9 lucruri pe care sa nu i le interzici copilului tau sa le faca - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

9 lucruri pe care sa nu i le interzici copilului tau sa le faca

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 9 lucruri pe care sa nu i le interzici copilului tau sa le faca
educatie copii - etichete - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - children-1869265_1920
Din punct de vedere psihologic, regulile şi limitele ii ajuta pe copii sa se simta in siguranţa şi sa conştientizeze ca parintii sunt interesaţi de soarta lor. Exista insa câteva excepţii in care acele lucruri interzise devin motiv de frustrare atât pentru parinţi, cât şi pentru copii. Anumite limitari asupra copiilor le pot influenţa dezvoltarea emoţionala, dar şi fizica.
Nu exista reguli clare in educaţie, iar parinţii trebuie sa puna in balanţa convingerile lor şi nevoile copiilor, pentru a gasi un echilibru in dezvoltarea acestora.
Indiferent de temperamentul copilului, sunt câteva lucruri foarte importante in dezvoltarea copilului, pe care nu este bine sa i le interzici, cum ar fi:
Sa puna intrebari
Trebuie sa recunoşti ca, deşi iţi iubeşti copilul nespus, sunt momente in care nu ai rabdare cu el, iţi este greu sa ii acorzi atenţia de care are nevoie şi cu toate acestea, sa-ţi indeplineşti şi celelalte responsabilitaţi zilnice. Este normal sa ai momente de epuizare, in care iţi doreşti sa te relaxezi sau sa petreci timp doar cu adulţii. In general insa, este important sa-i permiţi copilului tau sa puna intrebari şi sa nu o interpretezi ca pe o atitudine deranjanta, ci ca pe o dorinţa a lui de a descoperi lumea, de a o inţelege. Tu eşti principalul responsabil de educarea copilului tau, aceasta neputând fi realizata decât prin comunicare. Atunci când iţi adreseaza o intrebare la care nu cunoşti raspunsul sau nu ştii cum este bine sa-i raspunzi, nu-l trimite sa intrebe pe altcineva sau nu ii da un raspuns la repezeala, pentru ca astfel va fi mai dificil sa revii asupra informaţiei care deja i s-a imprimat copilului in minte. Poţi sa-i spui fara probleme ca nu ştii raspunsul sau ca te documentezi şi ii raspunzi mai târziu. Astfel, copilul se va simţi luat in serios. Poţi gândi un ritual in care tu şi copilul sa petreceţi timp de calitate in fiecare zi, chiar daca este vorba doar de 15 minute. Aceasta rutina il va ajuta pe copil sa se simta protejat şi sa ştie ca, indiferent de cât de ocupat este parintele, ii acorda timp pentru nelamuririle pe care le are.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:
Data articol: 01/07/2017