Ce face corpul uman in timpul somnului - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce face corpul uman in timpul somnului

Ce face corpul uman in timpul somnului - sfatulparintilor.ro - pixabay_COM - break-4491208_1920

Stadiul 3

Este faza cea mai adanca a somnului. In acest moment, tensiunea arteriala scade si mai mult, respiratia este lenta, sangele merge in tesuturi si in muschi pentru a-i repara. Tot acum, hormonii, precum cei de crestere, sunt eliberati de organism. In aceasta faza a somnului poate avea loc somnambulismul. Cum acesta este somnul cel mai profund (cel care te ajuta ca a doua zi sa te simti odihnit si plin de energie) o persoana este cel mai greu de trezit. Aproximativ 20% din noapte este petrecuta de o persoana in aceasta etapa si, cel mai adesea, are loc in prima jumatate a noptii.

Citeste si: Tine aceste plante in dormitor si vei scapa de insomnie

Somnul REM

In vreme ce vise pot aparea in orice stadiu al somnului, REM este etapa in care apare cele vii, pline de culoare. In aceast stadiu, corpul este adormit insa creierul functioneaza la fel ca atunci cand esti treaz. Ochii se misca cu rapiditate in stanga si in dreapta in vreme ce respiratia si ritmul cardiac devin mai variate. Grupurile de muschi sunt paralizate astfel incat sa nu actionezi in timp ce visezi.. Aproximativ 20% din noapte o petrecem in acesta etapa.

In timpul somnului au loc si alte procese care nu sunt specifice unui anumit stadiu. Printr-unul dintre acestea se suprima gherlina, hormonul foamei si se stimuleaza leptina, care controleaza apetitul. Totodata, in timp ce te odihnesti, se formeaza caile in creier pentru memorie si invatare.

Exista si factori, precum varsta si deprivarea de somn, care pot impinge organismul sa petreaca mai mult sau mai putin timp intr-o anumita etapa a odihnei. (Sursa: huffingtonpost.com)

Image by 영훈 박 from Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 01/05/2021