Ce nu ştiai despre efectele negative ale expunerii la soare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce nu ştiai despre efectele negative ale expunerii la soare

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Ce nu ştiai despre efectele negative ale expunerii la soare
efectele negative ale expunerii la soare - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - beach-1838501_1920

A venit vara, soarele străluceşte cu putere şi cei mai mulţi oameni abia aşteaptă să capete puţin bronz natural. Dintre aceştia, o parte mică se gândeşte la efectele negative ale expunerii la soare. Razele soarelui ne fac să se simţim bine şi, pe termen scurt, ne fac să arătăm mai bine. Însă dintre efectele negative ale expunerii la soare amintim riscul distrugerii celulelor pielii, apariţia ridurilor timpurii şi chiar cancerul de piele, inclusiv melanomul.

Iată câteva dintre cele mai frecvente efecte negative ale expunerii excesive la soare:

Bronzul se numără printre efectele negative ale statului la soare

Pielea bronzată poate arătă excelent, însă culoarea aurie pe care o doreşti atât de mult este rezultatul rănirii epidermei. Expunerea la razele ultraviolete ale soarelui accelerează efectele îmbătrânirii pielii şi creşte riscul dezvoltării cancerului de piele. Pentru a preveni rănirea pielii, folosiţi cremă de protecţie solară cu factor de protecţie de 30 sau chiar mai mare.

Arsurile solare uşoare sunt efectele negative ale statului la soare

Arsurile solare sunt cauzate de razele ultraviolete ale soarelui. Cele mai multe dintre arsuri sunt roşii, fierbinţi la atingere, dor moderat şi afectează doar primul strat de piele. Arsurile solare apar, de obicei, la câteva ore după expunerea la soare şi dureară câteva zile până să se vindece. Analgezicele – aspirina şi ibuprofenul – compresele reci, aloe sau cremele hidratante pot ajuta la reducerea durerilor şi a disconfortului.

Citeste si: 10 moduri in care soarele iti afecteaza organismul

La efectele negative ale expunerii prelungite la soare putem adăuga şi arsurile solare de gradul II

Arsurile solare de gradul II afectează pielea în profunzime precum şi terminaţiile nervoase, sunt mult mai dureroase şi se vindecă mai greu. Sunt caracterizate prin roşeaţă puternică, umflături şi băşici. În cazul apariţiei băşicilor, nu încerca să le spargi – sunt o sursă de hidratare şi protecţie. În plus, spargerea lor poate duce la infecţii. Cel mai bine este să mergi la un doctor.

Şi ridurile pot fi contabilizare ca efecte negative ale soarelui

Razele soarelui îmbătrânesc pielea şi facilitează apariţia ridurilor înainte de vreme. Peste 80% dintre semnele îmbătrânirii pielii la adulţi sunt rezultatul bronzărilor înainte de 18 ani. De-a lungul anilor, razele ultraviolete distrug fibrele din piele, numite elastine. Iar când aceste fibre sunt distruse, pielea începe să atârne, se întinde şi îşi pierde abilitatea de a se retrage după întindere.

Pistruii sunt un efect negativ al expunerii la soare

În general, pistruii se găsesc în zonele corpului expuse la soare. Pistruii sunt mult mai pregnanţi în timpul verii, în special la oamenii cu un pigment deschis al pielii şi la cei cu părul roşu. Pistruii nu prezintă nici un risc pentru sănătate. Însă, unele forme de cancer, în perioada incipientă sunt asemănătoare pistruilor.

Nu rata nici: Mai tare decat orice vaccin. Afla care este vitamina care intareste sistemul imunitar

Soarele poate cauza şi apariţia melasmei

Melasma (chloasma) este caracterizată prin pete de culoare brună sau gri-brună ce apar pe obraji, nas, frunte şi piele. Deşi, se mai numeşte şi masca gravidei, o pot dezvolta şi bărbaţii. Melasma poate disperea după sarcină. Dacă persistă poate fi tratată cu creme speciale. Dacă ai melasma acoperă-ţi mereu pielea cu cremă de protecţie solară pentru că soarele nu face decât să înrăutăţească lucrurile.

Melanomul, unul dintre cele mai severe efectele negative ale soarelui

Melanomul nu este atât de comun precum alte tipuri de cancer la piele însă este cel mai periculos şi, potenţial, mortal. Printre semnele posibile care anunţă melanomul se număr apriţia unor aluniţe sau se pigmentează pielea. Mergi de urgenţă la medic în cazul în care aluniţa îşi schimbă mărimea, forma sau culoarea, are margini neregulate, are mai multe culori sau sângerează. Melanomul poate afecta doar pielea sau se poate extinde la organe şi oase. Poate fi vindecat dacă este descoperit şi tratat în faza incipientă.

Te mai poate interesa şi: 9 remedii la indemana ta imediata pentru vindecarea arsurilor solare

Imagine de Pexels de la Pixabay

Data articol: 24/06/2021