5 manastiri din Romania pe care merita sa le vizitezi in concediu - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 manastiri din Romania pe care merita sa le vizitezi in concediu

manastiri din Romania
Credit foto: Depositphotos.com

4. Manastirea Sucevita

Hram: Invierea Domnului

Situata la 18 km de Radauti (judetul Suceava),
Legenda spune ca, mai tarziu, pentru rascumpararea a cine stie caror pacate, o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de treizeci de ani, piatra necesara actualei constructii. Documentar, manastirea este atestata la 1582, in vremea voievodului Petru Schiopul.
Monumentul este in realitate ctitorie comuna a familiilor Movilestilor (mari boieri, carturari si chiar domnitori ai Moldovei si Tarii Romanesti, sec. XVI-XVII).

Construit in stilul arhitecturii moldovenesti – imbinare de elemente de arta bizantina si gotica, la care se adauga elemente de arhitectura ale vechilor biserici de lemn din Moldova, edificiul, de mari proportii, pastreaza planul trilobat si stilul statornicit in epoca lui Stefan cel Mare, cu pridvorul inchis.


5. Manastirea Sfintii Trei Ierarhi

Hram:Sfintii Trei Ierarhi

Monument inconfundabil, veche vatra a culturii si spiritualitatii din Moldova si nu numai, Manastirea Sf. Trei Ierarhi este situata in centrul traditional al Iasului, pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant – fosta Ulita Domneasca – pe partea dreapta venind dinspre Catedrala Mitropolitana, foarte aproape de Palatul Culturii.

Biserica „Trisfetitelor” a fost ridicata de catre voievodul Vasile Lupu, intre anii 1637 -1639, ca necropola domneasca, reflectand aspiratia ctitorului spre lumea bizantina, combinand structuri si forme traditionale cu materiale pretioase si o decoratie fastuoasa. Mitropolitul Varlaam a sfintit aceast sfant locas la data de 6 mai 1639, iar doi ani mai tarziu aici au fost asezate moastele Sf. Cuvioase Parascheva. In cadrul acestei manastiri au functionat o tipografie si un Colegiu, viitoarea Academie Domneasca.

In anul 1970, manastirea a fost inchisa, slujbe fiind oficiate doar de sarbatoarea hramului si in ziua de 24 ianuarie. Manastirea a fost redeschisa dupa 1989, la initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

foto: Depositphotos.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 28/11/2023