Parintii, copiii si obedienta! Ce e de facut - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Parintii, copiii si obedienta! Ce e de facut

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Parintii, copiii si obedienta! Ce e de facut
obedienta disciplina copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Imagineaza-ti urmatorul scenariu: Un tata isi roaga de 5 ori copilul de 8 ani sa se duca sa-si faca dus. Dupa a cincilea “Te rog sa mergi sa-ti faci dus!” la care copilul nu a reactionat absolute deloc, tatal s-a ridicat, si-a luat copilul, l-a luat pe sus si l-a dus la baie. Dupa cateva minute, copilul era tot nespalat, si se vantura dintr-o camera in alta.

Desi situatia poate fi una extrema, cu siguranta multi parinti s-au confruntat cu o versiune a acesteia. Asa se naste intrebarea “De ce nu fac copiii ceea ce-I rogi din prima?”. Raspunsurile sunt mai multe. Iata numai cateva.

 

  1. Nu au acelasi interes cu al parintilor

Nu pentru toti copiii baia – ca in exemplul dat – este atat de esentiala, precum este pentru parinti. Pentru copii, orice altceva poate fi mult mai important decat ceea ce cere parintele. Chiar daca pentru adult poate fi ceva banal, pentru copil ceea ce face in acel moment are o cu totul alta insemnatate.

Solutie

In primul rand, arata-i copilului ca ii intelegi prioritatea: “Wow, ce interesant este ce faci tu aici (mentionezi actiunea)”. Apoi ii dai o atentionare cu privire la prioritatile tale: “Este timpul sa-ti faci baie! Vrei sa mergi acum sau peste 5 minute? Ok, peste 5 minute, dar fara sa faci scandal! De acord? Hai sa batem palma!”.

 

 

  1. S-au invatat sa nu reactioneze daca nu sunt amenintati

Copiii sunt destepti. Stiu ca pot trage de timp daca te ignora. Nu e ceva rau, neaparat. Sta in natura umana. Iar daca un copil de 8 ani inca te ignora dupa ce l-ai rugat de 5 ori sa faca un lucru, inseamna ca asa l-ai obisnuit. Si nu reactioneaza decat daca incepi sa tipi.

Solutie

Nu da indicatii din coltul celalalt al camerei. Du-te mai aproape de copil, atinge-l. Conecteaza-te cu el si cu ceea ce face. Apoi spune-i: “Scuza-ma, trebuie sa-ti spun ceva”. Astepta sa te priveasca in ochi. Daca se uita la televizor, avertizeaza-l ca urmeaza sa il inchizi. Nu da nicio indicatie pana cand nu exista contact vizual, asa incat el sa-si dea seama ca esti serios. Da-i un singur avertisment, apoi tine-te de limita de timp asupra careia ati convenit impreuna. Daca nu faci asta va invata ca nu iti iei in serios propriile reguli si avertismente.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 21/05/2015