4 obiceiuri ale parintilor inteligenti

by Sfatul Parintilor | 13/08/2013 21:10

Copiii nu au nevoie de parinti extraordinari, ci de fiinte umane care sa vorbeasca pe limba lor si sa fie capabili sa intre in inima lor. Iata 4 obiceiuri ale parintilor inteligenti, descrise in cartea “Pais Brilhantes, Professores Fascinantes” (Parinti straluciti, profesori fascinanti), scrisa de Augusto Jorge Cury, psihiatru, psihoterapeut, om de stiinta si scriitor din Brazilia.

 

1. Parintii buni dau cadouri, parintii inteligenti daruiesc propria lor fiinta

Aceasta deprindere a parintilor inteligenti contribuie ca in copiii lor sa se dezvolte autostima, protectia emotiei, capacitatea de a prelucra pierderi si frustrari, de a filtra stimuli care produc stres, de a dialoga si de a asculta.

 

Parintii buni au grija sa satisfaca, in masura posibilitatilor lor economice, dorintele copiilor lor. Fac petreceri pentru aniversari, le cumpara pantofi, haine, produse electronice, organizeaza excursii. Parintii inteligenti dau copiilor ceva incomparabil mai valoros. Ceva ce nu se poate cumpara cu toti banii din lume: fiinta lor, povestea vietii lor, experientele lor, lacrimile lor, timpul lor. Atunci cand pot, parintii inteligenti le fac daruri materiale copiilor lor, dar nu-i stimuleaza sa fie materialist), caci stiu ca asta poate zdrobi stabilitatea emotionala, genereaza tensiune si ofera placeri superficiale.

 

Aveti curajul sa vorbiti cu copiii vostri despre zilele cele mai triste din viata. Aveti indrazneala sa povestiti greutatile prin care ati trecut. Vorbiti de aventurile voastre, de visele si momentele cele mai fericite din existenta voastra. Umanizati-va. Transformati relatia cu copiii vostri intr-o aventura. Fiti constienti ca a educa inseamna patrunderea fiecaruia in lumea celuilalt.

Multi parinti muncesc ca sa le dea copiilor tot ce e mai bun pe lume, dar uita sa deschida pentru ei, cartea vietii lor.

 

 

 

2. Parintii buni alimenteaza corpul, parintii inteligenti alimenteaza personalitatea

Aceasta deprindere a parintilor inteligenti face ca, in copiiilor, sa se dezvolte spiritul de observatie, sentimentul ca sunt in siguranta, curajul, optimismul capacitatea de a fi lider, de a depasi teama si de a preveni conflictele.

Parintii buni au grija de hranirea fizica a copiilor lor, ii stimuleaza sa aiba un regim alimentar bun, cu alimente proaspete si sanatoase. Parintii inteligenti merg mai departe. Ei stiu ca personalitatea are nevoie de o hrana psihica excelenta si se ingrijesc de alimentele care imbogatesc inteligenta si emotia.

Inainte, o familie bine structurata era o garantie ca odraslele isi vor dezvolta o personalitate sanatoasa. Astazi, parintii buni cresc copiii zbuciumati, instrainati, autoritari si angoasati. Multi copii de medici, judecatori sau oameni de afaceri traverseaza conflicte grave.

Oare de ce exista parinti inteligenti si sanatosi, care isi vad copiii imbolnavindu-se? Pentru ca societatea s-a transformat intr-o fabrica de stres. Nu avem control asupra procesului formarii personalitatii copiilor nostri. Noi le dam nastere si ii punem de foarte devreme in contact cu un sistem social care ii controleaza. Zilnic ei vin in contact cu mii de stimuli atragatori care se infiltreaza in matricele memoriei lor. De exemplu, parintii isi invata copiii sa fie intelegatori si sa consume numai cat le este necesar, dar sistemul ii invata individualismul si sa consume fara rost. Cine castiga aceasta disputa? Sistemul social. Cantitatea de stimuli si presiunea emotionala pe care acesta o exercita asupra tinerilor sunt intense. Aproape ca nu exista libertate de alegere.

 

 

 

 

3. Parintii buni corecteaza greselile, parintii inteligenti isi invata copiii cum sa gandeasca

Aceasta deprindere a parintilor inteligenti contribuie la dezvoltarea: constiintei analitice, a deprinderii de a gandi inainte de a reactiona, fidelitatii, cinstei, capacitatii de a pune intrebari si a responsabilitatii sociale. Parintii buni corecteaza greselile, parintii inteligenti isi invata copiii cum sa gandeasca. Exista mai mult in a corecta greseli si a forma deprinderea de a gandi decat isi poate imagina psihologia noastra. Nu fiti un specialist in a critica comportamente inadecvate, fiti un specialist in a-i face pe copiii vostri sa gandeasca. Vechile corectii si binecunoscutele predici nu mai functioneaza, ele nu fac decat sa erodeze relatia.

Cand deschideti gura ca sa repetati acelasi lucru, declansati un resort din subconstient care deschide anumite arhive ale memoriei, ce contin critici vechi. Copiii vor sti deja tot ceea ce urmeaza sa spuneti si se vor inarma ca sa se apere. In consecinta, ceea ce veti spune nu va avea ecou in interiorul lor, nu va genera un moment educational.

 

 

 

4. Parintii buni spun copiilor: „Gresesti.” Parintii inteligenti spun: „Ce parere ai despre comportamentul tau?”

Parintii buni spun: „Ai gresit din nou”. Parintii inteligenti spun: „Gandeste inainte sa reactionezi.” Parintii buni pedepsesc cand copiii lor dau gres; parintii inteligenti ii stimuleaza sa faca din fiecare lacrima o ocazie de a evolua.

Tineretea a fost intotdeauna o faza de rebeliune fata de conventiile adultilor. Dar generatia actuala a produs un efect unic in istorie: a ucis arta de a gandi si capacitatea tineretului de a contesta. Tinerii rareori contesta comportamentul adultilor. De ce? Pentru ca ei iubesc otrava pe care am produs-o. Iubesc succesul rapid, placerea imediata, proiectoarele mass-media chiar daca traiesc in anonimat. Excesul de stimuli a generat o fluctuatie emotionala, fara capacitate contemplativa. Pana si modelele lor de viata trebuie sa aiba un succes exploziv. Vor sa fie personaje importante, ca de exemplu artisti sau sportivi care cuceresc, peste noapte, faima si aplauzele.

Tinerii traiesc in generatia „hamburgerului emotional”. Ei detesta rabdarea. Nu stiu sa contemple frumosul in micile aspecte ale vietii. Nu le cereti sa admire florile, amurgul, conversatiile simple. Pentru ei, totul e plictiseala. Criticile parintilor si profesorilor sunt insuportabile si rareori le asculta cu atentie. Cum sa-i ajutam sa iasa din asemenea tipare? Unul dintre cele mai importante lucruri in educatie este sa-l faci pe un copil sa-l admire pe cel care-l educa. Un tata poate fi un muncitor cu bratele, dar daca isi vrajeste copilul, va fi urias in inima lui. Un tata poate fi important in mediul de afaceri, poate avea mii de functionari, dar daca nu-si incanta fiul, va ramane mic in sufletul acestuia.

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/4-obiceiuri-ale-parintilor-inteligenti/