Cum sa economisesti bani la cumparaturi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa economisesti bani la cumparaturi

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Cum sa economisesti bani la cumparaturi

Cum se face ca ai venit la supermarket cu o lista clara de cumparaturi si cu un buget bine stabilit,  iar 60 de minute mai tarziu pleci cu sacosele pline de cumparaturi insa si cu o gaura mare in portofel? Stai linistit, nu doar tie ti se intampla asta. Potrivit unor studii, 20% dintre cumparaturi sunt neplanificate. Asta pentru ca supermarketurile sunt proiectate astfel incat cumparatorii sa cheltuie cat de mult se poate. Iata cum ar trebuie sa te comporti cand mergi la aceste magazine, sa achizitionezi ce ai nevoie cu adevarat si sa pleci fara sa arunci banii pe fereastra.

 

 

1. Intrari ademenitoare

 Supermarketurile plaseaza flori frumos mirositoare sau o patiserie chiar langa usa. „Culorile si mirosul placut ne dau o stare de bine”, spune Phil Lempert, editor of SupermarketGuru.com. Aminteste-ti atunci cand privesti acesi trandafiri superbi (o, da, romantism) sau simti mirosul imbietor al acelui croissant apetisant ca orice emotie simti este trecatoare si creata cu intentia de ati lua banii. Si daca nu vii la supermarket pentru flori sau produse de patiserie nu le da atentie.

 

 

2. Carut de cumparaturi foarte mare

Parca in ultima vreme carucioarele de la supermarketuri sunt din ce in ce mai mari. Nu cadea in capcana de a le alege pe cele mai mari, decat daca ai venit pregatit pentru a face foarte multe cumparaturi. In cazul in care esti interesat de numai cateva produse ia un cosulet. In caz contrar: „lucrurile vor gasi un loc in carutul tau”, sustine Russ Winer, profesor de marketing la NYU’s Stern School of Business, care sugereaza sa mergi la magazine mai mici pentru a nu exista tentatia de a cumpara mai mult decat ai nevoie. Si nu uita: „Un carut mare nu trebuie neaparat umplut cu produse”, mai spune Lempert.

 

 

3. Plasamente strategice

Cereale dulci scumpe sunt, adesea, pozitionate la nivelul ochilor copiilor, in vreme ce trebuie sa cauti mult pana sa le gasesti pe cele ieftine. Produsele pe care supermarket-urile vrea sa le aduca in atentia ta sunt asezate astfel incat sa-ti sara in ochi, indiferent ce cauti. Alterneaza magazinele, spune Lempert. Vor avea produse diferite si plasament diferit astfel ca vei fi incurajat sa cauti ceea ce ai nevoie si nu sa iei ceva la intamplare din primele randuri. Indiferent de unde cumperi apleaca-te la rafturile de jos sau priveste sus pentru produsele mai putin scumpe de care ai nevoie cu adevarat.

 

 

4. Proaspat vs Congelat

De cele mai multe ori, pestii sunt curatati si congelati chiar de pe vasul care i-a pescuit. Asadar, chiar si cel mai bine aranjat peste de pe gheata din magazin este adesea peste decongelat. Acelasi lucru este valabil si in cazul unor fructe si legume. Ele sunt puse la gheata imedait ce au fost culese. „Cumpara pungi cu peste congelat sau legume de la standurile de alimente congelate. Costa cu 40% mai putin si au fost inghetate doar o singura data, ceea ce inseamna ca sunt mai bune din punct de vedere calitativ”, sustine Lempert. Daca produsele nu sunt in sezon atunci cele congelante sunt mai ieftine cele importate.

 

 

5. „Promotiile” de la final rafturilor

Poti presupune ca produsele de la nivelul ochilor, la finalul rafturilor, sunt „ocazii” insa este adevarat numai pe jumatate. „Daca nu exista niciun semn, presupune ca au acelasi pret ca de obicei. Daca exista unul, asigura-te ca vezi cu cat este redus – daca doar indica reducere fara a specifica clar cat este aceasta, s-ar putea ca de fapt sa te pacalesti singur”, a accentuat Lempert.

 

Photo credit: tjdewey / Foter / CC BY-NC-SA

Data articol: 27/09/2013