Vrei casa ta pe pamant fara probleme si costuri inutile? 13 sfaturi foarte practice ca sa obtii cel mai bun proiect de la arhitect

by Sfatul Parintilor | 08/03/2020 18:08

Ca sa ajungi sa iti traiesti visul de a avea propria ta casa[1] mult dorita pe pamant, dupa ce ti-ai cumparat terenul trebuie sa treci si prin importanta etapa de colaborare cu proiectantii si arhictectii, cei care dau viata pe hartie visului tau. Pentru multe persoane, aceasta experienta nu este tocmai usoara sau placuta, mai ales cand nu stiu cum sa puna problema si sa explice ce vor sau cand se trezesc cu o propunere de la arhitecti cu care nu sunt confortabili dar pe care nu stiu cum sa o refuze.

Iata sfaturi pretioase pe care este vital sa le stii INAINTE[2] sa pornesti la drum, ca sa obtii varianta cea mai buna a casei tale, tips & tricks desprinse din experienta de ani de zile si de zeci de proiecte ale specialistilor care au scris ghidul “Cum sa ai casa visata cu minime costuri si calitate maxima” :

1. Cand alegi proiectantul, cauta printre prieteni și rude, prin reviste de specialitate, arhitecți de care au fost mulțumiți. Gasește cat mai multi. Aduna referințe despre munca lor și despre ei ca persoane.

2. Dupa ce te hotaraști la 2-3 arhitecti, roaga-i sa iți prezinte lucrarile lor executate și adresele acestora.

3. Mergi la locațiile respective, vizioneaza-le macar din afara și in cazul in care se poate, vorbește cu locatarii si ia relatii despre casa și despre arhitect. Acest lucru te poate scuti de multe complicatii ulterioare!

4. Dupa ce te-ai hotarat cu cine vrei sa-ti proiectezi casa, da acest brief in scris arhitectului și discuta-l cu el in amanunt. Arhitectul nu are cum sa ghiceasca ceea ce iti doresti, iar tu vei avea motive sa refuzi munca lui in cazul in care dupa ce l-ai informat detaliat asupra dorințelor, vine cu ceva care nu respecta specificatiile date.

5. Arhitectul[3] poate gandi totul in termeni prea artistici. Ajuta-l sa revina “cu picioarele pe pamant” din cand in cand, fara a-i distruge creativitatea. Daca il lași sa viseze prea mult o sa ai o casa frumoasa pe hartie, dar scumpa si greu de construit.

6. Daca este foarte important pentru tine un anume lucru, nu renunta la el. Afla care sunt implicațiile, afla ce castigi și ce pierzi daca faci intr-un anume fel si daca consideri ca este mai bine ca tine, atunci in cunostința de cauza faci asa. Tu esti cel care decide in final pentru ca sunt banii tai.

7. Nu accepta munca de proasta calitate sau care nu se supune temei de proiectare.

Spune NU daca e greșit. Nu fii timid. Nu accepta ceva care nu ti se pare 100% in regula. O sa intarzii poate putin daca dai sa iti reproiecteze. Cu cat se inainteaza intr-o greseala cu atat va costa mai mult. Este posibil sa mai platesti ceva in plus la proiectare. Fii sigur ca nu e mult, in comparație cu beneficiul.

8. Intelege repercusiunile fiecarei decizii și modifica brieful daca trebuie si este si posibil de construit (atentie!: desenul suporta orice, este posibil ca ceea ce ceri tu sa nu fie fezabil dpdv al inginerului de rezistenta). E ok daca faci schimbari in timpul proiectarii. De fapt asta inseamna proiectare: stii ce vrei sa obții, faci niște schite și niște calcule, iar pe baza acestora remodelezi si modelezi obiectivul pana cand rezultatul și tema data se potrivesc și este fezabil si pe santier, la executie.

O proiectare neglijenta și neclara duce automat la costuri foarte mari de execuție, greșeli, lipsa ergonomiei, aspect neingrijit și neprietenos. O proiectare buna, gandita, cu multe detalii, vederi, poze, secțiuni, liste de materiale va duce destul de sigur la costuri mici de execuție.

9. Sfatuieste-te cu cunostinte care au mai trecut prin asta. Este vital, pentru ca experiențele altora te pot salva de la multe probleme și costuri.

10. Discuta cu oameni competenti in domeniul constructiilor sau care macar si-au construit propria casa. Iti trebuie experiența reala, oameni care s-au lovit de problemele respective. Foloseste-te de experienta lor, dar gandeste cu capul tau. Cu ei verifici ce iti propun arhitectii, dar nu lasa pe altcineva sa ia decizii in locul tau indiferent cat de apropiat sau priceput este.

11. Incearca sa vizualizezi propunerile arhitectului. Cand esti intr-o faza avansata a schitelor, cere arhitectului sa iti faca un model 3D prin care sa te poti plimba virtual. Aceste unelte te ajuta mult sa vezi daca obții ce iti doresti si daca ce i-ai spus arhitectului este intr-adevar ceea ce iti doresti.

12. Imagineaza-te prin casa. Daca iti este greu și nu ai o buna vedere in spațiu, incearca altceva: de exemplu arhitectul propune un living de 30 mp avand dimensiunile lungime/latime de 5/ 6 m. Du-te pe strada si deseneaza pe asfalt un astfel de dreptunghi. Vizualizeaza astfel ce inseamna o suprafata cu dimensiunile propuse de arhitect. Cu planurile și ruleta in mana plimba-te prin el desenand eventual mobila.

13. Pune-ti tot felul de intrebari foarte practice ale vietii curente: Ai loc?

Este jumatate de camera supraaglomerata si jumatate nu o vei folosi niciodata? Unde pui televizorul? Este bine unde este pusa canapeaua, dar Tv-ul? Intra mașina de spalat in baie sau este mai bine sa o integrezi in mobila de la bucatarie? Unde se spala și se usuca lucrurile? Unde depozitezi schiurile, cartofii, uneltele de gradina? Dar sculele? Dar matura și aspiratorul? Unde pui apa minerala? Intra toate hainele și pantofii in dressing? Cand deschizi ușa la baie il lovesti pe cel ce poate urca scara? Are scara latimea de 1.1 m (nu accepta o latime mai mica a scarii interioare, altfel veti avea probleme cu urcatul obiectelor mari la etaj !!) ? Si tot asa …

Imagine de Michal Jarmoluk[4] de la Pixabay[5]
Endnotes:
  1. casa: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/utile-idei_casa_tag/7-sfaturi-esentiale-pentru-constructia-casei-mult-visate/
  2. INAINTE: http://www.casa.humanmedia.ro/?cs=750212
  3. Arhitectul: http://www.casa.humanmedia.ro/?cs=750212
  4. Michal Jarmoluk: https://pixabay.com/ro/users/jarmoluk-143740/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1080592
  5. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1080592

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/utile-idei_casa_tag/vrei-casa-ta-pe-pamant-fara-probleme-si-costuri-inutile-13-sfaturi-foarte-practice-ca-sa-obtii-cel-mai-bun-proiect-de-la-arhitect/