Vrei sa renunti la job? Ce trebuie sa stii despre demisie

by Sfatul Parintilor | 19/04/2017 20:08

Demisiile sunt istorii scrise nu de catre cei ce au invins, ci de cei care au parasit campul de lupta. In plus, analizand demisiile unor persoane importante vei observa ca toate au un punct comun: seamana cu scrierea unui epitaf. Sunt scrise intr-un moment in care nu mai este cale de intoarcere.

 

Iata, mai jos, cateva demisii cheie, de unde te poti inspira daca vrei sa pleci din actualul loc de munca si nu stii cu ce sa incepi.

 

 

  1. Adevarul bomba

Oricine ascunde in el un adevar bomba: disectia publica a esecului inregistrat de organizatia ta este un exemplu de discurs de ramas bun. Insa o demisie planificata in avans si trimisa tutoror din organizatie poate fi miscare indrazneata intr-un razboi asimetric.

Elementul-surpriza este cheia. Greg Smith, manager executiv, a demisionat din slujba sa in 2012 printr-o scrisoare deschisa exploziva intitulata „De ce parasesc Goldman Sachs”. Insa trimiterea documentului pentru superiorii lui nu a fost de ajuns pentru Smith: el a aranjat astfel incat sa ajunga si la New York Times pe prima pagina.

Era o demisie pe placul omului de rand: persoana simpla care are curajul sa infrunte un gigant. Inainte ca banca de investitii sa poata reactiona scrisoarea a devenit virala. Pana la apusul soarelui pretul actiunilor a inregistrat o scadere cu 2 miliarde.

 

 

  1. Ucigasul discutiei

Demisie rusinoasa sau din cauza esecului? Nu ar fi grozav daca nimeni nu ar observa ca ai plecat? Ideea este sa pleci in liniste si sa-i lasi pe oameni sa uite ce ai facut.

Asadar, evita orice mentiune legata de ce a mers prost. Atunci cand iti scrii demisia, foloseste generalitati, ocoleste orice lucru specific. Apeleaza la supterfugii, calificari, cadru legislativ si vorbire indirecta astfel incat cititorul sa fie zapacit.

Sau incearca sa abati atentia intr-o directie gresita. Scoate in evidenta acuzatiile tale. Sustine ca atentia media ti-a distrus concentrarea. Asta inseamna ca nu vei fi nevoit sa explici de ce nu iti indeplinesti obiectivele, ca nu te-ai inteles cu seful tau direct sau de ce arestarea ta este iminenta „Cand purtatorul de cuvant are nevoie de un purtator de cuvant atunci lucrurile sunt pe cale sa degenereze – Andy Coulson”.

Cand situatia este fierbinte si toata lumea vorbeste despre tine, spune ca exista lucruri pe care ei nu le cunosc. Ai putea fi bolnav, iar ei sa nu fi stiut asta. (Presedintele Enron Jeffrey Skilling – „Demisia mea are la baza motive pur personale”)

 

 

  1. Lovitura din interior

Cunoscuta si sub numele de „miscarea lui Geoffrey Howe”. Sir Geoffrey a fost considerat unul dintre cei mai loiali ministri ai premierului britanic Margaret Thatcher. Demisia sa din cauza dezamagirii si a frustrari a provocat caderea Guvernului. „Servirea premierului (M. Thatcher) in Europa este ca si cum ti-ai trimite coechipierul la baza (baseball) fara bata care fusese rupta inainte de inceperea meciului chiar de catre capitanul echipei”.

 

 

  1. Protestul kamikaze

Ca tactica de a demisiona, protestul kamikaze are o putere teribila. Un astfel de moment a aparut la invadarea Irakului in mai 2003 cand Robin Cook, ministrul de externe al cabinetului condus de Tony Blair, a ales sa paraseasca Guvernul in semn de protest fata de “Graba de a intra in razboi”.

Mai putin faimoasa este demisia Elizabeth Wilmshurst, fost avocat al Ministerului britanic al Afacerilor Externe, din aceeasi perioada, care a sustinut ca atacul va compromite sarcinile sale in a judeca crimele de razboi la International Criminal Court.

Facute corect, aceste demisii te vor ridica in ochii celorlalti si, in acelasi timp, va speria pe oricine.

 

 

  1. Mesajul din sticla

Demisionezi din motive obscure? Relaxeaza-te, totul poate decurge foarte usor.

Daca nu mai ai timp si nu te mai bucuri de bunavointa insa speri sa fii judecat mai putin aspru mai tarziu atunci poti sa inregistrezi demisia. Asigura-te ca vorbesti pentru istorie.

Richard Nixon a fost primul care a folosit aceasta metoda. Un entuziast al televiziunii, demisia sa televizata a fost, efectiv, o marturisire condensata: „Niciodata nu am renuntat… Am luptat mereu pentru ce am crezut…”

 

Sursa: telegraph.co.uk

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/job-bani-cariera/vrei-sa-renunti-la-job-ce-trebuie-sa-stii-despre-demisie/