice lucru care afecteaza aceasta dosha – stresul, tensiunile, calatoriile, deshidratarea, vantul rece, epuizarea sau alimentatia precara – poate cauza ori agrava constipatia.

 

Cei mai multi dintre oameni stiu ca alimentele bogate in fibre combinate cu multe fluide si exercitii fizice vor ameliora constipatia, asa ca se considera in mod frecvent ca un consum mai ridicat de salate si legume este solutia pentru rezolvarea problemei tranzitului intestinal lent.

Totusi, lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Din punct de vedere ayurvedic, legumele sunt alimente „reci” si „crude” – doua dintre caracteristicile care dezechilibreaza vata – ceea ce inseamna ca o farfurie plina cu morcovi si broccoli in stare cruda nu te ajuta sa scapi de constipatie.

 

Constipatia (la fel ca toate starile de dezechilibru ale vata) poate fi ameliorata cu alimente calde, umede, uleioase, bogate in proteine. Asadar, supele, ciorbele, castravetele, precum si fructele si alimente zemoase (cum ar fi strugurii sau gemurile) sunt o alegere mult mai inspirata in cazul unei persoane care se confrunta cu constipatia.

Dezechilibrele vata provoaca inclusiv spasme, mai ales in colon si in pelvis. Scaunele reduse sau cele sub forma de granule sau bile indica un spasm in muschii netezi care formeaza peretele colonului. Ceea ce inseamna ca persoanele care sufera de constipatie cronica trebuie sa invete sa se relaxeze profund, astfel incat muschii sa se detensioneze. Acest lucru nu se va intampla peste noapte intrucat incordarea neintrerupta a zonei pelvisului este cauzata, adesea, de anxietatea cronica, de stres sau de traumatisme cronice, care se pot rezolva si prin practicarea in mod regulat a unor tehnici de relaxare.

 

Tehnicile de yoga Agni sara, precum si rasuciri si aplecari ale corpului, combinate cu relaxarea sistematica in shavasana sau cu o pozitie de restaurare similara, vor elibera energia blocata din pelvis si vor ajuta la circulatia sanatoasa a energiei.

 

 

ORGANIC INDIA Triphala, formula ayurvedica naturala pentru constipatie

triphala constipatie

Triphala este o formula Ayurvedica compusa din trei fructe uscate Amalaki, Haritaki si Vibhitaki. Este una dintre cele mai valoroase si utilizate combinatii de plante folosite in ayurveda.

Indienii o consuma zilnic pe post de tonic digestiv si pentru imbunatatirea tranzitului intestinal. Se crede ca triphala elimina cauza multor probleme care, adesea, pornesc din stagnarea reziduurilor in organism ori din dezechilibrele gastrointestinale.

Fiecare dintre fructele uscate din triphala este cunoscut pentru potentarea calitatilor celorlalte, sustinand atat absorbtia nutrientilor la nivelul intestinelor dar si detoxifierea si curatarea colonului.

Asadar, adaugarea triphalei (sub forma de pudra ori capsule vegetale) in dieta ajuta la indepartarea depozitelor de grasime si a toxinelor din intestine si, totodata, la imbunatatirea digestiei si a asimilarii nutrientilor.

Proprietatile terapeutice unice ale triphalei se datoreaza structurii sale speciale formate din cinci gusturi: dulce, acru, iute, amar si astringent.

Trifala este considerata o formula „tri-doshica”, care se refera la cele trei doshas: Vata, Pitta si Kapha. In sistemul ayurvedic, cele trei doshe sunt cele trei forte principale care guverneaza corpul uman.

Din punct de vedere energetic, pudra triphala nu este nici prea calda si nici prea rece si tocmai de aceea este tolerata excelent de toate cele trei. Datorita versatilitatii sale si a faptului ca este tolerata de majoritatea oamenilor, indiferent de profilul lor ayurvedic, triphala este una dintre cele mai recomandate formule de catre specialistii in medicina ayurvedica pentru problemele legate de constipatie, fiind o solutie care rezolva cauza si nu doar simptomele, un principiu de baza al stiintei ayurveda.

Triphala poate fi considerata un tonic rasayana (calea esentei, a tineretii) datorita abilitatilor sale rejuvenante care intaresc si regleaza functionarea sistemului imunitar. Este bogata in atioxidanti precum fenolii si vitamina C despre care s-a demonstrat ca actioneaza atat ca imunomodulatori ca si inhibatori ai stresului oxidativ.

Tranzitul intestinal neregulat precum si constipatia cronica sunt afectiuni cu care se confrunta multi oameni. Tocmai de aceea, laxativele pe baza de plante sunt printre cele mai populare produse in industria splimentelor de sanatate. Insa, spre deosebire de purgativele puternice, triphala poate fi folosita pe termen lung sau prescrisa atunci cand apar simptomele.

In mod traditional, este folosita ca pudra, pusa in apa calda si consumata astfel. In general, se recomanda inghitirea ei dimineata, pe stomacul gol. Pentru un surplus de beneficii trebuie consumata de doua ori pe zi.

Cantitatea de triphala utilizata se stabileste in functie de obiectivele de sanatate ale fiecaruia. Poate fi inghitita in doze mici astfel incat sa fie utilizate la maximum atat atributele sale nutritive cat si cele de eliminare a excesului de „ama” sau a toxinelor din corp. In acest fel, triphala actioneaza ca un purificator al sangelui fara sa produca efectele secundare ale unei detoxifieri intense prin intermediul altor tehnici sau substante.

Insa poate fi folosita si in doze mai mari pentru a intensifica abilitatile sale laxative pentru a reduce efectele constipatiei si a stagnarii intestinale.

Trebuie mentionat si faptul ca triphala este cunoscuta ca o substanta cu reale calitati antiartritice, antiinflamatorii si antivirale. Este excelenta si pentru managementul greutatii corporale, reducerea colesterolului seric, cresterea igienei orale, curatarea pielii si imbunatatirea acuitatii vizuale.

Rezultatele unui studiu publicat in Alternative Therapies in Health and Medicine (Terapii alternative in sanatate si medicina) sustin ca triphala poate combate efectele unei diete bogate in grasimi si are „potentialul de a fi folosita ca agent antiobezitate”.

Triphala nu doar ca imbunatateste procesul digestiei si eliminarii ci ajuta si ficatul sa functioneze mai bine dar sprijina si vezica biliara si rinichii prin purificarea sangelui si deschiderea cailor de detoxifiere. Pudra de triphala consumata zilnic in apa calda poate fi un tratament eficient pentru inlaturarea congestiei intestinelor dar si pentru sanatatea intregului tract digestiv si a organelor interne.

 

 

Cum trebuie folosita triphala?

De departe, cea mai buna modalitate de folosire a triphalei este sub forma de bautura calduta. Mai exact, se infuzeaza pudra de triphala in apa calda si apoi lasata in ceasca cel putin 20 de minute. Insa poate fi lasata si pentru un timp mai lung, de exemplu peste noapte si reincalzita dimineata.

Consumul de  triphala pudra permite simtirea „gustului” perfect al plantei, un aspect important pentru activarea proprietatilor sale benefice.

Dupa ce a stat in apa in cele 20 de minute, triphala va ajunge pe fundul paharului. Este important sa o inghiti pe toata. Chiar daca nu este cea mai placuta experienta, beneficiile pentru sanatate sunt extrem de importante. Triphala poate fi combinata si cu alte plante precum Tulsi (Busuiocul sfant), scortisoara etc. pentru a-i imbunatati gustul si creste asimilarea ei.

Unii oameni prefera sa reutilizeze triphala. Mai exact, fac infuzia dimineata, beau lichidul in cursul zilei, iar peste pudra ramasa pe fundul canii toarna din nou apa fierbine pentru a bea amestecul a doua zi, dimineata.

A doua optiune este sa consumi triphala sub forma de capsule sau tablete.

Infuzia calda cu triphala sau suplimentele ar trebuie consumate pe stomacul gol de dimineata si/sau cu cateva ore inainte de a merge la culcare.

 

 

Ingrediente obsinuite in solutiile Ayurvedice

Triphala este, de asemenea, un ingredient folosit in nenumarate solutii Ayurvedice si, adesea, sunt combinate cu alte plante Ayurvedice precum turmericul, brahmi gotu kola, ashwagandha.

 

 

Dozajul normal

Cantitatile si dozele de triphala pot varia in functie de obiectivele de sanatate si greutatea corporala, insa de obicei ½-1 lingura este ok la o ceasca de apa fierbinte, de doua ori pe zi.

In general, o doza mai mare de o lingura de triphala este laxativa, in vreme ce ¼ lingura actioneaza ca un rejuvenant, un purificator gentil al sangelui.

Triphala este, de obicei, tolerata bine de cei mai multi dintre oameni, insa din cauza ca pot exista reactii diferite la aceeasi doza de pudra, este important sa reglezi cantitatea utilizata in functie de tranzitul tau intestinal si o cresti sau o scazi in functie de structura materiei fecale.

Poti avea nevoie de cateva zile pentru a ajunge la cantitatea corecta de triphala pentru organismul tau. Ar trebui folosita o doza mai mare in caz de constipatie sau mai mica daca scaunul este prea moale.

 

 

Precautii

Vorbeste cu un specialist inainte de a folosi triphala in cazul in care esti insarcinata, alaptezi sau incerci sa ramai insarcinata. O cantitate mare de triphala poate cauza efecte secundare in functionarea sistemului gastrointestinal si scaun moale, insa aceste efecte dispar daca doza este redusa. De asemenea, trebuie discutat cu medicul de familie in cazul in care consumi anumite medicamente laxative sau ai o problema de sanatate.

Alege intotdeauna produse certificate organic, ISO, GMP si NON-GMO pentru ca nu contin organisme modificate genetic si substante chimice care sa iti faca rau atat tie cat si mediului inconjurator.

 

 

Yoga pentru ameliorarea constipatiei

Excesul Vata intrerupe apana vayu, energia descendenta care sustine eliminarea toxinelor si echilibrul organismului. Cand vata este in exces, apana merge in sus, in loc sa aiba o taiectorie descendenta. Solutia? Apleaca-te in fata, cu capul in jos. Posturile precum viparita karani (lumanarea cu picioarele sprijinite de perete), inverseaza fluxul prana in organism pentru pentru reechilibrare energetica si reducerea efectelor stresului. Din punct de vedere fizic, aceste pozitii ajuta restaurarea functionarii organelor din abdomenul inferior.

 

 

Cum se practica Viparita Karani

In limba sanscrita Viparita inseamna “inversat” sau “intors”, iar karani are intelesul de „actiune”.

Ai nevoie de un covor pentru exercitii un suport (carti sau chiar o caramida) pe care sa il asezi sub pelvis, o patura. Suportul asezat sub pelvis este esential pentru executarea posturii Viparita Karani.

Covorul pentru exercitii va fi asezat langa un perete, apoi va fi pus si suportul care va fi acoperit cu patura.

Aseaza-te pe covor pe spate, astfel incat picioarele sa fie paralele cu peretele, iar bazinul trebuie sa atinga peretele. Indoaie genunchii si cobora soldurile pe suport si apoi ridica picioarele spre tavan.

Ideal ar fi ca oasele bazinului sa atinga peretete. Calcaiele trebuie sa fie ridicate spre tavan, iar zona superioara a trunchiului asezata pe sol intr-o pozitie relaxata. Mainile trebuie sa fie intinse pe langa corp, cu palmele orientate in sus. Muschii abdominali trebuie relaxati.

Mentine postura intre 3 pana la 5 minute.

 

 

Concluzie

Este important sa fii activa in protejarea sanatatii tale si a celor dragi. In acest fel vei descoperi puterea de a produce un impact pozitiv atat in propria viata, cat si in jurul tau!

Data articol: 20/05/2018