7 lucruri surprinzatoare care te streseaza fara sa stii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

7 lucruri surprinzatoare care te streseaza fara sa stii

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » 7 lucruri surprinzatoare care te streseaza fara sa stii

Probabil ca esti constient de toate sursele majore generatoare de stres: banii, seful nesuferit, colegii barfitori, autoritatile locale care au stricat parcul din apropierea casei tale, muncitorii de la drumuri care au inceput sa foloseasca pickamerul la 5 dimineata. Insa stresul si anxietatea nu vin doar din sursele negative evidente. „Exista o multime de constrangeri si provocari marunte care desi nu te coplesec imediat pe termen lung sunt deranjante”, sustine Scott Schieman, profesor de Socializare la Universitatea din Toronto. Acestea sunt lucrurile surprinzatoare si neasteptate care iti dau un sentiment de anxietate ori agitatie. Insa daca le recunosti vei fi pregatit sa le infrunti.

 

  1. Jumatatea ta

Chiar daca ai o relatie de cuplu fericita exista lucruri pe care atunci cand le faceti il calca pe nervi pe celalalt. „Inceputul relatie inseamna spatiu si obiceiuri – ca de exemplu modul in care stragi tubul cu pasta de dinti, de la mijloc ori de la capat. Mai tarziu disputele ar putea fi legate de modul in care va cresteti copiii sau de bani”, sustine Ken Yeager, profesor de psihiatrie la Ohio State University Wexner Medical Center. Care este cheia pentru ca relatia sa supravietuiasca? Gasirea echilibrului: sa petreceti suficient timp impreuna, nici prea mult insa nici prea putin, sa faceti compromisuri, sa comunicati, sa fiti onesti si sa va amintiti zilnic motivele pentru care v-ati indragostit si va iubiti.

 

 

  1. Enervarile zilnie

Am fost invatati sa nu dam atentie lucrurilor marunte, insa uneori acestea au cel mai mare impact asura starii noastre de spirit: casiera nepoliticoasa de la magazinul din colt, ori cele 20 de minute petrecute incercand sa gasesti un loc de parcare. „Lasam aceste ganduri sa ne deranjeze pentru ca declanseaza temeri ascunse”, spune Yeager – frica de a fi etichetat drept iresponsabil, sa fii jenat sau sa intarzii mereu. „Uneori este indicat sa faci un pas in spate si sa realizezi ca faci tot ce poti in circumstantele date”, marturiseste Yeager.

 

  1. Stresul altor oameni

Potrivit unui studiu german realizat in 2014, stresul este contagios. O serie de experimente a aratat ca participatii care doar i-au urmarit pe altii implicati in sarcini stresante au experimentat ei insisi o crestere a productiei de cortizol – fenomentul se numeste stres empatic. Poti fi stresat si daca o persoana cunoscuta a fost afectata de un eveniment traumatizant, precum un accident auto ori o boala cronica. „Incepi sa te ingrijorezi: <<Doamne, mi s-ar putea intampla si mie?>>. Nu ne prea gandim la aceste lucruri rele pana cand nu li se intampla unor apropiati”, sustine Yeager.

 

Citeste continuarea: 1 2 3

Cuvinte cheie: , ,
Data articol: 11/05/2016