Afla cum sa-ti pregatesti copilul pentru scoala daca nu vede bine

by Sfatul Parintilor | 17/09/2013 21:07

Printre cele mai importante examinari gratuite pentru elevi facute la inceputul anului scolar este si cel oftalmologic. Un studiu realizat de Prevent Blindness[1] arata ca unul din 4 elevi au probleme de vedere. Aceasta statistica este destul de alarmanta, si are cauze multiple, de la timpul mare petrecut in fata calculatorului pana la cititul in lumina slaba, sau istoric de probleme de vedere in familie.

Problemele de vedere incep de la varste foarte mici, fara a prezenta simptome clare (miopia, hipermetropia sau astigmatismul sunt total asimptomatice), si din aceasta cauza pot fi greu de identificat la copii, mai ales inainte sa invete sa citeasca. In majoritatea cazurilor, probleme de vedere sunt descoperite cand copilul incepe sa mearga deja la scoala. Orice deficienta de vedere netratata cu ochelari sau lentile de contact va afecta rezultatele scolare si il va pune in pericol cand se joaca sau practica diferite sporturi si nu in ultimul rand, il va face nesigur pe sine.

 

 

Ce simptome poate avea copilul meu?

Chiar daca nu poate inca sa citeasca si este inca prea mic pentru a observa ca nu vede bine, cateva din semnele care indica probleme de vedere sunt faptul ca are dureri de cap, ameteste usor cand se joaca sau la orele de sport, se freaca la ochi des sau sta foarte aproape de caiet cand scrie.

 

 

Ce poate face copilul tau in cazul in care are probleme de vedere?

Exista doua metode de corectare a vederii: ochelarii si lentilele de contact, fiecare avand o serie de avantaje si dezavantaje, in cazul elevilor.

 

 

Ce trebuie sa stie orice parinte inainte sa isi lase copilul sa poarte lentile?

Lentilele de contact pot fi purtate de la orice varsta si pana la orice varsta. In anumite cazuri, acestea sunt prescrise chiar si la bebelusi, iar parintii au responsabilitatea introducerii si scoaterii lor.

Varsta cea mai potrivita este determinata de cat de motivat si responsabil este copilul sa ingrijeasca si sa poarte lentilele de contact[2] corect. Atat timp cat exista consimtamantul parintilor si al medicului oftalmolog, orice copil poate beneficia de avantajele pe care le ofera lentilele.

Pentru copii, eliminarea complexelor generate de purtarea ochelarilor este unul din cele mai mari avantaje, si faptul ca au mai multa libertate, fara a avea nicio greutate pe fata. Copii se obisnuiesc mult mai rapid cu lentilele, comparativ cu cineva care incearca lentile de contact la varsta adulta.

Lentilele sunt insa mai pretentioase decat ochelarii si au nevoie de o igienca mult mai temeinica.

In cazul in care pierd o lentila, o pot inlocui daca au lentile de rezerva le ei, fata de ochelari, pe care daca ii pierd, va dura cateva zile pana se reinlocuiesc.

Dimineata, inainte de scoala, ii vor trebui cateva minute in plus de pregatire, pentru a introduce lentilele, fata de ochelari, pe care ii poate pune instant.

In cazul in care aveti un copil predispus la alergii, nu va putea purta lentile.

Pentru parinti: Unul dintre avantajele lentilelor de contact[3] este purtarea permanenta a corectiei si imposibilitatea eschivarii de la purtare, care ofera un anumit confort psihologic parintilor. Daca unii copii isi dau ochelarii jos cand parintii nu mai sunt in preajma, la lentile nu mai este cazul – tratamentul va fi constant si va imbunatati calitatea vederii.

Lentilele zilnice pot fi ceva mai scumpe decat cele lunare (cele care trebuie curatate zilnic) si sunt un cost constant pentru parinti, fata de ochelari, care se cumpara o singura data (in cazul fericit in care copii nu ii pierd sau nu ii sparg). Astfel, costurile lentilelor pot fi mai mari, in functie de brand si tip de lentile, comparativ cu achizitia unei perechi de ochelari.

Copii au in mod obisnuit mult mai putine complicatii cu lentilele de contact (daca acestea intervin) si se vindeca mult mai repede in comparatie cu adultii, ceea ce poate fi o usurare mare pentru parinti.

Daca nu sunteti sigur ca se va descurca, oferiti-I o perioada de incercare de doua saptamani in care veti observa daca este destul de serios cu privire la ele.

Lentilele de contact moderne, realizate din material soft, sunt incredibil de confortabile. Exista mai multe tipuri de lentile de contact[4] , insa cele mai recomandate pentru elevi sunt cele zilnice. In cazul acestora, parintii si copii nu trebuie sa isi mai faca griji cu privire la unde sunt tinute, cat timp, solutii sau curatare.

O mama ne-a explicat cum a fost ingrijorata la inceput, cand baiatul ei abia incepuse sa poarte lentile de contact pentru antrenamentele de fotbal.

„Obisnuia sa sparga sau sa piarda cate o pereche de ochelari o data la doua-trei luni, si nu credeam ca o sa fie in stare sa aiba grija de lentile. Stiam ca macar nu poate sparge lentilele, dar ma asteptam sa le piarda. Adevarul e ca pana acum nu si-a pierdut niciodata lentilele si mi se pare ca ii e mai usor cu ele. Ii cumpar lentile zilnice pentru ca asa are mai putin de tinut minte si nu imi fac probleme daca le-a curatat la sfarsitul zilei sau nu. Cand o sa mai creasca o sa incercam si lentile lunare”

La varsta copilariei si adolescentei, dorinta de „a da bine” este mai presus de sfaturile medicilor sau ale celor dragi.

Avantajele sunt multiple: de la cele estetice (de interes pentru copii si adolescenti) la cele clinice (de interes pentru parinti si medici). E adevarat ca purtarea lentilelor de contact presupune o responsabilitate sporita in ceea ce priveste igiena mainilor, dar si a lentilelor, care trebuie schimbate/curatate la timpul potrivit. Studiile medicale (de exemplu „Lentile de contact in pediatrie”) sustin ca varsta de 7-8 ani este pragul cel mai potrivit pentru a purta lentile, deoarece copii incep scoala si inteleg conceptul de responsabilitate mai bine.

Parintii si copii pot exersa impreuna treptele unei igiene corecte si, chiar ar fi indicat, ca parintele sa stea alaturi de copil/adolescent cand acesta achizitioneaza si incearca lentile de contact.

Daca este voba de o adolescenta, este recomandat sa alegeti impreuna machiajul optim dupa ce lentilele au fost aplicate, cautand produse cosmetice fara risc de iritatie.

O personalitate in formare are nevoie de curaj si incredere in sine pentru a se contura optim. Stim foarte bine ca placerea ironiilor la varsta prescolara determina mici drame, care se manifesta mai mult sau mai putin in spatiul familiei sau raman rani deschise. A fi „aragaz cu patru ochi” nu este o portretizare peste care se poate trece cu usurinta .

Pe de alta parte, pentru copii/adolescenti lentilele de contact pot avea multiple beneficii: o vedere periferica mai buna, o posibila incetinire a problemelor de vedere (in cazul miopiei, sustin oftalmologii), schimbarea in bine a aspectului fizic, sporirea sigurantei in ceea ce priveste consecintele unui eventual accident (spre deosebire de ochelari) si diminuarea impactului razelor ultraviolete.

Bineinteles ca, pentru utilizarea lentilelor de contact, trebuie mers mai intai la un consult specializat. Nimeni nu trebuie sa se joace cu vederea, cu atat mai putin copiii/adolescentii.

 

 

Copilul meu si-a cumparat lentile cosmetice fara stirea mea

Mentine o relatie deschisa cu adolescentul si afla daca acesta isi doreste sa poarte lentile cosmetice.

Din dorinta lor de a impresiona, de a arata ca o vedeta sau un idol personal, adolescentii achizitioneaza uneori lentile de contact cosmetice de la magazine de infrumusetare, fara o informare corecta in prealabil, sau fara a mai verifica data expirarii lentilelor/solutiei de intretinere. Chiar daca nu esti de acord cu aceasta nevoie, este mai bine sa stii de dorinta sa si de a-l ajuta sa-si aleaga lentile de contact cosmetice aprobate medical (care pot fi chiar cu dioptrii, in care in care are nevoie de corectie) decat sa afli mai tarziu de probleme si iritatii grave.

Din punct de vedere medical, nu exista niciun impediment in ceea ce priveste purtarea lentilelor de contact de catre copii sau adolescenti. Totul tine de asumarea acestei decizii si responsabilizarea utilizatorilor.

Multi parinti recunosc faptul ca achizitionarea lentilelor de contact pentru copiii lor a fost o decizie inspirata. Schimbarea aspectului fizic, cu ajutorul acestor dispozitive medicale, a oferit un plus incredere in sine si, in timp, s-au observat rezultate mai bune la invatatura.

 

 

Ce trebuie sa stie orice parinte inainte sa isi lase copilul sa poarte ochelari?

Ochelarii sunt o alegere clasica, si pe motive clar de inteles!

Ochelari sunt acum la moda. Vremurile in care ochelarii erau demodati si semn al inadaptarii sociale au trecut de mult timp. Acum ochelarii nu numai ca sunt o alegere legata de fashion si propriul stil, dar sunt alesi chiar si de vedete.

Avantajele lor sunt bine cunoscute, printre care faptul ca sunt foarte usor de ingrijit in compartie cu lentilele de contact.

Ochelarii sunt o investitie care se face o data pe an, sau la cativa ani, de aceea este cea mai indicata metoda de corectare a vederii atunci cand bugetul parintilor este limitat.

Ochelarii nu vor cauza niciun fel de efecte secundare sau incidente pentru ca nu ating globul ocular. Spre deosebire de lentile, care pot cauza probleme si infectii/iritatii daca sunt folosite incorect sau purtate prea mult, in cazul ochelarilor parintii pot sta mult mai linistiti cu privire la odrasla lor. Ochelarii reprezinta si o bariera de protectie impotriva prafului sau altor factori care pot rani sau dauna ochii copiilor.

Printre dezavantaje, copii care poarta ochelari enumera faptul ca sunt „enervanti” (cad de pe nas sau de la urechi), se aburesc la caldura sau sunt incomozi. Vara se intampla ca multi copii care poarta ochelari de vedere sa fie deranjati de linia pe care o lasa pe fata, din cauza bronzului pe care il capata cand se joaca in soare.

Dezavantajul cel mai adesea adus in discutie de parinti este pierderea sau spargerea ochelarilor.

Un alt aspect adesea ignorat este faptul ca la varste mici, podul nasului nu este complet dezvoltat, ca la adulti, si poate fi afectat de ochelari care au o structura rigida. Nu toate perechile de ochelari au rame adjustable pentru podul nasului, de aceea trebuie sa intrebati magazinul de la care ii achizitionati daca acestia se vor adapta fizionomiei copilului.

Un alt dezavantaj adesea adus in discutie de parinti este faptul ca multi copii isi dau jos ochelarii cand se joaca, alearga sau fac sport, pentru „a avea grija de ei” sau pentru a nu-i scapa pe jos. Desi intentiile lor nu sunt rele, acestia se expun la diferite pericole cum ar fi lovirea de obiecte.

Majoritatea copiilor nu sunt foarte grijulii cu ochelarii si dina ceasta cauza se trezesc cu foarte multe zgarieturi pe lentila, care fac ochelarii destul de ineficienti in datoria lor de a ajuta vederea.

 

 

Sfatul Opticianului

Parintii pot folosi ambele metode pentru a fi siguri ca in orice situatie copilul lor este pregatit: daca alege sa poarte lentile de contact, dar a purtat inainte ochelari, impachetati si ochelarii intr-o cutie potrivita si asigurati-va ca ii are cu el la scoala, pentru cazul in care are o problema cu lentilele. La fel, daca poarta ochelari si vrea sa ii inlocuiasca in timpul orelor de sport, asigurati-i o pereche de lentile zilnice, pe care le poate purta pe parcursul antrenamentului.

 

 

La ce varsta ati purtat prima oara lentile de contact sau ochelari?

Endnotes:
  1. Prevent Blindness: http://www.preventblindness.net/site/DocServer/08-045_OVFCV_small.pdf?docID=1601
  2. poarte lentilele de contact: http://www.videt.ro/blog/cat-timp-se-poarta-lentilele-de-contact/
  3. avantajele lentilelor de contact: http://www.videt.ro/blog/avantajele-lentilelor-de-contact-de-ce-le-purtam/
  4. tipuri de lentile de contact: http://www.videt.ro/blog/clasificarea-lentilelor-de-contact-de-vedere/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/afla-cum-sa-ti-pregatesti-copilul-pentru-scoala-daca-nu-vede-bine/