Cele mai bune metode contraceptive pentru diverse situatii

by Sfatul Parintilor | 12/01/2018 20:08

Metode contraceptive. Este un lucru normal sa devii fidela unui doctor foarte bun sau unui stilist priceput. Dar cand vine vorba despre metode contraceptive, nu este cea mai buna idee sa pastrezi aceeasi formula de-a lungul timpului. Metoda contraceptiva trebuie sa fie cea mai potrivita stilului tau de viata, sanatatii si valorilor tale.

 

Cu cat te simti mai confortabil cu metode contraceptive alese cu atat mai probabil este sa o folosesti consecvent, reducand riscul unei sarcini nedorite.

 

Metode contraceptive cand nu ai un partener sexual stabil

In aceasta situatie, cea mai buna metoda contraceptiva este prezervativul si,  pentru siguranta, inca o metoda de rezerva. Indiferent de varsta, prezervativul este obligatoriu pentru a te proteja de bolile cu transmitere sexuala. Pentru ca prezervativul poate implica anumite accidente si are o rata de esec, este precaut sa mai apelezi la o metoda. Contraceptivele hormonale sunt eficiente si, in plus, ajuta la reglarea ciclului menstrual, reduc simptomele premenstruale si chiar reduc riscul de anumite tipuri de cancer. Daca iti doresti sa eviti tratamentul hormonal, poti sa apelezi la un sterilet sau diafragma.

 

 

Metode contraceptive pentru o viata sexuala foarte activa

In acest caz este foarte potrivita o metoda de bariera. Diafragma de exemplu este cea mai usoara optiune pentru protectia sporadica. Steriletul si metodele hormonale sunt de asemenea potrivite daca iti doresti protectia continua. Trebuie sa intelegi ca nu trebuie sa intrerupi des metodele hormonale pentru a nu creste riscul cheagurilor de sange.

 

 

Metode contraceptive daca iti doresti ca in urmatorul an sa ramai gravida

In aceasta situatie iti doresti o metoda care este usor reversibila si nu intarzie cu mult revenirea ovulatiei. Prezervativul este varianta evidenta, dar si pastilele anticonceptionale pot fi potrivite. Majoritatea femeilor ovuleaza la 2-3 cicluri dupa intreruperea metodei hormonale.

 

Metode contraceptive daca esti proaspata mamica si nu iti doresti sa mai ramai gravida curand

Pentru tine cea mai buna solutie este un dispozitiv intrauterin sau un implant contraceptiv – o metoda noua si inovativa – si nu va mai trebui sa iti faci griji cu privire la contraceptie. Au avantajul ca ele nu reduc lactatia precum fac metodele bazate pe estrogen. Daca nu alaptezi, poti sa folosesti pastila anticonceptionala, plasturele anticonceptional incepand cu 6 saptamani dupa nastere (nu inainte pentru ca ele pot mari riscul de cheaguri de sange).

 

 

Metode contraceptive daca esti hotarata ca nu mai vrei sa ai niciodata copii

Daca nu vrei sa mai ramai insarcinata vreodata, pentru tine este potrivit un dispozitiv intrauterin, un implant contraceptiv sau contraceptie permanenta. Steriletul si implantul sunt o solutie buna pe termen lung, foarte eficienta dar si reversibila. Daca esti 100% sigura ca nu iti mai doresti copii, ai diverse optiuni precum legarea trompelor uterine sau alte varianta nechirurgicale – Essure sau Adiana – implanturi pozitionale in trompele uterine. Si bineinteles, ramane valabila varianta vasectomiei pentru partenerul tau.

 

 

Metode contraceptive cand te apropii de perioada menopauzei

Cea mai buna varianta pentru aceasta perioada din viata ta sunt metodele fara hormoni sau doar cu progestin. Persoanele nefumatoare si cu o stare generala buna de sanatate pot folosi in siguranta pastile anticonceptionale. Pana se determina mai sigur rolul estrogenul in cazurile de cancer de san in perioada menopauzei sau premenopauzei, cea mai sigura varianta este o metoda ce contine numai progestin.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/cele-mai-bune-metode-contraceptive-pentru-diverse-situatii/