6 insecte care îţi pot strica vacanţa de 1 MAI. La ce să fii atent - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

6 insecte care îţi pot strica vacanţa de 1 MAI. La ce să fii atent

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 6 insecte care îţi pot strica vacanţa de 1 MAI. La ce să fii atent

Vacanţa de 1 MAI se apropie și toată lumea se gândeşte, la munte, la mare, la locuri exotice. Foarte puţini iau în calcul şi pericolele care ar putea veni de acolo de unde te aştepţi cel mai puţin: insectele. Înţepăturile sau muşcăturile acestora vă pot da vacanţa peste cap.

 

Acestea sunt cele 6 insecte care îţi pot strica vacanţa de 1 MAI. Iata la ce să fii atent!

 

1. Scabia

   sfatulparintilor.ro - scabie - webmd_com

Scabia este cauzată de un acarian care, odată ajuns pe piele, provoacă mari neplăceri. Scabia se poate transmite atât prin contactul cu o persoană infestată, cât şi prin folosirea în comun a prosoapelor, aşternuturilor sau a altor obiecte. Simptomele bolii apar la câteva săptămâni de la infestare, iar mâncărimea este severă şi de obicei se înrăutăţeşte pe timpul nopţii. Acarienii scabiei ajung foarte repede sub piele, în special în zonele aspre sau cu pliuri cu tanate (coate, articulaţii metacarpiere, genunchi, zona genitală, fund). Scărpinatul zonei infestate duce la răspândirea bolii. Scabia care infestează omul nu se transmite la câini sau la alte animale şi invers. Acarienii scabiei de la animale nu supravieţuiesc şi nu se reproduc la oameni. Totuşi, ei pot trăi suficient pe un om cât să-i cauzeze urticarii.

Pentru a scăpa de scabie medicul va recomanda tratamentul adecvat. În plus, trebuie spălate în apă fierbinte hainele, prosoapele, lenjeria.

 

 

2. Ploşniţele de pat

sfatulparintilor.ro - plosnita - webmd_com   sfatulparintilor.ro - muscaturi plosnita - webmd_com

Ploşniţele de pat sunt mici insecte care se ascund în aşternuturi şi saltele. Pot fi întâlnite în hoteluri, moteluri, cabane etc. şi pot fi aduse cu uşurinţă acasă în bagaje. Ploşniţele se hrănesc noaptea şi preferă sângele uman, însă în lipsa acestuia se “mulţumiesc” şi cu cel de animal.

Muşcăturile apar ca nişte pete roşii pe piele, în special pe braţi sau umeri şi dau senzaţie de mâncărime. Muşcăturile de ploşniţă nu pun viaţa în pericol, însă sunt iritante, pot duce la suprainfectare prin scărpinare. Persoanele alergice trebuie să consulte medicul pentru a-i prescrie un tratament adecvat.

 

 

 

3. Ţânţarii

Mai ales dacă mergeţi în ţări exotice, feriţi-vă de ţânţari. Aceştia pot transmite virusul Nilului de Vest (West Nile), febra dengue etc. Pentru a vă proteja aplicaţi cremă sau spray repelent, acoperiţi-vă mâinile şi picioarele când ieşiţi afară.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 26/04/2018