Afla cum te ajuta gandirea negativa - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Afla cum te ajuta gandirea negativa

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Afla cum te ajuta gandirea negativa

Sezonul sarbatorilor este destul de bulversant pentru unii oameni. Desi sentimentul general care pluteste in aer este bucuria, totusi, multi oameni depun un efort urias pentru a fi bucurosi, iar asta ii face, de fapt, sa se simta foarte tristi.

E destul de greu sa fii bucuros intr-un aeroport supraaglomerat, de exemplu, si sa-ti ratacesti bagajele pentru calatoria de Craciun. Sau e destul de greu sa fii bucuros cand ai niste rude care vin in vizita de Sarbatori si-ti fac traiul un cosmar, de-ti vine sa-i trimiti la plimbare urgent. Sfatul aflat pe buzele tuturor este “Gandeste pozitiv!”. Curentul gandirii pozitive a fost creat de Norman Vincent Peale, autorul cartii Puterea gandirii pozitive, potrivit caruia, indiferent de situatie, “trebuie sa depunem deliberat efortul de a vorbi in termeni pozitivi despre orice”. Iar acest concept a fost introdus in toate aspectele existentei noastre: de la interactiunile sociale, la cele de business.

Se pare, totusi, ca afirmatiile pozitive menite sa schimbe dispozitia unui om prin repetitie si vizualizarea unui viitor succes au, deseori, efecte contrare.

Drumul negativ spre fericire

Filosofii antici si contemporani au o alternativa a gandirii pozitive, si anume “drumul negativ spre fericire”. Aceasta abordare ajuta la descoperirea unor piese lipsa dintr-un puzzle. Ca de exemplu raspunsul la intrebarea de ce oamenii din tari cu insecuritate economica se declara mai fericiti decat cei din tari bogate. Sau raspunsul la intrebarea de ce unii oameni de afaceri de success refuza ideea de a-si stabili obiective ferme.

Unul din pionerii acestui concept este psihoterapeutul newyorkez Albert Ellis. El a scos la lumina o mai veche credinta a filosofilor greci si romani, potrivit careia “cea mai buna modalitate de a stapani un viitor nesigur este sa te concentrezi, nu pe cel mai optimist scenariu, ci pe cel mai pesimist”.

Seneca era chiar radical in aceasta privinta. El spunea ca daca te temi de saracie, cateva zile la rand sa te duci in cel mai sarac targ, sa te imbraci in cele mai rupte haine si sa te intrebi “De asta ma temeam?”.

Ellis ii sfatuia pe clientii sai sa calatoreasca cu metroul si sa rosteasca cu voce tare numele fiecarei statii. O situatie extrem de stanjenitoare pentru multi oameni. Insa, cei care au incercat asta, au declarat apoi ca reactia celor din jur nu a fost nici pe jumatate din ceea ce si-au inchipuit ei: nimeni nu le-a vorbit urat, nimeni nu i-a bruscat, doar cativa calatori s-au uitat mai ciudat.

Judecand la rece, aceste scenarii negative te ajuta sa depasesti anxietatile viitorului. Psihologul Julie Norem spune ca aproape o treime dintre oameni utilizeaza instinctiv aceasta tehnica, pe care o denumeste “pesimism defensiv”.

Gandirea pozitiva este un efort de a te convinge ca lucrurile din viitor se vor dovedi a fi foarte bune pentru tine, ceea ce duce la o situatie destul de deprimanta daca, ajuns in viitor, constati ca nu este cum ti-ai imaginat.

Cultul pozitivitatii este foarte intalnit in corporatii, in care angajatii sunt incurajati sa-si setezi obiective clare, atat pe plan profesional cat si personal, dezvoltandu-se conceptul de obiective SMART (Specifice, Masurabile, usor de Atins, Relevante si intr-o perioada prestabilita de Timp). Potrivit unor studii realizate in Statele Unite, aceasta tactica nu este foarte buna. Lisa Ordonez, de la Harvard Business School, a impartit cativa dintre colegii sai in doua tabere, carora li s-au dat cate un set de litere pentru a crea diverse cuvinte. Unui grup i s-a stabilit un obiectiv, iar celorlalti li s-a spus sa-si dea toata silinta. La finalul experimentului, s-a descoperit ca cele mai bune rezultate nu au fost inregistrate in randul celor care avusesera stabilit obiectivul, ci in tabara cealalta.

De asemenea, un grup de economisti si-a dat seama ca taximetristii newyorkezi nu fac mai multi bani decat ar fi putut pe vreme ploioasa intrucat se retrag din traseu imediat ce au ajuns la tinta pe care si-o propusesera in acea zi.

“Concentrarea pe un anumit scop, te face sa pierzi din vedere alti factori la fel de importanti. Am avut un coleg care si-a propus ca pana la 40 de ani sa fie milionar. Iar la 40 de ani s-a trezit fara bani, sotia il parasise, iar starea de sanatate nu era deloc roz, iar copiii nu mai voiau sa vorbeasca cu el”, a declarat Christopher Kayes, profesor asociat la catedra de Management a Universitatii George Washington.

La randul sau, Saras Sarasvathy, profesor asociat la catedra de Administrarea afacerilor de la Universitatea din Virginia sugereaza ca acomodarea cu sentimente de incertitudine nu doar ca este cheia unui echilibru in viata, ci si drumul catre prosperitate. Potrivit acesteia, oamenii nu ar trebui sa-si stabileasca un obiectiv si sa creeze un plan de actiune, ci sa-si imagineze mai multe posibile sfarsituri. In loc sa te concentrezi pe posibilitatea unor recompense spectaculoase in viitor, sa te intrebi ce ai de pierdut daca esuezi. Daca potentiala pierdere pare usor de tolerat, fa urmatorul pas.

Calea negativa catre succes este o modalitate de a-ti pastra realismul. Viitorul este incert si unele lucruri pot iesi rau, dupa cum pot fi chiar perfecte pentru tine. Insa ambele variante ar trebui luate in considerare. De multe ori, oamenii sunt tentati sa “uite” ca in viata pot aparea si surprize neplacute, iar cand se confrunta cu aceste situatii nu stiu cum sa-si gestioneze sentimentele si cedeaza.

(Adaptare dupa “Antidotul: Fericirea pentru oamenii care nu suporta gandirea pozitiva”, de Oliver Burkeman)

Data articol: 21/12/2012