Lavanda și multiplele ei întrebuințări. 8 rețete pentru sănătate și îngrijirea casei - Sfatulparintilor.ro
Shop

Lavanda și multiplele ei întrebuințări. 8 rețete pentru sănătate și îngrijirea casei

05 martie 2016, , Vizualizări: ...
lavanda - sfatulparintilor.ro - foter_com
Levănțica este o plantă cu flori albastre, care se culeg începând cu luna iunie până la sfarșitul lunii august. A fost folosită la băile aromate încă de pe vremea romanilor, pentru efectul calmant și benefic asupra pielii. În Evul Mediu, levănțica era folosită ca antiseptic. Mai târziu însă, s-au constatat și efectele antidepresive și sedative ale plantei. Atât uleiul, cât și tinctura de levănțică se pot prepara în casă.
Rețete pe bază de lavandă
Dacă îți deschizi dulapul cu obiecte personale de îngrijire e imposibil să nu găsești măcar un produs care să aibă pe lista ingredientelor și lavanda. În ultimii ani, lavanda a devenit chiar unul dintre ingredientele prețioase din produsele de îngrijire personală, după ce nenumărate studii i-au scos în evidență proprietățile. Nu numai că mirosul ei relaxează, dar lavanda calmează și curăță pielea.

1) Tinctura de lavandă

Se obtine prin măcinarea parților aeriene uscate, (poate fi folosită râșnița electrică de cafea pentru cantități mici), după care pulberea obținută se pune în borcane care vor fi umplute până la o treime, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. După adăugarea alcoolului peste pulberea de plantă, borcanele se închid ermetic și se lasă la macerat vreme de 14 zile, agitând din când în când conținutul pentru o mai bună solubilizare a principiilor active. După trecerea intervalului de timp necesar macerării, preparatul se filtrează prin tifon, iar tinctura obtinută se păstrează în sticluțe mici și închise la culoare. Se administrează pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi, câte o linguriță dizolvată în jumătate de pahar de apă.
2) Oțetul aromatic de lavandă 
Într-o sticlă cu gâtul larg se pun 10 linguri de lavandă mărunțită, peste care se adaugă jumatate de litru de oțet de mere. Se lasă să se macereze vreme de 10 zile la temperatura camerei, dupa care se filtrează. Se foloseste pentru fricționări și comprese.
Află pe Antena Satelor mai multe rețete pe bază de levănțică
Foto: foter.com

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu