Modern Dad’s Challenges: Tati moderni = tati IMPLICATI - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Modern Dad’s Challenges: Tati moderni = tati IMPLICATI

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Modern Dad’s Challenges: Tati moderni = tati IMPLICATI
Afis Modern Dad's Challenges

Daca e sa caracterizam intr-un fel tatii si viitorii tati care au participat la evenimentul Modern Dda’s Challenges, miercuri, 5 aprilie 2017, la Impact Hub, cred ca cel mai bine ar fi prin cuvantul “IMPLICATI”. Au venit la eveniment sa invete mai multe despre “Rolul tatalui in perioada pre si postnatala”, au fost activi, au pus intrebari, au amanat pauza doar ca sa mai asculte discurusurile invitatilor si au interactionat cu brandurile partenere.  Evenimentul a inceput printr-o invitatie lansata in randul tatilor si viitorilor tati de catre brandul Secom, care i–a angrenat intr-un joculet unde, ajutati de roboţei, tatii puteau vedea cum functioneaza circuitele neuronale si care sunt functiile creierului, construind trasee neuronale in diferite culori.

 

Ulterior, moderatorul evenimentului, Andrei Cismaru, blogger & tatic, a dezvoltat alaturi de cei 4 speakeri mai multe subteme. Evenimentul a debutat cu speech-ul Dr. Valeria Herdea, Medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, care le-a povestit taticilor despre rolul pe care este bine sa si-l asume in perioada sarcinii, despre ingrijirea tegumentului bebelusului, despre importanta igienei copilului in primele luni de la nastere si atentia cu care trebuie sa alegem produsele de ingrijire pe care le folosim pentru cel mic. Mesajul Dr. Herdea catre participanti a fost: Tegumentul nou-nascutului este cu 20-30% mai subtire decat a adultilor de aceea este foarte importanta igiena. Spalarea bebelusului cu blandete, folosirea unor produse sigure si importanta acordata igienei in primele 6 luni, joaca un rol primordial.

Cuplul Sorin si Oana Nicolau au continuat cu informatii despre relatia de cuplu si viata sexuala, care poate suferi usoare schimbari.  Asadar, ei le-au transmis participantilor urmatoarele: Odata cu sosirea copilului, cei doi soti vor capata inca un rol, acela de parinti. Pentru o familie armonioasa este important ca ei sa diferentieze si sa mentina o implicare echilibrata in aceste doua roluri. Ambii parteneri pot participa activ si in egala masura la indeplinirea task-urilor in familie: curatenie, gatit, cumparaturi, ingrijirea, educarea si cresterea copilului, plus tot ce tine de casa si de familie, in general. Viitorii parinti se pot pregati in cele 9 luni de sarcina pentru venirea celui mic: pe langa amenajarea camerei, cumparaturi de haine, carucior, biberoane etc., este important sa tina cont si de: cine ii va ajuta – bona sau bunici, un plan prin care cei doi vor continua sa aiba timp pentru cuplul lor. Oferindu-i timp doar pentru ea, acordand mai multa atentie nevoilor ei si planuind iesiri in doi, sotul isi poate ajuta sotia sa revina mai usor la dorinta in plan sexual astfel incat relatia intima dintre ei si relatia lor in general, sa revina la normal sau chiar sa se imbunatateasca”.

Andrei Cismaru a povestit in continuare despre experienta lui de tatic. Iata care este cea mai mare provocare pentru el, de cand a devenit tatic: Pentru mine cea mai mare provocare a taticilor moderni este timpul. Am ajuns sa folosim timpul ca o moneda de schimb, este mai pretioasa decat banii. Nu stiu cum sa-l imparti astfel incat sa le reusesti pe toate. Incerc sa gasesc solutii ca sa am mai mult timp pe care sa-l petrec cu copilul si sotia”.

Dupa o pauza bine meritata, evenimentul a continuat cu discursul Victoriei Donos, PR Manager Secom, care a facut o legatura intre joculetul lansat la inceputul evenimentului si procesul de dezvoltare al creierului si le-a povestit tatilor despre rolul pe care il pot avea in acest sens.

In primii ani de viata creierul copilului si intregul sau sistem nervos trec printr-un proces accelerat de dezvoltare. La un an dimensiunile creierului se dubleaza, iar la varsta de trei ani creierul unui copil ajunge la 80% din volumul creierului unui adult, formand cateva mii de conexiuni neuronale. In copilarie se formeaza cele mai multe conexiuni neuronale (sinapse), iar copilul nostru se dezvolta acumuland experiente... Este foarte important ca parintii sa fie prezenti alaturi de copil in procesul de dezvoltare a creierului. Creati-le activitati care sa-i ajute sa se dezvolte, raspundeti-le la intrebari si sustineti-i cu formule de acizi grasi Omega-3 din ulei din ficat de cod…. Este recomandat ca uleiul din ficat de cod sa se regaseasca in dieta zilnica a copilului. Acesta ajuta la dezvoltarea conexiunilor sinaptice la nivel neuronal, ajuta copilul in procesul de invatare si memorare”, a spus Victoria Donos, PR Manager Secom

Ultima interventie a fost a lui Ciprian Stanescu, un tatic implicat, care le-a povestit tatilor si viitorilor tati despre concediul de crestere a copilului, despre experienta de a sta acasa cu cel mic. El le-a transmis tatilor ca in timp ce stai acasa cu copilul, poti calatori impreuna cu el si familia, te poti implica in diverse activitati. Nu trebuie neaparat sa renunti la tot ceea ce faceai inainte, la pasiunile tale.

Am incheiat seara cu o tombola, la care participantii au castigat premii atractive, oferite de brandurile partenere.

Sofia Frunza

Initiator proiect & blogger la Frunzaresc.eu

Data articol: 13/04/2017