Cum il ajuti pe cel mic sa inteleaga decesul si doliul?

by Sfatul Parintilor | 29/08/2013 21:09

Parintii ii pot ajuta pe copii sa faca fata intr-un mod pozitiv ideii de deces si doliu. Cand cineva moare, familia asista la un eveniment dureros la care toti reactioneaza diferit.

In timp ce unii pot fi socati, altii devin nervosi sau mai rau, intra intr-o stare de suferinta apasatoare. Confruntarea cu sentimentele personale poate fi deosebit de dificila in cazul copiilor. Pentru un parinte poate fi dificil ca in aceasta perioada sa se poarte normal sau sa isi continue activitatea, sa mearga la plimbare[1] sau sa se joace cu cei mici.

De multe ori parintii incearca sa isi protejeze copiii. Cea mai intalnita metoda este evitarea subiectului. Totusi cei mici sunt sensibili, dar inteligenti si au nevoie sa fie ascultati si intrebati cum se simt. Daca ei au avut o relatie personala unica cu persoana care a murit, trebuie sa li se permita sa-si exprime durerea si sa inteleaga intregul proces.

Copiii inteleg conceptul de moarte si pierdere intr-un mod total diferit. La fel ca adultii, copiii cu varste diferite reactioneaza in moduri diferite.

Intelegerea copiilor fata de deces si doliu vine treptat:

 

Sub cinci ani

Copiii de aceasta varsta inteleg decesul intr-un mod abstract. Moartea poate insemna opusul de la viata sau poate insemna o calatorie sau un somn mai lung.

 

 

De la cinci la opt ani

La aceasta varsta moartea este o entitate infricosatoare. Cei mici constientizeaza ca moartea este definitiva si este cel mai des vazuta ca rezultatul final al unui act violent sau o agresiune.

 

De la noua ani

Copiii inteleg ca moartea este sfarsitul vietii corporale, este definitiva si irevocabila si ca toata lumea va trece prin acest pas.

De la aproximativ noua ani, cei mai multi copiii vad moartea asemeni adultilor, desi acest lucru va depinde de dezvoltarea lor, maturitatea si experientele pe care le-au trait pe acest subiect.

 

Credit foto: freedigitalphotos.net[2]

Endnotes:
  1. la plimbare: http://www.bebebliss.ro/la-plimbare.html
  2. Credit foto: freedigitalphotos.net: http://www.freedigitalphotos.net

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/copii-deces-familie/