4 strategii salvatoare sa-ti iubesti viata - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

4 strategii salvatoare sa-ti iubesti viata

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » 4 strategii salvatoare sa-ti iubesti viata

In ultimii 20 de ani, cele mai multe cercetari legate de fericire pot fi reduse la un singur cuvant: multumeste. In sute de studii s-a demonstrat ca practicarea gratitudinii creste emotiile pozitive, reduce riscul de depresie, intensifica satisfactia in relatia de cuplu si creste rezistenta in fata evenimentelor stresante ale vietii si multe altele.

Problema este ca gratitudinea nu vine in mod natural. Negativitatea din vietile oamenilor – dezamagirea, resentimentele si fricile – uneori primesc mai multa atentie decat lucrurile pozitive. Insa Robert Emmons un specialist in studiul gratitudinii sustine ca adoptarea obiceiului de a multumi mereu ne ajuta atat sa recunoastem lucrurile minunate care exista in vietile noastre dar si sa realizam ca multe dintre aceste lucru buni sunt „daruri” pe care am fost norocosi sa le primim. Prin gratitudine, incepem sa ne schimbam tonul emotional din viata noastra, creandu-se la mult spatiu pentru bucuria si conectarea cu ceilalti.

 

Din fericire, cercetatorii au indentificat un numar de practici pentru cultivarea gratitudinii. Acestea pot fi grupate in patru mari categorii.

 

 

  1. Numara multumirile

In unele zile poti avea impresia ca totul merge prost. Insa, adesea, chiar si in cele mai rele zile se pot intampla lucruri bune – doar ca sunt mai greu de observat in acele momente.

Aici intra in scena practica celor trei lucruri bune. Ce inseamna asta? Ca la sfarsitul zilei sa petreci cinci 10 minute si sa scrii in detaliu despre trei lucruri care au mers bine in acea zi si, totodata, sa descrii motivul pentru care tu crezi ca ele s-au intamplat. Un studiu din 2005, condus de catre Martin Seligman, fondator al Centrului de Psihlogie Pozitiva de la Universitatea din Pennsylvania a descoperit ca aceste exercitiu repetat zilnic timp de o saptamana a crescut nivelul fericirii, iar efectul a durat timp de sase luni.

Aceasta practica simpla este eficace intrucat nu doar ajuta la amintirea si aprecierea lucrurilor bune care s-au intamplat in trecut; de asemenea te invata sa observi si sa savurezi evenimentele pozitive in momentul in care se petrec si sa ti le reamintesti cat mai corect mai tarziu. Prin reflectarea asupra sursei acestor lucruri bune vei incepe sa vezi lucrurile bune care te inconjoara si sa nu mai ai impresia ca universul conspira impotriva ta.

Similar cu practica celor trei lucruri bune este tinerea unui Jurnal al Gratitudinii in care sa scrii cinci lucruri pentru esti recunoscator intr-o saptamana si sa reflectezi asupra intelesului acestor lucruri pentru tine. Pentru acest exercitiu, multumirea merge dincolo de aceste lucruri pozitive care s-au intamplat intr-o anumita zi si poti sa o extinzi la ce s-a intamplat in trecut si la ce se va intampla bun in viitor. Jurnalul Gratitudinii este cu adevarat eficace atunci cand te concentrezi pe oamenii specifici pentru care esti recunoscator ca sunt, ori au fost, in viata ta.

 

 

  1. Substractia mentala

Cel mai bine o spune Joni Mitchell, „nu stii ce ai avut pana nu l-ai pierdut”. Insa uneori doar sa-ti imaginezi ca ai pierdut ceva este de ajuns sa incepi sa apreciezi ceea ce ai.

Una din modalitatile prin care sa faci asta este sa te angajezi in reducerea mentala a evenimentelor pozitive, in care sa isi in calcul ce s-ar fi intamplat daca anumite evenimente pozitive din viata ta – precum oportunitatea unui job sau obtinerea unui titlu educational – n-ar mai fi avut loc si apoi sa reflectezi asupra modului in care ar fi fost viata ta fara ele.

O serie de studii realizate in 2008 de catre Minkyung Koo a descoperit ca practica pentru 15 minute a substractiei mentale duce la o crestere a fericirii si a gratitudinii.

Reducerea mentala poate contracara tendinta de a considera evenimentele fericite ca de a sine intelese ca si cum ar fi fost inevitabile; in loc de asta te ajuta sa recunosti cat de norocos ai fost ca lucrurile s-au intamplat asa cum s-au intamplat.

O variatie a acestei practici este substractia mentala a relatiilor, care este similara cu substactia mentala a evenimentelor pozitive insa implica focusarea pe relatiile importante, cum ar fi relatia cu un prieten apropiat ori relatia romantica. Chiar daca poate fi dureros sa-ti imaginezi cum ar arata viata ta fara cineva la care tii cu adevarat, daca faci asta din cand in cand iti poate reaminti faptul ca nu trebuie sa iei ca de la sine inteles prezenta ei langa tine si sa incerci sa imbunatatesti acea relatie.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 10/12/2015