Depresia la persoanele in varsta: 7 sfaturi pentru a-i ajuta

by Sfatul Parintilor | 27/03/2023 18:09

Sunteti parinti. Toata atentia voastra se orienteaza catre copii. Insa n-ar fi rau sa va indreptati privirea din cand in cand si catre cei care au avut grija de voi cand erati copii: parintii vostri. Imbunatatiti-va relatia cu parintii batrani[1].

Persoanele mai in varsta sunt mai predispuse depresiilor si au un grad de suicid semnificativ. Multi insa nu doresc tratament deoarece nu vor sa devina o povara pentru familiile lor. „Una din cele mai dese intrebari ce vine din partea familiilor este: Cum pot sa ii ofer ajutor psihic unui batran care nu il vrea?” spune Dr. Joel Streim, profesor de psihiatrie geriatrica, la Universitatea din Pennsylvania.

Iata in continuare cateva strategii ce va pot ajuta sa ameliorati problema.


1. Nu treceti cu vederea simptomele depresiei la batrani

Daca parintele tau isi pierde apetitul sau isi pierde interesul pentru activitatile care ii faceau placere, pentru mai mult de 2 saptamani, se poate lua in considerare drept cauza o depresie[2].

2. Discutati cu parintii in varsta despre sentimentele lor

Daca tatal tau nu mai poate sa sofeze, nu il vei menaja prea mult daca te oferi tu sa il conduci sau sa ii platesti taxiul. Batranilor le este mai greu sa faca fata schimbarilor si pierderilor decat le este celor mai tineri. Specialistii recomanda sa discuti cu parintii si sa ii intrebi ce simt ei in legatura cu aceste schimbari. Este important sa iti faci timp pentru ei si sa le iei in serios sentimentele. Faptul ca ii asculti este un sprijin si un ajutor pentru ei.

Citeste si: 11 afirmatii pozitive care ajuta in cazurile de anxietate si depresie[3]

3. Observati mai atent comportamentul parintilor aflati la varsta la care se cred inutili

Batranii spun adesea „Nu sunt trist” sau „Nu ma simt singur” chiar si daca nu este adevarat pentru ca nu vor sa devina o povara pentru cei dragi. In schimb, exista semne care arata ca ceva este in neregula, isi misca mainile excesiv, devin agitati sau iritabili, nu pot sta intr-un loc.

4. Nu folosi terminologii ce ii pot speria

„Cand cineva sustine ca nu are o depresie, eu incep sa ascult mai atent sa vad ce s-a schimbat in viata lui” spune Dr. Streim. El sustine de asemenea ca nu foloseste cuvinte ce pot speria precum: depresie, medicatie, terapie, asta mai ales in cazul unui adult care nu considera ca are nevoie de ajutor. Ei trebuie mai intai sa ajunga singuri la concluzia ca au nevoie de ajutor.

5. Depresia este o boala

Familia trebuie sa stie ca depresia este o problema serioasa si nu e de neglijat. Trebuie sa evite sa ii faca pe parinti sau pe alte rude sa se simta vinovate de situatia in care sunt si sa ii oblige sa iasa mai mult pe afara. „Am vazut persoane atat de depresive, ca nu se mai puteau ridica din pat” spune Dr. Streim.

6. Nu te baga in viata parintilor ajunsi la batranete

Este indicat sa nu exagerezi si sa ii preiei celui batran toate responsabilitatile. Nu face tu ce el poate sa faca singur. Faptul ca te implici mai mult decat e cazul, le intareste parerea conform careia sunt incapabili si neajutorati. Mai bine ajuta-i sa imparta sarcinile in pasi mai mici si incurajeaza-i la orice efort. 

Te mai poate interesa: Depresia nu iti afecteaza doar starea de spirit. 5 planuri de actiune impotriva depresiei[4]

7. Incearca sa te implici in ajutorul medical

Datorita legilor de confidentialitate, psihiatrii de geriatrie nu pot sa impartaseasca informatii membrilor familiilor fara permisiunea pacientului. Dr. Streim sustine ca adesea ei isi dau acordul. Indiferent, este recomandat ca membrii familiei sau cei din preajma batranului sa aduca la cunostinta doctorului schimbarile pe care le-au depistat si alte anomalii ce ar putea semnala ceva. (health.com)

foto: Depositphotos.com[5]

Endnotes:
  1. relatia cu parintii batrani: http://www.sfatulparintilor.ro/articol/702/tu-ce-relatie-ai-cu-parintii-tai-aflati-la-batranete
  2. depresie: http://www.sfatulparintilor.ro/articol/1192/12-lucruri-surprinzatoare-care-iti-provoaca-depresia
  3. 11 afirmatii pozitive care ajuta in cazurile de anxietate si depresie: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/11-afirmatii-pozitive-care-ajuta-in-cazurile-de-anxietate-si-depresie/
  4. Depresia nu iti afecteaza doar starea de spirit. 5 planuri de actiune impotriva depresiei: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/depresia-nu-iti-afecteaza-doar-starea-de-spirit-5-planuri-de-actiune-impotriva-depresiei/
  5. Depositphotos.com: https://ro.depositphotos.com/386227282/stock-photo-senior-woman-closed-eyes-embracing.html

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/depresia-la-persoanele-in-varsta-7-sfaturi-pentru-a-i-ajuta/