6 lucruri ciudate pe care oamenii le fac zilnic şi de ce - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

6 lucruri ciudate pe care oamenii le fac zilnic şi de ce

 

Lucruri ciudate # 4: Somnul

Oamenii petrec aproximativ o treime din viaţă dormind. Nimeni nu poate trăi fără somn mai mult de câteva zile şi, cu toate acestea, somnul este printre cele mai neînţelese activităţi umane.

În mod clar, somnul permite organismului să se recupereze prin refacerea producţiei de substanţelor chimice are au fost utilizate în timpul zilei şi prin reorganizarea neuronilor din creier. Câteva teorii susţin că somnul este vital pentru memorie şi învăţare. De asemenea, creierul oferă activităţilor mentale o perioadă necesară de pauză.

 

 

Lucruri ciudate # 5: Moartea

Tehnic vorbind, moartea nu este o activitate zilnică. Totuşi, foarte mulţi oameni mor zilnic. De ce?

Oamenii mor întrucât celulele lor mor. Deşi celulule se refac timp de aproximativ 70 de ani, nu au capacitatea să se regenereze la infinit. În fiecare celulă, telomerii, aflaţi la capetele cromozomilor, conţin informaţii genetice despre numărul maxim de diviziuni celulare. După fiecare diviziune celulară, telomerii se scurtează. Într-un final, telomerii devin prea scurţi, informaţia pe care o conţin se pierde, iar celulele nu se mai pot divide.

Oamenii de ştiinţă caută modalităţi despre cum să extindă durata de viaţă a oamenilor şi cred că într-un viitor nu prea îndepărtat speranţa de viaţă s-ar putea dubla.

 

 

 

 

Lucruri ciudate # 6: Sărutul

Este ciudat, când te gândeşti că acest schimb de salivă poate fi considerat romantic. S-a demonstrat însă, că este un instinct biologic.

Sărutul le permite oamenilor să-şi utilizeze mirosul şi gustul pentru a se evalua reciproc ca potenţiali parteneri. Respiraţia şi saliva oamenilor conţine semnale chimice care arată starea de sănătate şi, în cazul femeilor, dacă sunt sau nu la ovulaţie – toate mesaje importante din punct de vedere al reproducerii pentru un potenţial partener.

Mai mult, pielea din jurul nasului şi a gurii este impregnată cu uleiuri ce conţin feromoni care transmit informaţii despre componenţa biologică a unei persoane. După ce oamenii culeg feromonii celeilalte persoane în timpul sărutului devin atraşi sau nu din punct de vedere sexual, în funcţie de ce detectează.

Psihologii consideră că sărutul ajută persoanele să întărească relaţiile afective. Teoria este susţinută de faptul că oxitocina – hormonul care măreşte sentimentele de socializare, dragoste şi încredere – invadează creierul în timpul sărutului pe buze.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 16/12/2013