8 moduri TACUTE prin care stresul te imbolnaveste

by Sfatul Parintilor | 01/05/2016 20:38

Ne place sau nu sa o recunoastem, suntem o generatie de oameni stresati, din diverse motive. Impactul stresului este devastator atat asupra organismului, cat si asupra mintii.

Iata 8 moduri tacute prin care stresul te poate imbolnavi, iar daca prezinti aceste simptome, este mai bine sa ceri sfatul medicului.

 

 

  1. Iritatii ale pielii

Daca iti apar brusc pe piele pete rosii cu puternice senzatii de mancarime, nu doar alergiile sunt de vina, ci si stresul. In conditii de stres excesiv, indiferent daca este pe termen lung sau scurt, sistemul imunitar intra in defensiva, iar organismul incepe sa elibereze substante chimice care sa lupte impotriva amenintarii. Daca sursa stresului nu dispare, sistemul imunitar incepe sa scafa si poate aparea o reactie alergica, o iritatie la nivelul pielii care devine sensibila la lucruri pe care pana acum le foloseai fara probleme: sapun, detergenti etc.

 

 

  1. Fluctuatii ale greutatii

Stresul elibereaza cortizolul care influenteaza abilitatea organismului de a procesa zaharul din sange si modifica modul in care se metabolizeaza grasimile, proteinele sau carbohidratii. Aceste modificari contribuie la aparitia fluctuatiilor de greutate. De asemenea, stresul poate determina oamenii sa aiba un comportament alimentar nesanatos, sa manance fie mai mult, fie mai putin decat este nevoie.

 

 

  1. Dureri de cap

Daca n-ai suferit pana acum de dureri de cap si dintr-o data incepi sa te confrunti cu ele, iata un semn ca poti fi stresat. Stresul conduce la eliberarea unor substante care modifica nervii si vasele de sange de la nivelul creierului, ceea ce duce la aparitia durerile de cap.

 

  1. Tranzitul intestinal se modifica

Stresul poate intrerupe functiile tractului intestinal. Fie poti produce mai mult acid gastric, aparand arsurile stomacale. Fie mancarea se proceseaza mai lent in stomac, aparand balonarea si gazele. Fie stimuleaza contractiile colonului, ducand la crampe si diaree.

 

 

  1. Racesti des

Stresul suprima sistemul imunitar, ceea ce duce la instalarea rapida a racelilor si gripelor. Cercetatorii de la Carnegie Mellon University din Pittsburgh au constatat ca studentii care s-au declarat stresati raceau de doua ori mai des decat cei care nu aveau probleme cu stresul.

 

 

  1. Acnee

Chiar daca ai depasit acest cosmar al adolescentei, afla ca stresul poate duce la aparitia cosurilor. Cand esti stresat, organismul elibereaza mai multi hormoni (printre care si cortizolul) care stimuleaza glandele pielii sa produca mai mult ulei. Excesul de ulei este prins in pori, impreuna cu murdaria si celulele moarte de piele si astfel apar cosurile.

 

  1. Cade parul

Caderea masiva a parului este semn de stres. Stresul face ca foliculii de par sa intre intr-un repaus care genereaza pierderea podoabei capilare. Mai mult, stresul poate face ca sistemul imunitar sa atace foliculii de par si astfel sa ajungi la chelire.

 

 

  1. Scade puterea de concentrare

Stresul face rau si psihicului, nu numai fizicului. Prea mult cortizol conduce la scaderea capacitatii de concentrare, apar tulburari de memorie, precum si boli mai grave precum anxietate si depresii.

 

 

Sursa: rd.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/8-moduri-tacute-prin-care-stresul-te-imbolnaveste/