Concediu postnatal pentru tati

by Sfatul Parintilor | 29/04/2013 21:06

Venirea pe lume a unui copil este un eveniment major in orice familie. Viata parintilor se schimba complet iar copilul devine prioritatea numarul 1 pentru acestia.
Atunci cand se vorbeste de concediu postnatal toata lumea tine ochii atintiti spre mama, iar acest lucru este normal pentru ca mama trebuie sa stea langa cel mic in primele luni de viata, insa potrivit legii date in 2012 acum si taticii sunt obligati, prin lege, sa stea timp de o luna acasa cu cel mic.
Ce spune legea?
Noua lege a Concediului de crestere a copilului, intrata in vigoare in data de 1 martie 2012, spune ca din totalitatea concediului de crestere si ingrijire a copilului, de pana la doi ani, cel putin o luna ii revine celuilalt partener. Desi practica arata faptul ca in majoritatea cazurilor mama este cea care solicita acest tip de concediu, putem spune ca tatal este „celalalt partener”.
Astfel daca perioada solicitata este de 1 an, mama beneficiaza de concediu 11 luni, iar tatal de cea de-a 12-a luna. Foarte important de retinut este ca, indiferent daca tatal isi solicita sau nu dreptul, perioada mamei de concediu va ramane aceeasi, de 11 luni. Este important de retinut ca acesta nu este un drept ce se poate transfera intre parteneri. In cazul in care tatal renunta la respectiva luna, ea se pierde, iar statul nu ofera nici un fel de compensatie.
Daca tatal vrea sa stea o luna acasa impreuna cu cel mic trebuie sa stie ca cererea pentru solicitarea respectivei luni din concediul parental trebuie depusa cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in concediu. Aceasta luna de concediu poate fi luata in orice moment din perioada celor de doi ani, respectiv de un an, al concediului de crestere a copilului.
In aceasta luna de concediul tatal primeste aceeasi indemnizatie de crestere a copilului ca si mama. Aceasta indemnizatie se calculeaza astfel: 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni dinainte de nasterea copilului. Totusi aceasta indemnizatie nu poate sa depaseasca suma de 3.400 de lei.
Important de retinut pentru mama este faptul ca in luna in care tatal isi ia concediul mama trebuie sa se intoarca la lucru sau sa isi ia concediu de odihna. Astfel majoritatea cuplurilor au decis ca tatal sa isi ia concediu atunci cand bebe este mai marisor si se pot descurca si fara mama.
Tatal mai are dreptul la 5 zile de concediu din momentul in care copilul sau a venit pe lume. Acesta poate fi prelungit cu inca zece zile, in cazul in care tatal a absolvit cursul de puericultura. Tatal poate folosi aceste zile pentru a o ajuta pe mama sa mai achizitioneze articole copii sau pentru alte activitati. Este extrem de important ca parintii sa se ajute reciproc atunci cand vine vorba de cresterea si educarea micutului lor.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/pentru-tati/concediu-postnatal-concediu-crestere-copii-postnatal-tati/