Top 9 mituri despre gura ta. Cat de periculoase sunt zaharul si bauturile acidulate pentru dintii tai!

by Sfatul Parintilor | 16/08/2017 20:08

Gura joaca un rol esential nu doar in comunicare, ci si in sistemul digestiv. Ea este folosita la vorbire, sarut, mancat etc.

 

Iata top 9 mituri despre gura ta pe care este posibil sa nu le fi stiut.

 

  1. Cu cat mananci mai multe dulciuri cu atat vei avea mai multe carii

Fals: Cand este vorba despre carii conteaza mai mult perioada de timp in care dintii tai stau in contact cu zaharul decat cantitatea de dulciuri pe care o consumi. Zaharul produce acizi care ataca smaltul dintilor. Asadar, cu cat zaharul ramane mai mult in gura ta cu atat creste cantitatea de acid pe care o formeaza si cu atat mai mult vor fi expusi dintii tai la el.

 

 

  1. Bauturile carbogazoase fara zahar iti pot rani dintii

Adevarat: Nu doar zaharul din bauturile carbogazoase creeaza probleme. Aceste lichide sunt bogate in acizi, care ataca zmaltul dintilor. Concluzie: evita bauturile carbogazoase cu sau fara zahar. In schimb, bea apa.

 

 

  1. Telina este buna pentru zambetul tau

Adevarat: Legumele precum telina si morcovii sunt bogate in fibre si apa ceea ce ajuta la curatarea dintilor. In plus, odata cu mestecarea creste si nivelul de saliva – lucru care ajuta la neutralizarea acizilor care cauzeaza carii si afectiuni ale gingiilor.

Alimentele precum rosiile si citricele sunt sanatoase insa acide. Asadar, consuma-le la masa atunci cand saliva ajuta la eliminarea acizilor. De asemenea, fructele uscate sunt sanatoase insa contin mult zahar, iar acesta ramane pe dinti pentru o perioada lunga de timp. Daca doresti fructe, mai bine mananca un mar care este bogat in fibre.

 

  1. Ar trebui sa-ti schimbi periuta de dinti in fiecare luna

Fals: Schimba-ti periuta de dinti la fiecare 3-4 luni – sau mai devreme in cazul in care perii s-au tocit. Daca dupa 3-4 luni periuta ta arata ca noua atunci s-ar putea fie sa nu fi periat suficient de mult dintii fie s-o fi solosit mai rar.

 

 

  1. Apa de gura te ajuta sa elimini respiratia urat mirositoare insa nu este de folos la sanatatea dintilor si a gingiilor

Fals: Apa de gura ajuta la protejarea smaltului dintilor si previne aparitia cariilor. In plus, omoara bacteriile care cauzeaza afectiuni ale gingiilor si respiratia urat mirositoare. In plus, clatirea ajuta la eliminarea resturilor alimentare care au ramas in gura si dupa periaj.

 

 

  1. Atat diabetul cat si osteoporoza duc la pierderea dintilor

Adevarat: Diabetul poate sa cauzeze boli ale gingiilor. Daca acestea slabesc, atunci iti pierzi dintii. Osteoporoza poate slabi oasele, ceea ce slabeste radacinile dintilor.

Daca suferi de oricare dintre cele doua afectiuni inseamna ca ai un motiv in plus pentru a avea mare grija de dintii si gingiile tale. Iar daca osteoporoza este cea care iti da de cap asigura-te ca ii oferi corpului suficiente vitamine D si K precum si calciu.

 

  1. Cea mai buna periuta de dinti este cea cu peri tari

Fals: Perii tari ranesc dintii si gingiile in timpul periajului. In schimb, perisorii moi, flexibili curata mai bine spatiile dintre dinti.

Periaza cu delicatete dintii timp de doua trei minute folosit o perie de dinti moale si vei avea numai de castigat. Nu uita sa periezi si limba pentru a scapa de bacteriile care te-ar putea impiedica sa ai o respiratie proaspata.

 

 

  1. Ar trebui sa te speli pe dinti la cel putin 30 de minute dupa ce ai mancat

Adevarat: Periajul imediat dupa ce te-ai ridicat de la masa poate sa faca mai mult rau decat bine mai ales daca ai mancat alimente acide. Intr-un studiu, periajul la 20 de minute dupa ce ai baut un suc carbogazos erodeaza atat smaltul cat si dentina.

Clateste-ti gura cu apa dupa ce ai consumat alimente acide, insa asteapta cel putin 30 de minute inainte de a peria dintii.

 

 

  1. Daca nu ai carii nu poti avea nici boli ale gingiilor

Fals: Bolile gingiilor pot fi cauzate sau inrautatite de: fumat, stres, medicamentatie, nutritie nesanatoasa, obezitate, boli ale inimii si lista poate continua. Pentru ca afectiunile gingivale nu sunt dureroase este posibil ca nici sa nu fi constient ca suferi de una.

Daca gingiile sangereaza cu usurinta sau sunt rosii, umflate sau sensibile mergi la stomatolog. Trateaza afectiunile gingiilor inca din faza de inceput inainte ca lucrurile sa se inrautateasca si sa risti pierderea dintilor.

Sursa: webmd.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/top-9-mituri-despre-gura-ta-cat-de-periculoase-sunt-zaharul-si-bauturile-acidulate-pentru-dintii-tai/