Trebuie sa stii asta despre somn daca vrei sa dormi mai bine

by Sfatul Parintilor | 09/07/2017 20:08

O treime din timpul petrecut de om pe pamant este alocata somnului. In cazul in care nu ar avea nevoie de somn, in tot acest timp oamenii ar putea sa invete, sa citeasca sau sa faca lumea mai buna. La o prima vedere, somnul parea ca este totalmente nefolositor, asa ca nu este deloc surprinzator ca primii oameni de stiinta, doctori si psihologi au avut mult de furca cand au trebuit sa explice de ce oamenii adorm.

Una dintre primele teorii legate de somn i-au apartinut scriitorului grec, Alcmaeon. In opinia sa somnul era determinat de fluxul sanguin. 100 de ani mai tarziu, Aristotel credea ca actul digestiei adoarme, iar apoi: „persoana se trezeste din somn atunci cand se termina digestia”.

Grecii avea si explicatii mitologice pentru somn – de el era responsabil zeul Hipnos care traia in Erebos (noapte eterna). In fiecare noapte el venea printre muritori, alaturi de Nyx (noapte) si fratele sau Thanatos.

In opinia egiptenilor, oamenii care dormeau intrau intr-o lume care desparte vii de morti. Visele si cosmarurile erau operele spiritelor si, uneori, somnul era modalitatea de a primi mesaje din partea celor morti.

 

Iata ce ar trebui sa stii despre somn daca vrei sa dormi mai bine.

 

  1. Alcoolul nu te ajuta sa dormi mai bine

Alcool ii moleseste pe multi asa ca pare o idee buna sa bei 1 pahar de alcool inainte de a merge la culcare. Din nefericire, alcoolul s-ar putea sa faca mai mult rau decat bine. Potrivit unor studii pe acest subiect, bauturile alcoolice te vor ajuta sa adormi mai repede, insa somnul REM este redus dupa numai doua pahare consumate. In plus, sunt sanse mari sa te trezesti mai des in timpul noptii, iar cand adormi sa ai cosmaruri. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca te vei duce de cateva opri la baie ceea ce nu face decat sa-ti fragmenteze si mai mult somnul. Rezultatele negative vor fi si mai puternice in cazul in care ai probleme precum refluxul gastroesofagian, insomnie sau apnee.

 

 

  1. Oamenii sunt programati pentru a doua reprize de somn

Daca te numeri printre oamenii care nu pot sa doarma toata noaptea, nu te ingrijora; nu doar ca nu esti singurul, insa s-ar putea ca tu sa dormi mai corect decat cei care insista sa doarma 8 ore neintrerupt. Pana in secolul XVII, tiparul de somn al oamenilor era difericit de cel de acum: dormea doua reprize de somn pe noapte. Intre cele doua era o perioada pe care oamenii o foloseau pentru a se ruga si chiar a-si vizita rudele si prietenii. Iar, potrivit unor texte medievale, cuplurile care incercau sa conceapa un copil aveau mai multe sanse sa-si atinga obiectul daca o faceau intre cele doua reprize de somn.

Exista studii care sustin ideea ca somnul in doua reprize este mai potrivit pentru corpul oamenesc. Acesta este si motivul pentru care multi se trezesc in timpul noptii. Au existat si studii care au demonstrat aceasta ipoteza.

 

 

  1. Luna te poate tine treaz

Noi studii au demonstrat ca, in vreme ce luna nu te face sa o iei razna, iti poate afecta somnul. Cercetatorii de la Universitatea Basel din Elvetia au analizat modul in care fazele lunii influenteaza somnul oamenilor. S-a descoperit ca, in medie, unei persoane ii trebuiesc 5 minute in plus pentru a adormi cand este luna plina. In plus, ciclul somnului este mai scurt cu aproximativ 20 de minute.

 

Sursa: listverse.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/trebuie-sa-stii-asta-despre-somn-daca-vrei-sa-dormi-mai-bine/