Tu cum bei cafeaua? Afla daca faci bine sau nu

by Sfatul Parintilor | 11/12/2023 18:09

Crezi sau nu, s-ar putea sa bei cafeaua intr-un mod gresit. Momentul in care consumi cafeaua are un efect imens asupra nivelului de energie pe care il vei avea ulterior. Daca bei licoarea neagra imediat ce te-ai dat jos din pat va influenta starea de oboseala pe care o vei resimti mai tarziu.

Secretul este sa-ti lasi corpul sa se trezeasca in mod natural.

Imediat ce te trezesti organismul produce cortizol (hormonul stresului) care il ajuta sa intre in alerta in mod natural. Dupa trezire, nivelul cortizolului creste cu pana la 50%, indiferent de cat este ceasul. Este perioada in care, datorita ritmului natural circadian, esti in varf de forma intre 8 si 9 a.m. Asadar, in mod natural acum este momentul in care esti cel mai alert. Daca nu mai bei cafeina pentru o perioada de timp, in mod ideal, vei observa o usoara schimbare in ceea ce priveste energia si vioiciunea in prima ora dupa ce te-ai trezit. In general, aceasta este perioada cei mai multi dintre oamenii isi beau cafeaua cu lapte.

4 gustari care merg la cafea. Incearca-le si tu![1]

Avem tendinta de a incerca sa imbunatatim functiile instinctuale si acest lucru nu face decat sa dea peste cap totul.

Problema este ca bautul de cafeina de fapt nu te ajuta sa te trezesti mai repede, pentru ca nivelul de cortizol se afla deja la cote inalte. Cafeina nu-ti ofera niciun surplus energetic intrucat organismul opereaza deja, din punct de vedere al alertei, la capacitate maxima. De fapt, cotizolul, chiar reduce efectul obisnuit al cafeinei, ba mai mult creste toleranta la cafeina, ceea ce face sa cresti cantitatea de cafea inghitita pentru a te simti satisfacut. Asadar, consumul de licoare neagra atunci cand nivelul cortizolului este ridicat este contraproductiv.

Iti place cafeaua de dimineata? Iata 5 sfaturi ca sa o faci sanatoasa[2]

Te intrebi cand este cel mai bine sa te bucuri de o ceasca de cafea?

Cel mai bine este sa astepti o ora dupa ce te-ai dat jos din pat pentru a savura bautura favorita. Ori bucura-te de gustul ei dupa ora 9:00 am si permite-i corpului sa functioneze fara in primele ore ale diminetii. Poate ca va fi greu la inceput sa faci asta insa dupa un timp te vei obisnui, mai ales ca te vei simti mult mai bine din punct de vedere fizic.

Alte momente cand nivelul cortizolului este ridicat sunt intre pranz si ora 1:00 p.m., ca si intre 5:30 to 6:30 pm. Ceea ce inseamna ca aceste perioade sunt cele mai neinspirate pentru a consuma cafeina intrucat organismul elibereaza propriul sau stimulant. Este mai bine sa-i permiti organismului sa-si creeze propriii hormoni atunci cand are nevoie de ei decat sa-i dai peste cap procesul de creatie printr-un consum de cafea.

Sursa: Care2.com

foto: Depositphotos.com[3]

Endnotes:
  1. 4 gustari care merg la cafea. Incearca-le si tu!: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/4-gustari-care-merg-bine-cu-cafeaua/
  2. Iti place cafeaua de dimineata? Iata 5 sfaturi ca sa o faci sanatoasa: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/iti-place-cafeaua-de-dimineata-iata-5-sfaturi-ca-sa-o-faci-sanatoasa/
  3. Depositphotos.com: https://depositphotos.com/ro/photos/cafea.html?filter=all&qview=214809312

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/tu-cum-bei-cafeaua-afla-daca-faci-bine-sau-nu/