Respiratia este telecomanda creierului. Afla cum s-o folosesti - VIDEO - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Respiratia este telecomanda creierului. Afla cum s-o folosesti – VIDEO

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Respiratia este telecomanda creierului. Afla cum s-o folosesti – VIDEO
respiratie - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - sky-114446_1920

Un studiu recent a scos la iveala o legatura directa intre respiratia pe nas si functiile cognitive ale creierului. De-acum vorba din popor “Respira adanc!” are si o justificare stiintifica. Atunci cand respiri adanc, pe nas, devii mai constient de emotiile tale, iti calmezi sistemul nervos central, iti reduci ritmul cardiac si iti activezi sistemul nervos parasimpatic. Organismul reactioneaza, se calmeaza, mintea se linisteste, iar functiile cognitive se imbunatatesc.

 

Cum influenteaza respiratia nazala creierul

Oamenii de stiinta au fost interesati sa afle cum afecteaza respiratia regiunile din creier responsabile cu memoria si emotiile. Dupa mai multe experimente, au descoperit ca respiratia nazala reprezinta un fel de telecomanda care transmite semnale electrice spre cortex prin simtul olfactiv. Regiunea creierului care primeste direct informatiile transmise de nas coordoneaza amigdala (responsabila cu procesul emotional) si hipocampusul (responsabil cu emotiile, dar si cu memoria). Mirosul este legat de creierul limbic, regiune ce activeaza emotiile, memoria si comportamentul. De aceea un miros anume ne “teleporteaza” in zona amintirilor emotionale legate de acel miros. Cercetatorii au completat, insa, cu faptul ca respiratia (chiar si in absenta unui miros anume), influenteaza emotiile si memoria.

 

La inceput oamenii de stiinta au examinat semnalele electrice ale creierului la 7 pacienti cu epilepsie, prin intermediul electrozilor conectati la creier si au descoperit ca ritmurile naturale, spontane ale respiratiei genenereaza ritmuri electrice lente in zona responsabila cu mirosul din creier. In timpul inhalarii nazale, ritmurile electrice din amigdala si hipocampus devin mai puternice. Respiratia nazala este ca un fel de dirijor care conduce o orchestra dictand tempo-ul partiturii – lent in zona mirosuri si rapid in zona memoriei si a emotiilor.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 13/04/2017