Cum iti ajuta somnul creierul

by Sfatul Parintilor | 19/04/2016 20:09

Oamenii sunt atat de ocupati incat au pierdut legatura cu pamantul si cu ritmurile lor naturale, inclusiv cu somnul. Insa venirea primaverii este o reamintire a ritmurilor naturii. Asa cum natura revine la viata la fel trebuie sa faca si oamenii, sa iasa din starea de amorteala generata de iarna. Acum oamenii fac din ce in ce mai multa miscare si ies in aer liber mai mult. Insa odata cresterea orelor de lumina somnul poate fi compromis. Insa somnul este modalitatea prin care natura te reechilibreaza. Este regeneratorul natural al creierului si corpului. Asadar mergi la somn.

Pentru a trai in echilibru trebuie sa observi conexiunea cu Mama Terra si sa urmezi ciclurile sale naturale, adica sa te trezesti odata cu rasaritul soarelui si sa te culci odata cu apusul soarelui. Fa miscare cat este ziua de lunga si odihneste-te pe toata perioada noptii astfel incat sa o poti lua de la capat a doua zi. Daca te simti obosit ziua, profita de siesta si trage un pui de somn. Acesta este modul de viata al mexicanilor care se confrunta cu foarte putine cazuri de dementa sau Alzheimer – pentru ca au inteles puterea somnului. Iata cinci cai prin care somnului ajuta creierul sa ramana sanatos si echilibrat.

 

 

  1. Somnul ordoneaza si intareste amintirile

Somnul ajuta creierul sa depoziteze activitatile de peste zi. Cand dormi creierul trece rapid in revista modelele activitatii cerebrale ce au avut loc in timpul zilei. Aceasta miscare nu doar ca organizeaza amintirile, ci si intareste conexiunile microscopice dintre nervii celulelor din hipocampus (zona a creierului care controleaza invatarea, memorarea si emotia).

 

 

  1. Somnul poate reduce riscul de Alzheimer si dementa

Lipsa somnului sau somnul de mai putin de cinci ore pe noapte poate duce la acumulare de beta amiloida, o proteina toxica ce formeaza placi in creierului celor care se sufera de Alzheimer si dementa. Un somn bun de 7 ore pe noapte poate reduce riscul ca beta amilioda sa se acumuleze in creier.

 

 

  1. Somnul poate face creierul mai puternic

Somnul imbunatateste starea de alerta, reimporospatand neurotransmitatorii care organizeaza retelele neuronale din creier. Aceste retele sunt esentiale nu doar pentru memorie, ci si pentru invatare, performanta mentala si abilitatea de a rezolva probleme.

 

 

  1. Somnul ii permite creierului sa se detoxifieze

Somnul ajuta creierul sa elimine toxinele (inclusiv proteinele periculoase) care se acumuleaza atunci cand esti treaz. Oamenii de stiinta condera ca „sistemul de inlaturare a deseurilor” este unul dintre motivele fundamentale care justifica existenta somnului. Celulele cerebrale se micsoreaza in timpul somnului pentru a mari spatiile dintre neuroni si pentru a permite lichidului cefalorahidian sa spele creierul.

 

 

  1. Somnul permite creierului sa perceapa placerea

Legatura dintre somn si placere este afectata de stres: stresul continuu, de intensitate scazuta reduce abilitatea corpului de a se odihni bine peste noapte ceea ce genereaza un cerc vicios. Cu cat esti mai stresat cu atat dormi mai putin; cu cat dormi mai putin cu atat mai stresat devii. Rezultatul este un nivel scazut de DHEA (un hormon produs de glandele suprarenale ale primatelor – oameni si maimute – si ale altor catorva specii animale), hormonul „viata e frumoasa”. Fara suficient DHEA este greu pentru oameni sa experimenteze fericirea.

 

Vrei sa dormi mai mult? Iata cateva sfaturi utile:

 

Fa sport la intensitate scazuta

Putina miscare te poate ajuta sa dormi mai bine. Incearca sa faci sport la intensitate moderata timp de trei zile consecutive si fii atent la modul in care s-a schimbat calitatea somnului.

 

Renunta la stimulente

Nu incerca sa-ti cresti nivelul energetic sau sa-ti imbunatatesti starea de spirit prin cafeina, alcool sau zahar. Bea cafea in prima parte a zilei. Vei observa ca te vei odihni mai bine noaptea: excesul de alcool elibereaza un hormon care iti intrerupe somnul.

 

Lasa grijile departe

Incearca acest exerctiu de reducere a stresului. La sfarsitul zile, treci in revista evenimentele care au loc si apoi lasa-le sa plece intr-un cerc sacru imaginar aflat in fata inimii. In acest fel te pregatesti pentru un somn adanc in vreme ce grijile tale sunt lasate in siguranta.

 

 

 

Sursa: care2.com

 

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/cum-iti-ajuta-somnul-creierul/