5 lucruri ciudate pe care trebuie sa le stii despre somn - Sfatulparintilor.ro
Shop
Ultimele 100 de articole

5 lucruri ciudate pe care trebuie sa le stii despre somn

24 martie 2017, , Vizualizări: ...
somn - sfatulparintilor.ro - foter_com

Toti oamenii il practica – din ziua in care se nasc pana in clipa in care mor – si este unul dintre lucrurile la care nu se gandesc prea mult. Pana la sfarsitul vietii, oamenii petrec aproximativ o treime din ea dormind. In opinia lui Thomas Edison somnul este o pierdere de timp.

Toatele animalele au nevoie de somn pentru a functiona corespunzator. Indiferent ca este vorba despre oameni, despre care se crede ca au nevoie de opt ore de somn pentru a fi plini de energie, sau de girafe, spre exemplu, care nu au nevoie de mai putin de doua ore de odihna pe zi, somnul este cu adevarat ciudat.

 

 

  1. Paralizia in timpul somnului sta la baza multor legende

Acest fenomen are loc atunci cand oamenii se trezesc brusc si nu pot sa se miste aflandu-se la granita dintre somn si lumea constienta. De multe ori, persoanele acestea se trezesc cu senzatia ca nu sunt singuri in camera; unele dintre ele au sustinut ca au vazut demoni alaturi de ei. Afectiunile care interfereaza cu tiparul obisnuit al somnului, ca de exemplu narcolepsia, pot face ca episoadele de paralizie la trezire sa se manifeste si mai frecvent.

Mitologia are cateva explicatii legate de acest fenomen. In povestile europene vinovat pentru paralizie este incubus – un demon zburator. In Brazilia, vizitatorul din cosmar este delfinul roz, in timpul zilei, si un seducator in timpul noptii. In Japonia, paralizia este cauzata de vizita unui diavol care isi orbeste victimele cu o funie de fier. In Caraibe, spiritele care stranguleaza oamenii noaptea sunt de fapte sufletele unor copii care murit inainte de a fi botezati. In unele zone din Africa se crede ca paralizia este cauzata de zombi, iar alti oameni dau vina pe vizita unor extraterestri.

 

 

  1. Somnambulismul a evoluat

In trecut oamenii erau ingrijorati de faptul ca s-ar putea ridica din pat in mijlocul noptii si sa umble pe strada in timp ce dorm. Acum activitatile nocturne „tin” pasul cu tehnologia moderna. Astfel au aparut trimiterea de SMS, sau tremiterea de e-mail-uri in timpul somnului alaturi de mersul pe strada. Asa ca daca ai primit dupa miezul noptii un mail bizar, de care persoana care ti l-a trimis spune ca nu are harar, sunt sanse ca ea sa spuna adevarul.

Actiunea de a trimite SMS-uri sau de a raspunde la e-mail-uri a devenit o parte integranta a omului modern asa ca nu este de mirare ca unii oameni nu se opresc nici in somn sa repete activitatile din timpul zilei.

Stresul si epuizarea pot creste sansele de a experimenta astfel de actiuni. Tocmai de aceea este recomandat ca mobilul sa fie oprit noaptea si undeva mai departe de pat. Trebuie spus ca somnambulismul interfereaza cu somnul adanc. Ceea ce inseamna ca tei vei trezi obosit a doua zi dimineata, iar epuizarea nu face decat sa creasca riscul sa experimentezi din nou astfel de activitati nocturne.

 

 

  1. Numaratul oilor nu functioneaza

Daca nu poti sa adormi seara sunt sanse mari ca diversi colegi sa te sfatuiasca sa incepi sa numeri oi pentru ca Mos Ene sa te viziteze. Ideea de a numara oi isi are originea in antichitate – cand se practica intens oieritul. Pe atunci, in timpul noptii ciobanul era ingrijorat ca vreun pradator i-ar putea rapi mioarele, asa ca din cand in cand isi numara animalele pentru a fi sigur ca nu-i lipseste niciuna. In cele din urma, pastorul obosit adormea.

Din nefericire insa daca tu nu poti sa dormi numaratul oilor nu va avea acelasi efect ca si pentru cioban. Ideea din spatele numararii oilor este sa iti ocupi mintea cu o sarcina monotona. In acest fel, grijile legate de ce vei face maine la birou, ori stresul de peste zi vor fi uitate. Problema este ca numaratul este atat de plictisitor incat gandurile negative se vor intoarce in ciuda eforturilor tale de a le indeparta. Mai bine ai incerca sa-ti imaginezi ceva relaxant, activitate in care creierul este un pic solicitat.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro
Meniu