9 mituri despre cancer demontate

by Sfatul Parintilor | 16/08/2013 21:08

Toată lumea este speriată de cancer şi multă lume caută cât mai multe informaţii despre cancer[1] pentru a fi la curent cu noi modalităţi de prevenire şi vindecare a acestei boli cumplite. Desigur, şi folclorul despre cancer[2] este în floare, apărând tot felul de mituri care nu se concretizează în realitate. Iată câteva concepţii greşite despre cancer[3].

 

Despre cancer[4] se spune că toate formele sunt la fel

Este adevărat că se vorbeşte generic despre leacul pentru cancer, însă asta nu presupune că toate formele de cancer sunt la fel. Sunt peste 100 de tipuri de cancer şi toate au o manifestare diferită, iar tratarea lor diferă foarte mult de cât de mult se ştie despre acea boală şi cât de bună este starea pacientului. Graţie fondurilor caritabile, cercetările în domeniul cancerului sunt avansate în ceea ce priveste cancerul la sân. Însă alte forme precum cancerul la pancreas sau la esofag n-au beneficiat de studii amănunţite, iar rata de mortalitate este foarte mare în comparaţie cu alte tipuri.

 

 

Se spune despre cancer[5] că nu are leac

Cancerul este boală foarte gravă şi până acum multe forme au fost incurabile. Însă sunt pacienţi care s-au vindecat de cancer. Leucemia sau cancerul la sân sunt incurabile, ca boală, însă 80-90% dintre pacienţii care au primit la timp tratamentul corespunzător au fost declaraţi vindecaţi (boala nu a recidivat într-o perioadă de cel puţin 5 ani) şi au putut duce o viaţă normală.

 

 

Telefoanele mobile cauzează cancer

Studiile care caută legătura directă dintre telefonul mobil şi declanşarea cancerului la creier sunt controversate şi niciunul dintre ele nu a dat un verdict clar de DA sau NU. Tehnologia avansează însă rapid şi, cu siguranţă, telefoanele din noua generaţie sunt mai puţin perioculoase decât predecesoarele. Totuşi, n-ar trebui însă nici să exagerăm cu vorbitul la mobil şi să folosim cât mai mult posibil sistemele hands-free.

 

 

Toţi nodulii sunt canceroşi

Nu toate masele anormale, chisturile, nodulii etc. găsite în timpul analizelor de tipul ecografiilor, radiografiilor, presupun declararea verdictului cancer. Unele dintre aceste formaţiuni se pot absorbi de la sine sau cu tratament, altele pot fi scoase prin intervenţie chirurgicală. Unele tumori sunt benigne, adică necancerigene. Cel mai important lucru însă este să-ţi faci regulat analize şi controale medicale. Numai aşa se pot preveni formele grave de cancer. Chiar dacă diagnosticul este confirmat, dacă este depistat în formă incipientă, cancerul poate fi vindecat.

Ca să depăşeşti cancerul ai nevoie doar de atitudine pozitivă nu de tratament

O atitudine pozitivă în faţa cancerului este extrem de importantă, însă asta nu înseamnă că poate vindeca în totalitate cancerul. Medicii şi tratamentul recomandat de aceştia au şi ei rolul lor în lupta împotriva cancerului.

 

 

Intervenţiile chirurgicale duc la răspândirea cancerului

Acest mit s-a împământenit după ce la începuturile medicinei, doctorii nu aveau aparatură care să scaneze organismul. De obicei se făceau incizii pentru a se vedea ce este înăuntrul corpului, iar de cele mai multe ori aceste intervenţii se făceau când cancerul era deja într-o formă avansată. În plus, după scoaterea diverselor formaţiuni canceroase, medicii nu aveau certitudinea că le-au îndepărtat 100% şi atunci riscul de recidivă era foarte mare. De atunci, însă, medicina a avansat, tehnicile de depistare sunt performante, în special cele din timpul intervenţiilor chirurgicale.

 

 

Doar femeile fac cancer la sân

Într-adevăr femeile sunt de 100 de ori mai predispuse la dezvoltarea cancerului la sân decât bărbaţii, însă şi aceştia au ţesuturi la acel nivel care poate fi afectat. Potrivit Societăţii Americane de luptă împotriva cancerului, 2000 de bărbaţi sunt diagnosticaţi anual cu cancer la sân.

 

 

Răspândirea cancerului este în floare

Se poate spune că sunt mai multe cazuri de cancer acum, decât în trecut, însă ar trebui să se ia în considerare factori precum numărului populaţiei (mai mare acum decât în trecut) sau speranţa de viaţă (mai mare acum decât în trecut). Se ştie că riscul de cancer creşte odată cu înaintarea în vârstă.

 

 

S-a descoperit leacul pentru cancer, dar medicii nu vor să-l facă public

Sunt multe teorii ale conspiraţiei ce pleacă de la această premisă. Jurământul lui Hippocrat se face pentru a salva vieţi, iar un leac pentru cancer asta ar însemna. Cu siguranţă companiile farmaceutice ar fi primele care să scoată pe piaţă acest leac, dacă l-ar avea, pentru că ar fi o adevărată vacă de muls.

Endnotes:
  1. despre cancer: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/pentru-tati/simptome-de-cancer-pe-care-barbatii-le-ignora-dar-tu/
  2. despre cancer: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/esti-inalta-risti-sa-te-imbolnavesti-de-cancer-ovarian/
  3. despre cancer: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/cum-sa-prepari-salata-anti-cancer/
  4. Despre cancer: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/cancer-ovarian-simptomele-%E2%80%9Casasinului-tacut%E2%80%9D/
  5. despre cancer: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/cancer-de-piele-semne-pe-care-n-ar-trebui-sa-le-neglijezi/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/9-mituri-despre-cancer-demontate/