10 moduri in care soarele iti afecteaza organismul - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

10 moduri in care soarele iti afecteaza organismul

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 10 moduri in care soarele iti afecteaza organismul
moduri in care soarele iti afecteaza organismul - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - ocean-1867285_1920

Cancerul de piele nu este singura consecinta pentru sanatate cauzata de expunerea la soare, de fapt razele astrului zilei iti pot, de fapt, imbunatati starea de bine.

Cel bun, cel rau si cel insorit

Stii ca razele ultraviolete poate cauza cancer de piele si imbatranire prematura, iar folosirea cremei antisolare este o modalitate de protectie. Insa oamenii de stiinta au aratat ca soarele poate influenta sanatatea unui om atat in bine cat si in rau.

„Cancerul de piele este o realitate cruda insa asta nu inseamna ca ar trebui sa stai inchis in casa toata ziua intrucat exista o multime de beneficii pentru sanatate daca petreci timp in aer liber. Ar trebui sa cantaresti totul cu intelepciune si sa gasesti o modalitate de a te bucura de beneficii si sa te feresti de lucrurile negative”, sustine Darrell Rigel, professor la catedra de dermatologie la New York University Langone Medical Center. Iata ce trebuie sa stii astfel incat sa faci alegeri inteligente cand te expui razelor soarelui.

Starea de spirit

Lumina soarelui determina creierul sa elibereze serotonina, hormonul starii de bine ceea ce inseamna ca petrecerea catorva ore in aer liber imbunatateste starea de bine si ajuta la scaderea stresului. Iar pentru unele persoane neexpunerea la soare in timpul lunilor de iarna  poate declansa depresia.

Din fericire, poti lupta cu proasta dispozitie fara sa te expui razelor ultraviolete periculoase, sustine Dr. Rigel. „Nu ai nevoie de lumina ultravioleta pentru a te simti bine, ai nevoie de lumina vizibila. Stai intr-o camera luminata si te vei bucura de aceleasi efecte benefice” a adaugat el.

Nivelul de vitamina D

Lumina soarelui ajuta organismul sa produca vitamina D, un nutrient important pentru sanatatea oaselor, creierului etc. Vitamina D se gaseste, in mod natural, in foarte putine surse si oamenii trebuie sa o ia fie din expunerea la soare fie din si suplimente sau alimente fortificate, precum laptele. (Pestii grasi, precum somonul, contine vitamina D.)

Nu ai nevoie de o expunere masiva la soare pentru ca organismul sa produca suficienta vitamina D, mai ales daca ai pielea deschisa la culoare sau esti roscat; pentru cei mai multi oameni 5-10 minute de doua ori pe saptamana expunere la soare (fara ca fata, mainile, picioarele sau spatele sa fie acoperite cu crema de protectie solara) sunt de ajuns.

Sanatatea inimii

Multe studii sugereaza ca deficienta de vitamina D este legata de bolile cardiovasculare. Iar in 2013, oamenii de stiinta din Danemarca au descoperit ca expunerea la soare chiar si cand cauzeaza cancer de piele – iti protejeaza inima. In urma analizei a 4 milioane de dosare medicale, cercetatorii au descoperit ca persoanele care au fost diagnosticate cu cancer de piele erau mai putin predispuse sa se confrunte cu un atac de cord (ori chiar sa moara din aceasta cauza).

„Cancerul de piele este un indicator al expunerii la soare, insa analizele noastre au sugerat indirect ca soarele are si efecte benefice pentru sanatate”, au scris autorii studiului.

Oase si muschi mai puternici

Acelasi studiu danez a aratat ca persoanele care s-au confruntat cu cancer de piele prezentau un risc mai scazut de fracturi ale soldurilor in cazul persoanelor cu varste mai mici de 90 de ani. Asta se intampla pentru ca vitamina D ajuta organismul sa absoarba mai usor si mai bine calciul care este important pentru sanatatea oaselor.

Vitamina D este importanta si pentru sanatatea muschilor, iar oamenii care au deficiente se confrunta cu crampe musculare si cu dureri ale incheieturilor. Crema de protectie solara blocheaza abilitatea organismului de a produce vitamina D, asadar suplimentele si alimentele fortificate sunt cea mai buna modalitate de a o avea.

Scleroza multipla

Obtinerea vitaminei D fie din expunerea la soare sau din suplimente poate reduce riscul dezvoltarii de scleroza multipla. Exista dovezi importante care arata ca persoanele care traiesc la altitudini inalte si, prin urmare, mai putin expusi la razele ultraviolete, au un risc mai mare de scleroza multipla comparativ cu cei ce locuiesc mai aproape de ecuator.

De asemenea, un studiu din 2014 a descoperit ca o corectare a deficientei de vitamina D poate reduce progresia sclerozei multiple.

Cancerul pancreatic

Rata de cancer pancreatic – a 12-a cea mai comuna si a saptea cea mai periculoasa forma de cancer din lume – este mai ridicata in tarile cu cea mai putina lumina a soarelui, a descoperit un studiu din 2015 realizat de catre University of California San Diego School of Medicine.

„Daca locuiesti la altitudini ridicate sau intr-un loc acoperit adesea de nori, organismul tau nu produce, in cea mai mare parte a anului vitamina D, ceea ce are ca rezultat un risc mai ridicat de cancer pancreatic”, sustine autorul studiului, medicul Cedric F. Garland.

Citeste si: Arsuri solare. 9 remedii rapide. Foloseste-le si tu!

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 09/07/2022