N-ai fi crezut asta! 5 beneficii ale imbatranirii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

N-ai fi crezut asta! 5 beneficii ale imbatranirii

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » N-ai fi crezut asta! 5 beneficii ale imbatranirii

Viata are o traiectorie deprimant de simpla. Te nasti, cresti, petreci cativa ani aratand si simtindu-te grozav, ajungi la varsta a doua si apoi, incet, te pregatesti sa intri in antecamera singuratatii, disperarii si a sexului teribil. In cele din urma, ajungi sa imparti casa cu inca un batranel/ica intrebandu-va de ce nu va mai viziteaza copiii.

Cel putin asta este o perceptie cinica a vietii. Insa exista si modalitati pozitive de a privi lucrurile. Ca de exemplu, sa consideri batranetea mai putin un declin incet si continuu, ci mai degraba o cale de a explora arii minunate ale vietii.

 

Iata cateva exemple:

 

 

  1. Racesti mai putin

Potrivit studiilor, tinerii intre 18 si 35 de ani racesc, in medie, de doua – trei ori in sezonul rece. In schimb, persoanele peste 50 de ani se confrunta cu una – doua raceli in aceeasi perioada. Atunci cand oamenii se nasc, fiecare nou virus actioneaza asupra sistemului imunitar asemeni unui baros. Pe masura ce inainteaza in varsta, sistemul imunitar isi aminteste cum actioneaza anumiti virusi si stie cum sa-i anihileze.

Pana la 40 de ani, organismul stie deja cum cum sa gestioneze diversii invadatori, ceea ce inseamna ca se imbolnaveste mai greu. In acelasi timp, trebuie amintit ca in anumite privinte sistemul imunitar devine mai slab ceea ce poate avea ca rezultat apaitia unor boli grave. Insa, este dovedit stiintific ca totul, de la alergie la migrene, se manifesta mai slab pe masura ce oamenii ajung la varsta a doua.

 

 

  1. Imbunatatirea abilitatilor sociale si cele ale jocurilor de noroc

Vrei sa mergi si sa castigi in Las Vegas? Uita despre numaratul cartilor la blackjack. Iata un sfat mult mai bun: ia-ti bunica/ul cu tine la masa de joc. Un studiu din 2012, realizat de cercetatorii din Germania, a descoperit ca batranii sunt mai buni la jocurile de noroc decat cei mai tineri.

Nu, nu citesc mai bine adversarii la poker. Ci se pot controla mai bine din punct de vedere emotional lucru ce ii ajuta sa nu-si asume riscuri nebunesti ceea ce ii ajuta sa-si limiteze pierderile in situatiile fierbinti. Acest lucru contrasteaza cu actiunile tinerilor care au participat la studiu si care atunci cand sunt pe pierdere adopta strategii riscante in speranta ca voi recupera ce au pierdut si care apoi se dau cu capul de pereti cand raman fara o para in buzunare.

Faptul ca isi controleaza emotiile este de folos si in alte domenii ale vietii. Un studiu realizat in 2010 de catre Universitatea Michigan sugereaza ca persoanele de varsta a treia sunt mai bune la gestionarea conflictelor sociale. S-a demonstrat ca ei stiu cum sa medieze situatii complicate in care tinerii n-au nicio idee despre cum sa le abordeze.

 

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 19/01/2017