5 teorii care explica de ce viseaza oamenii

by Sfatul Parintilor | 26/09/2013 21:09

Exista o stiinta, onirologia, care studiaza visele. Aceasta disciplina combina elemente de neurologie, psihologie sau chiar literatura, insa nu raspunde la una dintre cele mai importante intrebari: de ce viseaza oamanii. Nu exista inca niciun raspuns clar, insa iata unele dintre cele mai importante ipoteze care incearca sa ofere un punct de pornire pentru gasirea lui.

 

 

1. Dorinte ascunse – Sigmund Freud

Unul dintre primii oameni de stiinta care a inceput sa studieze visele a fost parintele psihanalizei, Sigmund Freud. Dupa analiza a viselor a sute de pacienti, Freud a dezvoltat o teorie, care este folosita si astazi: visele reprezinta dorintele suprimate sau inclinatiile ascunse ale oamenilor.

Potrivit lui Freud, in timp ce viseaza, oamenii vad ceea ce doresc sa obtina, la propriu sau la figurat. Spre exemplu, daca cineva viseaza ca mama sa a murit, asta nu inseamna ca in subconstient, aceea persoana doreste sa-si ucida mama, insa, potrivit psihanalistului, exista un conflict intre mama si fiu, iar problema are o solutie simpla, insa mama nu stie despre ea. Prin urmare, moartea mamei in vis este un simbol indirect al rezolvarii acestui conflict.

Prin studierea viselor, fondatorul psihanalizei si-a ajutat pacientii sa scoata la lumina cele mai ascunse frici si dorinte de care acesti oameni nici macar nu erau constienti ca exista ascunse adanc in subconstientul lor.

 

 

2. Un efect secundar al activitatii electrice a creierului – Alan Hobson

Teoria lui Freud sugereaza regandirea experientelor personale ale unui om in visele sale. Insa psihiatrul Alan Hobson, autorul unei alte teorii populare care explica aparitia viselor, argumenteaza ca acestea nu au nicio semnificatie subconstienta. Hobson considera ca visele sunt rezultatul intamplator al impulsurilor electrice care au loc in zone ale creierului responsabile cu emotiile, perceptiile si amintirile.

Hobson si-a numit teoria, „Modelul operational-sintetic”, potrivit caruia creierul incearca pur si simplu sa interpreteze semnale intamplatoare ceea ce are ca rezultat generarea unor imagini dinamice, pline sau nu de culoare. „Modelul operational-sintetic” poate, de asemenea, explica de ce unele persoane au tendinta de a crea literatura fictionala, care este nimic altceva decat „vise in miscare”, rezultate din interpretarea semnalelor primite din exterior de catre sistemul limbic al creierului.

 

3. Trimiterea amintirilor pe termen scurt in depozitul celor pe termen lung – Zhang Jie

Poate ca visele sunt rezultatul impulsurilor nervoase intamplatoare, dar ce se intampla daca aceste impulsuri nu sunt deloc intamplatoare? Ideea a fost sugerata de psihiatrul Zhang Jie, care a denumit-o „Teoria activarii constante”. Zhang Jie credea ca, in mod constant, creierul proceseaza multe amintiri, indiferent ca o persoana este adormita sau treaza. Cand memoriile pe termen scurt sunt transferate in „depozitul” celor pe termen lung, visele sunt create in compatimentele memoriei pe termen lung.

 

 

4. Scapa de lucrurile nefolositoare

Potrivit „Teoriei invatarii inversate”,  visele ajuta oamenii sa scape de unele dintre asocierile si relatiile care s-au format in creier de-alungul zilei. Am putea spune ca visele servesc ca inteles al „gunoiului”, curatand mintea e amintirile nedorite si nefolositoare. Astfel nu exista riscul supraincarcarii cu o cantitate mare de informatie, care in mod inevitabil intra in creierul nostru in fiecare zi.

 

 

5. Sistematizarea informatiei procesate in cursul unei zile

Aceasta ipoteza este in totala contradictie cu „Teoriei invatarii inversate”. Potrivit acesteia, visele sunt parte a procesului pentru organizarea si depozitarea informatiilor.

Mai multe studii sprijina aceasta idee care sustine ca oamenii isi amintesc mai bine informatiile chiar inainte de a adormi. Cei care sustin aceasta teorie cred ca visele ne ajuta sa intelegem si organizam informatia pe care o procesam in timpul zilei.

Un alt fapt care vine in sprijinul acestei idei a fost descoperit de studii recente este urmatorul: daca o persoana adoarme curand dupa ce s-a intamplat ceva rau, imediat dupa ce s-a trezit isi ca aduce aminte in detaliu, ca si cum s-ar fi intamplat cu numai cateva minute in urma. Prin urmare, daca exista posibilitatea petrecerii unei traume, cel mai bine este nu sa nu-i permiti victimei sa doarma, cat mai mult posibil, absenta viselor il va ajuta sa stearga experienta neplacuta din memorie.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/5-teorii-care-explica-de-ce-viseaza-oamenii/