9 întrebări importante despre bani, pentru o viața mai prosperă - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

9 întrebări importante despre bani, pentru o viața mai prosperă

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » 9 întrebări importante despre bani, pentru o viața mai prosperă

Probabil că ai auzit spunându-se că dacă vrei să primești informații folositoare, va trebui să pui întrebările corecte.  Este adevărat, dar când vine vorba despre bani, care sunt de fapt aceste întrebări?Indiferent de relația actuală pe care o ai cu banii, aceste 9 întrebări puternice îți vor da încrederea de care ai nevoie pentru a fi un adevărat stăpân al situaţiei tale financiare.  Analizează-le mai des, pentru a fi sigur că ai ceea ce îţi trebuie pentru a-ți atinge scopurile, dar și pentru a-ți reînnoi țelurile şi perspectivele financiare.

 

Iată cele 9 întrebări importante despre bani, care îți vor face viața mai prosperă:

 

1. Care este rolul banilor în viața mea?

Banii sunt o unealtă.  Pentru mulți oameni, însă, a avea sau a nu avea bani constituie o emoție atât de mare, încât toate aspectele vieții lor financiare sunt încărcate cu emoție şi sunt tensionate.  Este extrem de dificil să iei o decizie calmă, rațională și clară când ești încărcat emoțional, iar asta este adevărat și în gestionarea afacerilor.

Înainte de a-ți pune orice altă problemă, întreabă-te în primul rând: care este rolul pe care îl joacă banii în viața mea?  Cât timp petrec gândindu-mă la ei?  Cât timp ma îngrijorez în privința lor?  Dar visând la ei?  Când ai gânduri despre bani, sunt acestea tensionate, frustrate, dezamăgite?  Cum te simți?  Îți este frică să stabilești bugetul lunar?

Scrie toate acestea într-un caiet sau pe o foaie de hârtie și observă cum reacționează din punct de vedere fizic corpul tău la gândurile despre bani: se tensionează sau se relaxează?  Încearcă să observi cum te simți și să încerci să fii cât mai relaxat și mai neutru posibil de fiecare dată când te gândești la bani.

 

 

2. Ce m-au învățat mentorii mei despre bani?

Ai învățat cum să te comporți în orice situaţie de la cei care te-au crescut, iar atitudinea ta despre bani a fost cu siguranță și ea modelată de cei care au avut grijă de tine în anii de formare.  Sigur că îți vei dezvolta propria abordare cu privire la bani de-a lungul timpului, dar primul răspuns care îți va veni în minte în situații noi și stresante va fi aproape întotdeauna în funcţie de “ce anume credeau părinții mei despre asta?”.

Încearcă să identifici modul lor de gândire în această privință pentru a-ți da seama pe ce fundamente stă propria ta atitudine.  Cât de importanți sunt banii pentru ei?  Vorbeau despre bani deschis și cu ușurință sau erau mereu secretoși?  Creau o atmosferă de abundență și gratitudine pentru ceea ce aveau sau căutau mereu mai mult?

 

 

 

3. În ce măsură îmi controlează banii fericirea?

Banii nu pot cumpăra fericirea în mod direct, dar cu siguranță că pot cumpăra multe lucruri care contribuie la fericire și bunăstare.  Dar întotdeauna poți avea mai mult și, mai ales în lumea noastră tehnologizată şi foarte conectată, este ușor să devii foarte conștient de ceea ce îți lipsește.

Aşadar, te trezești mereu cu zâmbetul pe buze, indiferent de starea financiară?  Ai încredere în capacitatea ta de a te descurca în așa fel încât să scapi de problemele financiare sau să fii ferit de probleme financiare?  Poți aprecia un cadou care are o valoare financiară mică?  Te simți confortabil oferind cadouri de valoare financiară mică, dacă asta este tot ce poți oferi?  Poți să te bucuri de o vacanță ieftină sau trebuie totul să fie de cea mai bună calitate ca să te poți simţi bine?  Dacă ți-ai pierde serviciul, ai mai putea să te definești?

Dacă răspunsurile tale te-au făcut să ajungi la concluzia că banii sunt o parte vitală a fericirii tale sau a identităţii tale, încearcă să petreci mai mult timp aflând cine ești și ce ești fără bani.  Poți aprecia și te poți bucura de toate experiențele pe care le poți avea și fără a-ți lăsa statutul financiar să devină o parte fundamentală a existenței tale.

 

Citese continuarea pe IDEISIBANI.RO.

Cuvinte cheie: , ,
Data articol: 07/08/2016